Popart Studio na DIDSu 2017 757

DIDS je akronim za Dan internet domena Srbije, konferenciju koja se tradicionalno održava u Beogradu od 2011. godine. Blogersko odeljenje PopArt Studija našlo se među pozvanima na ovaj događaj u vidu zvaničnih blogera, te u nastavku možete saznati šta je na nas ostavilo poseban utisak na ovogodišnjoj manifestaciji.

Blok 1: Iz ugla Gugla

Nakon pozdravnih reči Danka Jevtovića i Vojislava Rodića, uvodno predavanje održao je Gari Iješ (Gary Illyes), analitičar vebmasterskih trendova u Guglu zadužen isključivo za organsku pretragu.

Iako Gugl nije jedini pretraživač, svakako jeste najveći, te se pretraživanje interneta često poistovećuje s Guglom. Gari Iješ ponudio je posetiocima konferencije uvod u Guglove algoritme za internacionalizaciju i geotargetiranje, na koji način oni utiču na korisnike i kako da to iskoriste u svoju korist. Jedan od primera jesu restorani: ako se nalazite u Parizu i želite da pretražite internet u potrazi za ponudom dobrih restorana, Gugl rezultate prilagođava lokaciji na kojoj se nalazite i nudi rezultate relevantne za traženu geografsku oblast.

Svakako najzanimljiviji deo predavanja jesu bila pitanja, među kojima se posebno ističu sledeća: koliko Gugl ceni signale koji stižu sa društvenih mreža (slabo, ali „slučajno” ističu ono što se nalazi na društvenoj mreži Gugl+), koliko su bitne mape sajtova (izuzetno, korisnije od toga da sajt pustite u etar i samo očekujete da će ga Gugl indeksirati kad stigne, po mogućstvu odmah), koliko je Guglu teško da odredi jezik sajta (nimalo, bez obzira na ćirilicu i latinicu), kojih su 5 faktora najbitniji za rangiranje (zavisi, ne postoji ustaljena lista), da li je bolje imati sajt primernaziva.com/rs ili primernaziva.rs, kao i mnoga druga.

Ekipa Popart Studija imala je priliku da se tokom pauze sretne lično s Garijem iz Gugla, a kakva smo mu pitanja postavili i šta smo od njega naučili tokom tog kratkog ali značajnog razgovora – nadamo se da ćemo uskoro moći da vam predstavimo direktno na našem sajtu!

 


Blok 2: Nađi me lako

Predavač na drugom bloku je kreativni strateg Lazar Džamić, jedan od retkih ljudi s ovih prostora koji je davno radio za Gugl u Londonu. Tokom tog perioda, bio je i direktor strateškog planiranja u više londonskih kreativnih agencija i jedan od prvih digitalnih stratega u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Što je više informacija dostupnih na svakom koraku, to je lakše ignorisati ih, i upravo to čini pisanje sadržaja sve težim poduhvatom. Ovo predavanje prvenstveno se bavilo odgovaranjem na pitanje kako biti nađen i zapamćen u digitalnom svetu lakog ignorisanja. Zbog toga su SEO i marketing sadržajem (eng. content marketing) dve glave na jednom telu i ne mogu funkcionisati odvojeno. Potrebno je znati kakav sadržaj publika želi i upravo joj takav i pružiti, umesto što se stvara sadržaj za koji se veruje da je dobar za Gugl a korisnike neće interesovati. Konkretan primer: ako korisnicima guramo pisani sadržaj a oni žele snimke, rezultati možda neće biti onakvi kakve očekujemo. Bitno je privući pažnju publike i zadržati je, jer je sve ostalo uzalud.

U panel diskusiji koju je vodio Ivan Rečević predstavili su se Jelena Radovanović, bivši profesor francuskog jezika a sada internet preduzetnik i stvaralac sadržaja za internet, Miroslav Varga, stručnjak za kontrolu kampanja Google AdWords iz Hrvatske, i Radomir Basta, predavač na Institutu za digitalne komunikacije. Svi oni su se, iz sopstvenog iskustva, osvrnuli na pretraživačku mašinu koja je iz sveta interneta prešla u svakodnevni život i počela da utiče na njega. Ako se upotrebi na pravi način, kada znamo kako funkcioniše, u znatnoj meri olakšava tumačenje i filtriranje informacija kojima smo izloženi. Da li je to moguće postići i kako, kao i da li je moguće u isto vreme razgovarati s tom pretraživačkom mašinom i ljudima, samo su neka od pitanja na koja su učesnici pokušali dati odgovor.

Popart Studio na DIDSu 2017
Zvanični poster konferencije DIDS 2017

Blok 3: Pravi primeri internet prisustva

Treći blok DIDSa tradicionalno je posvećen predstavljanju značajnih lokacija na nacionalnim internet domenima .rs i .срб. Stoga su se mogla čuti izlaganja vlasnika 8 domaćih portala, sajtova i onlajn projekata o njihovom iskustvu i razvojnom putu.

Izlaganje je podeljeno u tri celine. U prvoj su predstavljeni finalisti RNIDS-ovog konkursa „Pravi primeri internet prisustva”, kao i ono što je uticalo na izbor i presudilo u odabiru: alibris.rs, mojazubarka.rs i lespetits.rs; u drugoj dobitnik posebnog RNIDS-ovog priznanja na izboru PC Press Top 50 za 2016. godinu, sajt Beogradske filharmonije: бгф.срб (ceo domen je ćirilički ali naš sajt nekad ne može da prikaže ćirilicu kako treba); i u trećoj sajtovi pricajmootome.rs, gradnja.rs, benchmark.rs, superskola.rs.


Posebno mesto za blogere

Blogeri polako postaju sve značajniji faktor uspeha konferencije. Bez obzira na to o kakvoj se konferenciji radi, mišljenje i utisak blogera mogu bitno uticati na stav javnosti o postignutim ciljevima. Zbog toga je i DIDS ove godine posebno mesto dao blogerima. Zvanični blogeri ovogodišnjeg DIDSa bili su Stefan Lalić, Stefan Gajić, Marko Pajić, Vesna Savić, Đorđe Ilić i Marjana Bakajac.


Šta je još ostavilo dobar utisak

Jedan od svakako bitnih detalja koji se provlačio tokom celog dana jeste promocija ćirilice i ćiriličkih domena, kao i ćirbasters – raskrinkavanje mitova vezanih za prisustvo ćirilice na internetu. Na samom početku, Gari Iješ je objasnio da Gugl nema problem da razluči jezik na osnovu pisma; a odavno je poznato da ćirilica na internetu više nije tabu tema. Štaviše, kada se radi o lokalizaciji pretrage, lokalni domeni i optimizacija sajtova za lokalno tržište jedina su garancija za stizanje do ciljne publike.

Kako je konferencijska sala bila nedovoljno velika da primi sve zainteresovane, na sajtu dids.rs bio je omogućen prenos konferencije uživo, a uskoro bi trebalo da se pojave i snimci konferencije. Svakako pratite stranicu RNIDS-a na društvenoj mreži Fejzbuk, gde su dostupne najnovije informacije.

Da sumiramo utiske, uživali smo u ovogodišnjoj konferenciji i drago nam je što postoji, jer samo na taj način, razmenom informacija, druženjem, redovnim okupljanjima i otkrivanjem tajni, možemo napredovati i razvijati internet u smeru u kome će svima biti koristan.

Za kraj, zahvaljujemo se RNIDS-u na uspešnoj održanoj konferenciji DIDS 2017 i nadamo se još većem uspehu i još boljem i zanimljivijem druženju u budućnosti!