kada treba objavljivati na društvenim mrežama

Društvenih mreža danas ima mnogo. Međusobno se razlikuju, neke su tematski posvećene određenoj ideji ili zamisli, i potrebno je neko vreme da naučite kako koju mrežu koristiti, naročito kada ih koristite kao poslovne stranice.

Održavanje profila na društvenim mrežama (eng. social media marketing) nekad može biti vrlo zamoran posao – od toga da na pravi način u samo 140 znakova prenesete poruku ili upotrebite ispravnu tarabu (eng. hashtag) na Tviteru (Twitter), preko toga da na Linkdinu ili Fejzbuku (Facebook) pogodite pravi ton i na taj način stignete do željene publike, do pronalaska načina da slikovni blog Tamler (Tumblr) ili Instagram upotrebite u poslovnom okruženju. Zbog toga neki poslovni korisnici za takve potrebe angažuju firme koje se bave upravo održavanjem profila na društvenim mrežama. Obratite nam se ukoliko su vam potrebne takve usluge.

Međutim, nekada nije bitno samo kako se koja mreža koristi, već i kada. Da ne biste došli u situaciju da se fenomenalni tvit (eng. tweet) zagubi jer nema ko da ga vidi i retvituje, donosimo vam smernice o tome kada su na kojoj mreži korisnici najaktivniji, kao i kada ne bi trebalo da budete aktivni – kako biste na taj način poboljšali svoje poslovne mogućnosti.


Fejzbuk (Facebook)

Aktivno vreme

Poslovni korisnici su na Fejzbuku najaktivniji u periodu između 13 i 16 sati radnim danima, a špic je oko 15 sati sredom. Potrudite se da u to vreme pratiocima pružite relevantan sadržaj.

Neaktivno vreme

Vikendi i vreme pre početka radnog vremena (8 sati) i nakon radnog vremena (20 sati) generalno su vreme kada ćete privući manje pažnje, pa ukoliko ste primorani da objavljujete u to vreme pokušajte da se ne razočarate rezultatima ili da objave ne budu od izuzetne važnosti.

Dodatni savet: Objave koje uključuju fotografije imaju tendenciju da privuku 53% više sviđanja i čak 104% više komentara, te ih stoga valja upotpuniti ilustrativnim grafikama.


Tviter (Twitter)

Aktivno vreme

Najbolje vreme za interakciju s pratiocima na Tviteru je između 13 i 15 sati, od ponedeljka do četvrtka, s tim da špic traje između 9 i 15 sati.

Neaktivno vreme

Objavljivanje nakon radnog vremena svakog dana (20 sati) i petkom nakon 15 sati učiniće da se važni tvitovi zaborave do narednog radnog dana. Ukoliko imate bitnu objavu, bolje je sačuvajte za naredni radni dan.

Dodatni savet: Tvitovi s grafikama dobiće i do 30% više pažnje, kao i do 40% veće šanse za retvitovanje, biće označeni kao omiljeni i do 48% više puta, te eto zašto je uvek korisnije upotpuniti ih i vizuelnim sredstvima.


LinkdIn (LinkedIn)

Aktivno vreme

Posvetite se uređivanju svoje stranice i aktivnosti na poslovnom profilu na Linkdinu tokom radnog vremena od utorka do četvrtka, a naročito oko podneva ili između 17 i 18 sati, jer su u to vreme poslovni korisnici najaktivniji na ovoj mreži.

Neaktivno vreme

Između 22 sata i 6 sati poslovni korisnici nisu aktivni na Linkdinu, jer je to vreme noćnog odmora. Dopustite im da se tokom tog perioda opuste, i sačekajte novi radni dan za ponovno objavljivanje.

Dodatni savet: Imajte na umu da sve više poslovnih korisnika posećuje Linkdin s mobilnih uređaja, i ponudite im sadržaj koji im može biti zanimljiv i s tog aspekta poslovanja.


Pinterest (Pinterest)

Aktivno vreme

S obzirom na to da su korisnici na Pinterestu najaktivniji petkom popodne (15 sati), a da je najbolje vreme za objavljivanje subotom ujutro, to je pravo vreme za promovisanje zanimljivih i korisnih načina za poboljšanje doma i kućne popravke, razmenu kulinarskih recepata i modnu i kozmetičku industriju.

Neaktivno vreme

Korisnici su na ovoj mreži neaktivni tokom radnog vremena.

Dodatni savet: Pinterest se može pohvaliti većom interakcijom korisnika s predstavnicima robnih marki, modne i kozmetičke industrije. Takođe, oko 80% korisnika Pinteresta čini ženska populacija, pa imajte na umu kakve ih teme mogu zanimati.


Tamler (Tumblr)

Aktivno vreme

Objave na Tamleru postavljene oko 19 sati imaju najveće šanse da u toku 24 sata budu primećene i da dovedu do interakcije s korisnicima, dok je špic od nedelje do utorka, od 19 sati do 22 sata.

Neaktivno vreme

Vreme pre 16 sati nije dobro za aktivnost na Tamleru jer je to vreme neposredno nakon radnog vremena ili pred kraj radnog vremena, kada korisnici obavljaju druge aktivnosti ili provode vreme na drugim poslovnim društvenim mrežama.

Dodatni savet: Korisnici provedu prosečno 14 minuta na ovom sajtu, što je nešto više nego što provode na Fejzbuku. Pružite im sadržaj koji će opravdati vreme koje vam posvećuju.


Gugl+ (Google+)

Aktivno vreme

Poslovni korisnici proveravaju novosti na mreži Gugl+ na samom početku radnog vremena, između 9 i 10 sati, a špic aktivnosti je sredom u 9 sati.

Neaktivno vreme

Pre početka radnog vremena i nakon njega korisnici nisu aktivni, što društvenu mrežu Gugl+ svrstava u jednu od mreža koje postaju prevashodno poslovne.

Dodatni savet: Da Gugl+ postaje pretežno poslovna društvena mreža potvrđuje i demografija, jer je sve veći broj korisnika mreže Gugl+ starosti 45-54 godine.


Zaključci

Ovi podaci su opšti, što znači da su urađeni na relativno velikom uzorku populacije, te stoga možda i nisu dobar pokazatelj aktivnosti baš vaših pratilaca. Jedan od načina za otkrivanje koje vreme odgovara potrebama vaših pratilaca jeste da upotrebite analitiku koju nude poslovni profili na društvenim mrežama, poput administratorske alatke Facebook insights.

Ovakve alatke nude vam potpunu analizu aktivnosti na vašoj stranici, broj pregleda, sviđanja, domet, broj pregleda stranice i aktivnost na stranici, pol i uzrast korisnika, kao i mnoge druge podatke. Ukoliko znate da ih upotrebite na pravi način, dugoročne koristi vašeg poslovanja sigurno neće izostati.


Izvor: FastCompany

 

Znate li kako da društvene mreže iskoristite u poslovnom okruženju? Pročitajte još i: