Kraj godine se bliži dok internetom odjekuje vest o optimizovanju vebsajtova za mobilnu pretragu. U narednoj godini očekuje se da vebsajtovi ne budu više samo kompatibilni sa mobilnim uređajima, nego i optimizovani za iste. Šta ovo znači za poziciju na pretraživaču i kako da je pospešite saznajte u tekstu koji predstoji.

 

Značaj mobilnih uređaja u savremenoj globalnoj kulturi: mikro momenti

Mobilni telefoni koriste se maltene u svako doba dana i noći. Verovatno i sami sebe ponekad uhvatite kako svaki čas proveravate ima li šta novo na društvenim mrežama. Ono što se promenilo jeste to da su korisnici počeli da koriste mobilne uređaje u tzv. „mikro momentima“, koji, prema Guglu:

rešavaju neočekivane probleme u datom trenutku.

To znači da se korisnici obraćaju Guglu kada ih zanima kako da pronađu put do nekog mesta, kada ne mogu da se sete neke informacije iz opšte kulture, kada žele da nauče kako da nešto naprave ili poprave, ili kada žele da kupe neku uslugu ili proizvod.

Prema nedavnom istraživanju vebsajta comScore, korišćenje mobilnih uređaja za pretragu na internetu osetno je poraslo od 2010. do 2014. godine za čak 394%, na osnovu čega se očekuje da će u 2016. godini korišćenje pametnih telefona dostići 90% na američkom i britanskom tržištu, predviđa Asymco.

Međutim, ovaj porast ne znači da će korišćenje desktop računara za pretragu opasti, pošto se i ono za 4 godine povećalo za 37%.

digital-media-time-spent-platform-comscore

 

Koja je razlika između kompatibilnosti sa mobilnim uređajima i optimizacije za njih?

Iako mnogi ne shvataju razliku između ova dva pojma, ona postoji i to je značajna. Kada je sajt kompatibilan za mobilne uređaje to znači samo da se može posetiti na njima, ali ne podrazumeva i da je efikasan na njima ili intuitivan za korisnike mobilnih uređaja. Kada je sajt optimizovan za tablete ili tzv. pametne uređaje to znači da će se stranice prilagoditi veličini ekrana, da će brže učitavati stranice i da će generalno iskustvo korisnika biti bolje.

mobile-image

Optimizovani sajtovi laki su za korišćenje, sadržaj i slike se prilagođavaju veličini ekrana i na njima postoje dugmad koja su u skladu sa samim uređajem (npr. dugme za poziv ili slanje mejlova tj. tap-to-call, tap-to-email, mape, itd.), drugim rečima, moraju imati responzivni dizajn.

 

Kako da znate da li je vaš sajt prilagođen mobilnim uređajima?

Možete uraditi test prilagođenosti za mobilne uređaje koji Gugl nudi u svojoj usluzi za developerere. Kada završite test, u zavisnosti od rezultata možete prilagoditi softver vebsajta (ukoliko koristite CMS poput platforme WordPress ili Joomla), a imate i opciju koja omogućava izbegavanje čestih grešaka i obezbeđuje najbolju SEO praksu koja će pomoći da se sajt indeksira i dobro rangira na Guglovom pretraživaču.

 

Nekoliko reči za kraj…

Dakle, šta svi ovi podaci znače? To što se povećala korisnička grupa ove vrste uređaja samo znači da su se i njihove navike promenile. Porast u korišćenju pretrage na mobilnim uređajima samo znači da se taj trend nastavlja u 2016. godini i da će fokus izrade vebsajtova biti na optimizaciji za mobilne uređaje. Prilagođavanje potrebama korisnika treba da bude primarni cilj pri izradi sajtova, te je najbolje obratiti se profesionalnoj agenciji da uradi procenu i da vam predlog projekta.

 

Povezani članci:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.