Kako izbeći duplirani sadržaj 1

Duplirani sadržaj je u svetu interneta pandan plagijatima u akademskoj zajednici. Zbog toga treba naučiti šta je duplirani sadržaj, zbog čega je loš za SEO i na koji ga način izbeći.

Razlozi za izbegavanje dupliranog sadržaja su brojni, a među njima najuočljiviji neoriginalnost i nesvrsishodnost takvog sadržaja. Takođe, ako se duplirani sadržaj pojavljuje na dve strane, od kojih vam je bitno da se rangirate za jednu ali ne i za drugu, Guglov algoritam to ne može znati i vrlo lako može rangirati pogrešnu stranu a zanemariti bitnu. Osim što na duge staze duplirani sadržaj može negativno ili nepovoljno uticati na rangiranje sajta, i vaše klijente ili kupce može odvratiti od povratka na sajt ako im ne nudite nove informacije već ono što imate samo vrtite u krug.

Stoga sledi popis 7 vrsta dupliranog sadržaja, objašnjenja zbog čega je to loša navika, ali i saveti kako izbeći upadanje u zamku dupliranja sadržaja.


Vrste dupliranog sadržaja i kako ih izbeći

1: Tuđi tekst

Tuđi tekst je bilo šta što prekopirate s drugog veb sajta. Iako Guglovi algoritmi ne mogu uvek da razlikuju original od kopije, postoji više načina da izbegnete zamku objavljivanja tuđeg teksta.

Prvi način je da navedete izvor teksta, bilo kao direktni link ka stranici, bilo na kraju teksta u vidu referenci. Na taj način ćete i autoru odati zasluge, a u zajednici pojačati svoj kredibilitet jer znate da cenite izvore dobrih informacija.

Drugi način je da, ako već želite da koristite tuđi tekst a ne želite da ostavite link, potpuno preformulišete tekst tako da suština ostane ista, ali da tekst bude napisan drugačije. Dobra strana ovakvog pristupa je što se vrlo lako može desiti da, tokom reformulacije, otkrijete da možete dati potpuno drugi pogled na temu, i na taj način, na kraju krajeva, stvorite potpuno jedinstven sadržaj.

Ukoliko se nalazite na drugoj strani, odnosno u poziciji da neko kopira vaš sadržaj, a ne linkuje ka vašem sajtu, u zavisnosti od platforme na kojoj objavljujete uvek postoji način da se instaliraju dodaci koji prate kopiranje. Funkcionišu po principu praćenja određene sintagme – što duži isečak teksta, lakše za praćenje. Kada otkrijete kopiju, možete se obratiti administratoru s više molbi: da vam pruži povratni link (eng. backlink), ili da ukloni sadržaj, a ako to ne uspe, uvek ga možete prijaviti Guglu zbog kršenja autorskih prava.


2: Dozvoljene kopije

Dozvoljene kopije sadržaja su sve što se objavi na drugim sajtovima nakon objavljivanja na primarnom sajtu, što je čest slučaj s tekstovima koji brzo steknu popularnost i zavrede ponovno objavljivanje.

Način da se izbegne negativan uticaj ovakvog sadržaja jeste da se uz sadržaj obavezno objavi i link ka izvornom članku; druga mogućnost je ugrađivanje oznake za neindeksiranje (eng. noindex tag) u kôd dozvoljene kopije.


3: HTTP nasuprot HTTPS

Migracija sajta sa HTTP na HTTPS može potrajati, a duplirani sadržaj je neizbežan u tom slučaju.

Dešava se sledeće: indeksiranje sadržaja je proces na koji se ne može uticati, a botovi koji ga pregledaju uvek će prvo indeksirati stranice HTTPS. Međutim, tokom takvog indeksiranja, umesto posećivanja svake pojedinačne URL adrese (https://www.ovoje.com/primer.pojedinacne.adrese/html), botovi prolaze kroz interne stranice (primer.pojedinacne.adrese/html), i tako nastaje duplirani sadržaj.

