Živimo u vremenu u kome društvene mreže počinju da preuzimaju naše živote. Umesto da nam pomognu da se bolje povežemo, one učine sasvim suprotno međuljudskim odnosima. Činjenica je da se naš pogled na svet promenio od kako su se pojavile, ali je pitanje da li se i na koji način promenio nabolje.


O Instagramu

Instagram je društvena mreža prevashodno usmerena ka mobilnim korisnicima. Njegovo ime je zapravo slivenica engleskih reči instant camera i telegram, što znači da služi za deljenje slika (i video snimaka).

Nastao je kao besplatna mobilna aplikacija koju su razvili Kevin Sistrom (Kevin Systrom) i Majk Kriger (Mike Krieger) 2010. godine, i za samo dve godine uspeo je da privuče pažnju Majka Zakerberga (Mike Zuckerberg) zbog rasta u popularnosti, čak do neverovatnih 23% do 2013. godine (za razliku od Fejzbuka koji se za isto to vreme proširio samo 3%).

Trenutno je rangiran kao 25. sajt na svetu (izvor: AlexaRank), a 23. u SAD, i dnevno se na njemu pojavi 80 miliona slika, što može dati dobar uvid u njegov uticaj na svet oko nas.


Prosto doterivanje…

Instagram funkcioniše po principu doterivanja slika posebnim filterima, poput Perpetua, Amaro, 1977, Hudson, Valencia, Mayfair, Rise, Sutro, Willow, Cream, Lo-fi, itd. ali i bez filtera (normal).

Ono što je takođe karakteristično za ovu aplikaciju jeste sečenje slika (eng. cropping). Naime, do avgusta ove godine, Instagram je sve slike automatski sekao i prilagođavao u obliku kvadrata – slično starim polaroidskim slikama i Kodakovom instamatiku iz šezdesetih godina 20. veka. Međutim, sa verzijom 7.5 došla je i opcija objavljivanja slika bilo kog formata.

Takođe, Instagram dozvoljava objavljivanje video snimaka maksimalne dužine 15 sekundi, i i oni se, naravno, mogu malo doraditi.


…ili nešto više?

Instagram je zanimljiv i po tome što prikazuje ulepšanu sliku stvarnosti, odnosno, u njemu se svet može prilagoditi tako da se posmatra kroz razne filtere i bude podnošljiviji, pa čak i poželjniji, kako našim pratiocima i prijateljima, pa tako i nama samima. Pitanje je samo dokle se u tim fantastičnim svetovima može otići, i da li zapravo ne znamo da povučemo granicu između stvarnosti i zamišljenog života.

Pogledajte ovaj satirični skup slika posebno doteranih tako da prikazuju sliku sveta posmatranog kroz instagramirane slike, ali i stvarnost koja nas zapravo okružuje počevši od svakodnevnih situacija poput ispijanja jutarnje kafe i doručkovanja uz računar, posmatranje zalaska sunca na plaži, uživanje u letnjem danu, kao i slike stvarne Indije koja izvan Instagrama poziva na dublje razmišljanje o stvarnim potrebama ljudi.


truth behind instagram photos (1)

truth behind instagram photos (2)

kosta-kobra

truth behind instagram photos (3)

truth behind instagram photos (4)

truth behind instagram photos (5)

truth behind instagram photos (6)

truth behind instagram photos (7)

truth behind instagram photos (8)

truth behind instagram photos (9)

truth behind instagram photos (10)

truth behind instagram photos (11)

truth behind instagram photos (12)

truth behind instagram photos (13)

truth behind instagram photos (14)

truth behind instagram photos (15)

truth behind instagram photos (16)

truth behind instagram photos (17)

truth behind instagram photos (18)

truth behind instagram photos (19)

truth behind instagram photos (20)

truth behind instagram photos (21)

truth behind instagram photos (22)


Obavezno nas obavestite koja vam se slika najviše sviđa u komentarima ispod ovog teksta. I slobodno je podelite na društvenim mrežama.


Izvor: BoredPanda i arhiva PopArt Studija

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.