tipografski trendovi 2016

U svetu grafičkog i veb dizajna, tipografija je jedno od osnovnih sredstava kojima se postiže određeni efekat. I kao i u svakoj oblasti, s vremena na vreme javljaju se trendovi koje dizajneri mogu ali i ne moraju pratiti.

U većini slučajeva će od klijenta zavisiti da li želi da se odluči da njegov proizvod ide u korak s vremenom ili ne, te je zato na dizajneru da bude svestan modernih trendova i predstavi ih svom klijentu u nacrtu ili predlogu konačnog rešenja projekta.

Čitajući stručnu literaturu i prevashodno dizajnerske blogove, poput Creative Bloq i Design Shack, sastavili smo spisak tipografskih trendova za 2016. godinu.


 

1. Povratak serifa

U prethodnom periodu često su viđani dizajnerski radovi bez serifa (eng. sans serif), međutim – sa razvojem tehnologije, sa sve većom rezolucijom kako na desktop računarima tako i na mobilnim uređajima, sve se više čini kao da će se serifni fontovi vratiti u modu.

serif vs sans serif
Serifni i beserifni font (izvor: refinedpractice.com)

 

Samim time što doprinose estetici, serifni fontovi imaju uticaja i na profesionalnost – a i dobri su za čitljivost teksta. Stoga: samo vi serifujte.

 

2. Retro hipsterski fontovi (obično skupi)

Ma šta mislili o hipsterskom pokretu, činjenica je da je i dalje aktuelan, pa čak i u svetu grafičkog dizajna. Kao što reče Keri Kazns (Carrie Cousins) sa sajta DesignShacks, retro fontovi su tako kul i postoji valjan razlog zašto ih dizajneri koriste (iako su malo skuplji).

Odlični su za izradu logotipa i za specifične projekte koji stavljaju akcenat na starinsku modu i trendove koji se vraćaju u modu. Međutim, treba se zaustaviti kod logotipa i ne koristiti ih u dužim tekstovima jer su često nečitki. Ali kul.

bubba

 

3. Tipografija s vodenim bojama

Vodene boje prešle su iz dečijih školskih blokova na grafičku scenu i potpuno nas okružile. Sve se češće viđaju ad hoc rešenja, što na sajtovima, što na proizvodima, koja odaju ublaženu emociju i čine dizajn posebnim.

watercolor font

 

4. VELIKA SLOVA

U pisanom obliku, velika slova čitaocu izgledaju kao da neko viče na njega. Neki ljudi imaju osećaj za korišćenje istih, dok drugi ne. Zato je veoma važno naučiti kako ih ispravno koristiti.

all caps

Kao i retro fontovi, mora se obratiti pažnja i na to da se ne zanese u dizajnu – tako da sva slova ne budu velika. Stoga, velika slova treba da budu samo u naslovima i zaglavljima – ili na mestima gde se želi postići efekat skretanja pažnje. Dozvoljeno je, naravno, koristiti i kombinaciju malih i velikih.

 

Šta mislite, koliko će se ove najave i trendovi zadržati na sceni? Recite nam svoje mišljenje u komentarima ispod teksta!

 

Izvori: CreativeBloq i DesignShack


Vidi još:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.