Vizuelna predstava je jedna od najbitnijih komponenti koje će uticati na uspeh u poslu. U prvih nekoliko sekundi, od nje će zavisiti da li će vam se klijent obratiti ili ne, zbog čega treba obratiti pažnju da prvi utisak bude izuzetno dobar.

Veoma bitnu ulogu tu igra grafički dizajn, koji neposredno utiče na sliku koju šaljete u svet. U izgradnji brenda, posebnu – ključnu – ulogu igra logo, te je zbog toga neophodno da bude dobro izrađen. Logo može da se sastoji od slike, obično propraćene tekstom – nazivom vaše firme ispisanim u određenom fontu.

 

Šta je font?

U tipografiji, koja se bavi izborom i organizacijom oblika slova i grafičkih karakteristika štampane strane, font je veličina, težina i stil sloga (eng. typeface). Svaki slog se sastoji iz glifova. Glifovi su šare, grafički oblici u pisanju. Mogu biti slovo, cifra, interpunkcijski ili specijalni znak.

Upravo na osnovu tih ’šara’, fontovi se mogu podeliti na dve velike grupe: sa serifom i bez njega. Vikipedija serife definiše ovako:

serifi su nestrukturalni detalji na krajevima nekih slova

Kada font nema serif, zove se beserifni (fr. sans-serif). Smatra se da serif potiče iz rimskog alfabeta, kada su rimska slova prvo bila slikana na kamenu pa se boja sa krajeva širila od krajeva i na uglovima, stvarajući upravo dotične serife.

serif and sans serif
Razlika između beserifnog i serifnog fonta

 

serifsandsherifs1

 

Tipografija i brendiranje

Kada želite da napravite biznis, morate se potruditi da bude prepoznatljiv. Naravno, pored imena i proizvoda koji će osvojiti klijente, morate stvoriti i grafičku predstavu, odnosno logo vaše firme. Logoom se formira identitet, on daje život firmi. Mnoge kompanije koriste logo u kombinaciji sa nazivom njihove firme, a to učine ih prepoznatljivim upravo izborom dobrog fonta.

U daljem tekstu saznaćete kako da vaš logo učinite prepoznatljivim u 4 jednostavna koraka, odnosno osobine koje mora da poseduje:

1. Jedinstvenost

Logo mora da bude unikatan, da učini da se vaš brend izdvaja u masi. Ne mora nužno biti povezan sa proizvodnom delatnošću kojom se bavite; jednostavno – treba da bude prepoznatljiv i karakterističan, da odmah stvara asocijaciju.

2. Prilagodljivost

Imajte u vidu da se u današnjem svetu koriste pametni telefoni i drugi različiti uređaji, te se vaš logo mora prilagoditi njima (isto kao i vaš vebsajt), tako da bude dovoljno jasan i na formatu vizit-karte, tableta, laptopa, desktop računara ili bilborda, bez izmena u doživljaju ili kvalitetu.

3. Trajnost

Iako se nikada ne zna koliko će proces brendiranja trajati i da li ćete logo moći da koristite dugo vremena, dok ga stvarate, najbolje je da razmišljate unapred. Pomislite da li će i za 10-15 godina biti prepoznatljiv i da li će izdržati zub (i potrebe) vremena.

4. Prikladnost

Logo, naravno, mora biti prikladan, odnosno – pravi se za ciljnu publiku. Ako vam je ciljna publika u IT industriji, logo i font moraju biti ’ozbiljniji’ (Comic Sans ne dolazi u obzir!).

 

Kako otkriti koji je font upotrebljen?

U svetu grafičkog dizajna, nije potrebno samo imati ideju, nego je treba na dobar način sprovesti u delo. Sadržaj koji predstavljate publici može se unaprediti na brojne načine: slikom, video klipovima, infograficima i sl. Ono što ih sve može vezati i dodatno privući pažnju su fontovi.

Verovatno vam se neretko dešava da nađete inspiraciju u nekoj slici, i želite da postignete isti ili sličan efekat, ali imate problem: koji je font korišćen? U današnjem svetu, mnoge informacije se bez pardona kopiraju i dele, bez ostavljanja podataka o izvoru.

Kao rešenje ovog problema, ispod se nalazi spisak sajtova koji otkrivaju naziv fonta korišćenoj na slici ili pomažu u pretrazi dodavanjem osobina fonta prema sećanju:

  • What the Font
  • Fount
  • What Font Is
  • Identifont

 

5 najboljih besplatnih fontova u 2015. godini

Nastavljajući našu sada već tradiciju, ispod vam predstavljamo pet najboljih fontova u 2015. godini (po našem izboru), koje slobodno možete preuzeti klikom na sledeće linkove.

Brela

brela

Didactic

didactic

Modeka

modeka

Pier

pier

Questa

questa1


 

Koji vam se font najviše sviđa? Ukoliko imate omiljeni a želite da ga podelite s nama, slobodno ostavite link za preuzimanje u komentarima ispod ovog teksta.

Nadamo se da će vam ove informacije i fontovi biti korisni u nekom narednom projektu!

 

Vidi još:

 

Vesna Savić

Dedicates her time to learning about better means of communication, translating knowledge into practice, and is a passionate reader.