Pobedničke fotografije sa konkursa Nacionalne Geografije


Kao i svake godine, i ove godine rezultati konkursa Nacionalne Geografije su ostvarili očekivanja. Malo je reći da su urednici imali težak posao i da je konkurencija bila ogromna, prijavljeno je preko 17 000 fotografija u četiri kategorije.

Prvo mesto za na najbolju fotografiju pripalo je meksikancu Anuar Floriuk i njegovoj podvodnoj fotografiji ronioca koji plivaju blizu kita u blizini ostrva u Meksičkom zalivu. Glavna nagrda ovog takmičenja je putovanje za dvoje na Kosta Riku i Panamski Kanal.

Ovo takmičenje postoji već 27 godina, i dozvoljeno je i amaterima i profesionalnim fotografima da prijave svoje fotografije.

 

Prvo mesto: „Šaptači kitovima“

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-08
Ronjenje sa grbavim kitom i njenim mladunčetom, Meksiko
 

Drugo mesto: Putari

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-07Radno mesto za razbijanje tucanika ostaje puno prašine i peska. Tri radnika posmatraju kroz staklo svoje radno mesto.
 

Treće mesto: Trka kamila

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-06Tradicionalna trka u Omanu. Glavni razlog ove trke je prikazivanje lepote i snage Arapskih kamila i veštine jahača.
 

Sauna u oblacima

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-05Sauna na 2800m nadmorske visine u srcu Dolomitskih Alpa, Italija.
 

Gorštaci

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-09

Tradicionalna kosidba u Poljskoj.
 

Hvatanje patke

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-10

Dva dečaka pokušavaju da uhvate patku u potoku vodopada, Tajland.
 

Kušti, Indijsko rvanje

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-01

Kušti je tradicionalni stil Indijskog rvanja. Noseći samo dobro podešeno parče tkanine oko kukova, rvači ulaze u borilište napravljeno od gline, često mešano sa solju, limunom i topljenim maslom. Nakon treninga, rvači se odmaraju naslonjeni na zidove arene, pokrivajući lice i telo zemljom, kako bi upili znoj i izbegli prehladu.
 

Beli nosorozi

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-02
Autor ove fotografije je izjavio kako je ceo dan, pre ove fotografije, pokušavao da se prikrade ovoj ugroženoj vrsti nosoroga za fotografiju izbliza, ali bez uspeha. Međutim sledeće jutro se probudio ispred tri nosoroga koji pasu ispred njega.
 

Noć u Namibu

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-03

Mesec je bio dovoljno svetao da osvetli peščane dine u daljini, a nebo je bilo dovoljno tamno da se jasno vidi Mlečni put i Magelanski oblaci.
 

Rumunija, bajkovit prizor

pobednicke-fotografije-nacionalne-geografije-04

Beli led iznad sela Pestera.

 

Izvor National Geographic

 

Latest posts by Kosta Tošić (see all)
facebook
twitter
google
pinterest