SEO trendovi za 2016. godinu

Optimizacija sajtova za pretraživače (SEO) umnogome se promenila u prethodnih nekoliko godina. Tako se npr. manipulisanje pozicijama nekada moglo lako postići pukim nagomilavanjem ključnih reči, dok to sada više nije dozvoljeno.

Šta se trenutno dešava u sferi SEO optimizacije i koji su najbolji načini da pomerite poziciju vašeg sajta na željenom pretraživaču saznajte u pregledu osam trendova za SEO optimizaciju koje smo sastavili na osnovu opširnog istraživanja relevantnih sajtova, poput Moz, Content Marketing Institute, Search Engine Watch, itd.

 

1. Signali sa društvenih mreža će uticati na poziciju

Ovo je stvar oko koje se digla najveća buka u poslednje vreme u onlajn zajednici. Postoje naznake da će društvene mreže postati toliko uticajne da će signali koji dolaze sa tih sajtova uračunavati u algoritmu i uticati na porast pozicije. Iako je razbijen mit da društvena mreža Google+ utiče na pozicije (zapravo, caka je u tome da se u pretragu uključi i naziv brenda/firme), izgleda da će u budućnosti postojanje na društvenim mrežama uzeti maha i prikazivati sajt pri vrhu pretrage za ključnu reč naziva brenda.

Kako se unaprediti: Napravite naloge na društvenim mrežama, popunite sva bitna polja, postavljajte kvalitetan sadržaj i linkujte ka sajtu/blogu. Kampanje na društvenim mrežama radite umereno i isprobavajte šta sve uspeva da animira ciljnu publiku.

 

2. Relativni CTR

Džodi Haris (Jodi Harris) sa vebsajta Content Marketing Institute prenosi reči Renda Fiškina (Rand Fishkin), čarobnjaka iz Moza, koji kaže da će CTR (eng. click-through rates), tj. odnos broja klikova, postati relativan u budućnosti. Naime, ’inteligentniji’ pretraživači će uračunavati i to da li sadržaj ima više klikova što će dalje uticati na poziciju u rezultatima pretrage (SERP). Drugim rečima, što više klikova, to će sadržaj biti bolje pozicioniran.

Kako unaprediti sadržaj: Optimizujte sadržaj za ključne reči, semantički povezujte pojmove (ovde sinonimi stupaju na snagu) i dodajte meta podatke (čak i slikama, razume se), proverite greške u kucanju (ovo je malo teže za srpski jezik – ali ima rešenja), neka sadržaj bude relevantan, u skladu sa naslovom, i neka popunjava prazninu za kojom korisnici tragaju i, naravno, omogućite povezivanje sa društvenim mrežama (eng. social buttons). Znate već, uobičajene stvari.

 

3. Video snimci podstiču aktivnost

Video sadržaj se u prethodnom periodu pokazao kao vodeći faktor koji podstiče klikove i angažovanje publike. Marketing video sadržajem ozbiljno preti da preuzme prevlast u internet marketingu, što jasno dokazuje podatak da na Guglu čak 62% pretrage čine video snimci (drugim rečima, snimci su veoma traženi). Ovo možda ne iznenađuje ako se setimo da je Gugl uložio dosta novca u kupovinu i unapređenje servisa YouTube, ali svakako treba iskoristiti polet i preusmeriti sadržaj ka ovoj sferi.

Kako unaprediti sadržaj: Jednostavno – koristite (smislene) video snimke u promociji, bilo na vebsajtu, bilo na društvenim mrežama.

 

4. Optimizacija za mobilne uređaje dobija na značaju

Ovo možda i neće iznenaditi neke specijaliste za SEO, ali se dešava. Kao što je opšte poznato, danas ljudi sve više koriste mobilne uređaje za bilo kakve upite – što je omogućio širokorasprostranjeni pristup internetu – te je i prirodno da se sajtovi prilagode potrebama mobilnih uređaja.

Kako unaprediti sajt: Optimizujte sajt za mobilne telefone (neka budu prilagođeni mobilnim uređajima, iliti na engleskom mobile-friendly).

Inicijativa zajednice otvorenog koda: Accelerated Mobile Pages Project

 

5. Glasovna pretraga postaje bitan faktor u engleskom govornom području

Iako na našem tržištu treba da prođe određeno vreme da ova inovacija bude dostupna i potpuno funkcionalna kao na anglofonom globalnom tržištu (gde je engleski jezik odavno postao lingua franca), nije zgoreg imati na umu i to da se glasovna pretraga sve više upotrebljava i kod nas. Priznajte, koliko ste puta pitali Siri ili Kortanu da vam pronađe nešto za jelo u blizini (na engleskom, jer samo na tim jezicima razumeju i mogu da pronađu određeni pojam)?

Kako unaprediti sajt: Ako radite optimizaciju sajta koji se takmiči na globalnom tržištu, ne zaboravite da ga optimizujte i za glasovnu pretragu. Ovo će biti najvažnije u lokalnoj pretrazi i pronalaženju puta do odredišta.

 

6. Agregacija sadržaja će se pojačati

Deljenje sadržaja preko društvenih mreža nije dovoljno. Potrebno je istražiti na kojim se sve mestima sadržaj pronalazi u određenoj oblasti, kao npr. blogovi sa autoritetoma, forumi na kojima zajednica diskutuje o bitnim temama i inovacijama, i sl. Jedan od najboljih primera agregacije jeste upotreba starog dobrog njuzletera, tako da – pazite se – stižu mejlovi.

Kako raditi agregaciju: Za agregaciju je najbitnija stvar istraživanje: pronađite gde boravi vaša ciljna publika i nađite načina da im se približite, a ona će vam zauzvrat vratiti linkove ili signale.

 

7. Aplikacije za mobilne uređaje

Mobilne aplikacije su nastale iz potrebe da se određene stvari urade na brži način – na mobilnim uređajima. Korisničko iskustvo je, stoga, bitna stavka u ovom trendu, te se predviđa da se ove aplikacije u budućnosti koriste još više i da budu još bolje.

Kako unaprediti aplikaciju: Ono što je najbitnije za aplikacije za mobilne uređaje je da budu stalno ažurirane, u skladu sa SEO standardima i, naravno – da budu povezane sa roditeljskim sajtom.

 

8. Lokalni SEO

Za mala i srednja preduzeća lokalna pretraga postaje jedan od ključnih faktora u razvoju biznisa. Već je gore bilo navedeno da se pretraga na mobilnim uređajima uglavnom odnosi na potragu za određenim lokacijama, a sada postoje i naznake da će lokalni SEO poboljšati komunikaciju sa korisnicima, a samim tim i poziciju na pretraživaču.

Kako optimizovati na lokalnom nivou: Ako vam nije poznato ažuriranje algoritma pod nazivom Pigeon – biće bolje da krenete da istražujete. Ovaj algoritam je pokrenut jula 2014. godine i namenjen je pospešenju pozicija u lokalnoj pretrazi. Koristeći podatke o korisnikovoj lokaciji i vezama sa sajtovima čija je geolokacija ubeležena, pretraživač izbacuje rezultate onih sajtova koji su najbolje optimizovani za određenu ključnu reč. Zato – bacite se na studiranje lokalne pretrage!


 

Šta vi mislite, da li će ovi trendovi zaista imati uticaja na SEO u narednom periodu? Podelite svoje mišljenje u komentarima ispod teksta.

 

Sviđa ti se ovaj članak? Pročitaj još:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.