Kako izbeći duplirani sadržaj 3
izvor fotografije: istylmagazine.com

Druga mogućnost je da, iako je ceo sajt prebačen na HTTPS, i dalje postoji verzija HTTP, naročito u obliku povratnih linkova s drugih sajtova, u vidu stranica koje sadrže stari protokol ili nije urađena ispravna redirekcija na nove stranice.

Srećom, na internetu postoji rešenje za (skoro) sve! Postoje sajtovi koji vam mogu proveriti postoje li problemi s HTTP-om i HTTPS-om na sajtu, poput Website Auditor, a ako ste već došli dotle da znate šta su i kako rade, verujemo da vam neće biti potrebno dodatno objašnjenje šta raditi dalje i na koji način rešiti problem HTTP/HTTPS.


4: URL sa prefiksom WWW i bez njega

Problem ove vrste nastaje prilikom promene domena, a rešava se preusmerenjem 301 (eng. 301 redirection), koje se odnosi na trajnu migraciju sajta s jednog domena na drugi.

Drugo rešenje jeste da se u konzoli za Guglovu pretragu (eng. Google Search Console) podesi koji je domen primarni (eng. preferred domain).

Da biste bili sigurni da će proces migracije sajta proći besprekorno, uvek je pametno angažovati profesionalce da to urade umesto vas, poput SEO agencije.


5: Dinamčki generisani URL parametri

Dinamički generisan URL nastaje da bi sačuvao privremene informacije o korisniku koji pregleda stranicu ili kada, prilikom pretrage sajta, dobijete tražene rezultate.

Ovakav URL daće ne jednu stranicu već mnoštvo njih s istim ili sličnim sadržajem. Rešavanje ovog problema može biti nešto zahtevnije i potrajati, ali ne i ako imate pravi alat ili poznajete pravu osobu koja vam to može uraditi, poput stručnjaka za bekend.


6: Sličan sadržaj

Iako je skoro svima prva pomisao na pomen dupliranog sadržaja identičan tekst, to nije uvek slučaj.

Naročito na sajtovima koji se bave prodajom ili turizmom, recimo, čest je slučaj da se na više stranica pojavljuje opis istog proizvoda. Kopiranje tri do četiri reči koje čine sintagmu jeste u redu, naročito kada se radi o stručnoj terminologiji, i tada je neizbežno, ali sve duže od toga spada u kopije.

Ako je ikako moguće, najpoželjnije je preformulisati slične tekstove tako da se oni prošire a smanji istovetnost.

Druga mogućnost je da se stranice sa sličnim sadržajem objedine u jednu, i da se da jasan znak na koje se proizvode ili stranice sadržaj odnosi.


7: Stranice za štampanje

Kada imate stranice koje su pogodne za štampanje, Guglovi botovi će ih vrlo lako pronaći i pregledati, ali – bez potrebe. One su iste kao i osnovna stranica, ali je raspored elemenata stranice drugačije raspoređen u skladu s ekranom i formatom papira za štampanje.

Svakako ne savetujemo uklanjanje verzija za štampanje, ako ih već imate sigurno su potrebne jer želite da posetiocima svog sajta pružite prijatno korisničko iskustvo. Međutim, da biste izbegli dupliran sadržaj u ovom slučaju, najbolje je označiti stranice za štampanje oznakom za neindeksiranje. Za dodatno olakšanje, više stranica za štampanje uvek čuvajte u jednom direktorijumu – tako ćete lakše kontrolisati sve odjednom umesto svaku pojedinačno.


Kako izbeći duplirani sadržaj 4
izvor fotografije: www.huffingtonpost.jp

Ukratko

Kada želite da vam sajt bude besprekoran i radi bez ikakvih problema, dupliran sadržaj može vam zadavati muke. Rešenje ovog problema leži u upoznavanju s problemom, dobrim alatima za nadgledanje, pouzdanim saradnicima i stručnjacima, jedinstvenim linkovima i preformulisanom sadržaju.

 

Jeste li se dosad sreli s nekom drugom vrstom dupliranog sadržaja i kako ste to rešavali? Podelite s nama svoje utiske u komentarima.

 

 


Bavite se pisanjem? Pročitajte i slične članke: