Dizajn flajera kako dizajnirati odličan flajer

Dizajn flajera igra bitnu ulogu u marketingu – rečenica koju ste verovatno čuli bezbroj puta. Razlog zbog čega je toliko čujete leži upravo u tome što je tačna.

Bez obzira na to da li tek treba da osnujete firmu ili imate godine i godine iskustva, dobro dizajniran letak jedno je od najboljih sredstava za dopiranje do ciljne grupe. Saznajte šta su i kako da ih dizajnirate.

 

Šta je flajer (letak)?

Flajer je, u suštini, list papira najčešće formata A6, mada postoji i u drugim veličinama. Obično je štampan dvostrano ili jednostrano, i služi kao najisplativiji (najjeftiniji) vid reklamiranja. Naziv je dobio od engleske reči flyer (ili flier), a drugi, odomaćeni naziv je letak.

 

Uloga letaka u marketingu i brendiranju

Flajer ili letak može sadržati različite informacije – reklamne podatke o firmi/brendu, o popustu (najčešće) koji nudi vaše preduzeće, obaveštenje o nekom događaju ili neki drugi propagandni sadržaj (politički, vojni, religiozni i sl.).

Ono što svakodnevno viđamo je davanje letaka iz ruke promotera u ruku slučajnog prolaznika na ulici. Deljenjem letaka ili flajera direktno se dopire do ljudi, međutim, ono što je nekim firmama bitno jeste to da se dopre do određene ciljne publike – a ukoliko to nisu samo slučajni prolaznici na ulici ili u tržnom centru, ne bi bilo zgoreg razmisliti i o drugim (kreativnijim) vidovima deljenja letaka.

dizajn flajera (4)
Autor: Greg Christman, dizajner sa Dribla

Flajeri se mogu kačiti i po oglasnim tablama, lepiti po zidovima, banderama i drugim zgodnim mestima. Takođe, kao ekstremni slučaj može se navesti upotreba letaka i prospekata kao efektivnog sredstva militarističke propagande; naime, flajeri su izbacivani iz aviona (u ratnim zonama) i time ostavljali snažan psihološki uticaj na ciljnu grupu. Kao najnovija vrsta deljenja ove vrste promotivnog materijala, početkom ove decenije javili su se primeri slanja letaka putem imejla (u samom telu elektronske poruke ili u prilogu mejla), što znatno umanjuje troškove štampanja i deljenja.

 

Kako dizajnirati dobar flajer

Dizajn flajera predstavlja poseban zadatak za svakog grafičkog dizajnera. Pošto dizajn u velikoj meri zavisi od sadržaja koji će na njemu biti, pre nego što krenete da ga dizajnirate, utvrdite šta tačno treba da piše na njemu. I pazite – letak nije pamflet ili brošura te ne bi trebalo da ima previše informacija. Tako ćete samo postići suprotan efekat od željenog. Dakle, prvo pripremite i utvrdite sadržaj – koji treba da sadrži ključne informacije i poziv na akciju – pa tek onda nastavite da čitate ovaj tekst.

Dobar flajer treba da ima sledeće osobine:

treba da se ističe. Ovo je osnovno načelo: flajer mora da zapadne za oko svojim dizajnom. Bilo da se radi o izboru fonta, boje, fotografije ili ilustracije – mora da vrišti: POGLEDAJ ME. Za to su potrebni nepretrpan fokus, dobra podloga i odgovarajući fontovi (obratite posebnu pažnju na čitljivost i čitkost).

dizajn flajera (2)
Izvor slike: Webneel

boja. Iz prve stavke logično proističe odabir boje. Kao što nas je psihologija boja naučila, boja je od vitalnog značaja u marketingu jer ljudi podsvesno vezuju emocije sa vizuelnim prikazom. Kako je boja obično presudni faktor pri kupovini nekih proizvoda, tako će i izbor boje na flajeru uticati na to da li će on završiti u kanti za smeće ili ne. Stoga, ako je letak koji radite za IT firmu, najbolje bi bilo da koristite nijanse plave ili zelene boje, a da izbegavate npr. narandžastu ili žutu – koje su, s druge strane, odlične za marketinške firme. Ako letak sadrži poziv na akciju (popust, vebsajt i sl.), treba ga istaći odgovarajućom bojom (npr. crvenom).

dizajn flajera (3)
Autor: Rounded Hexagon, poljski dizajner sa Dribla

uravnotežen dizajn. Ovo je možda najbitnija stavka: gledajte da dizajn ne bude prenatrpan, nego uravnotežen (ali ne dosadan). Iako ovo zvuči prilično apstraktno, možda će vam ovo pomoći – obratite pažnju na raspored elemenata i na njihov razmak. Ako su preblizu jedni drugima, velika je verovatnoća da neće dobro proći. Naravno, ne treba ni preterivati i ostavljati previše prostora da zjapi, nego treba napraviti dobru procenu o tome šta je u fokusu flajera i šta treba naglasiti a šta zanemariti.

 

Naručite dizajn flajera/letaka

Ako vam se flajeri kao vid promocije posebno sviđaju, a niste sigurni kako da ih napravite sami, pogledajte naš portfolio, kao i profile na dizajnerskim društvenim mrežama Dribbble i Behance, i naručite dizajn flajera (u sekciji grafički dizajn).

dizajn flajera popart studio novi sad
Dizajn flajera za Mama’s Burger (Autor: PopArt Studio Novi Sad)

 

Pročitaj još:

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.