Google-Algoritam-Mobile

Iskustvo pregleda sajta na mobilnim uređajima je osnova novog Google algoritma koji se očekuje 21. aprila 2015. godine.

Ovaj algoritam će za razliku od ranijih, jednostavno forsirati vlasnike web sajtova da njihovo iskustvo prikaza na desktop uređajima bude podjednako dobro i za mobilne korisnike.

Da je Google ozbiljan u nameri da iskustvo na mobilnim uređajima uvrsti u faktore rangiranja pokazalo je i uvođenje Mobile usability opcije u Google Webmasters alatima, koja omogućava vlasnicima web sajta ili webmasterima da dobiju informacije o eventualnim problemima sa prikazom za ovaj tip uređaja.

Korisničko iskustvo i optimizacija za mobilne postaju neizostavan faktor za SEO. Ostaje samo da vidimo kakav će biti stvarni uticaj ovoga algoritma, ali za sve vlasnike biznisa koji nemaju sajtove optimizovane za mobilne predlažemo da ozbiljno shvate ovu informaciju i iskoriste je za ostvarivanje konkurentske prednosti.

Google-Algoritam-Mobile

Da li je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje?

Pre svega, predlažemo da uradite test prilagođenosti za mobilne uređaje kako bi utvrdili trenutno stanje vašeg sajta.

Ukoliko je vaš sajt prilagođen za mobilne, svakako treba da proverite i usklađenost sa ostalim Google algoritmima i odrednicama, a to možete postići u svakom trenutku popunjavanjem naše forme za besplatnu SEO analizu .

Za vlasnike sajtova čiji sajt nije prošao test prilagođenosti za mobilne pružićemo korisne savete kako da se prilagode novim Google pravilima iz ove oblasti.

Šta je mobilni web sajt?

Sajt optimizovan za mobilne je u suštini svaki sajt koji se dobro prikazuje i lako koristi na mobilnim uređajima. Kako sve veći broj ljudi koristi mobilne telefone, prilagođavanje ovoj nameni vam neće samo doneti dobre rezultate u pretrazi već i veće zadovoljstvo vaših posetilaca (klijenata) i na kraju dovesti do više prodaja.

Ovo su neke od ključnih stvari koje treba da poznajete da bi prilagodili sajt za mobilnu publiku i algoritam:

  • Omogućite da sajt bude jednostavan za posetioce: ovo je osnovni princip koji treba da ispoštujete. Dizajnirajte vaš sajt tako da olakša posetiocima ostvarivanje njihovih ciljeva. Korisnici na mobilnom zahtevaju jednostavnost i rešenje zahteva u što manje klikova. Efektivnost vašeg sajta će se ogledati u tome koliko će lako korisnici ispunjavati uopštene zadatke.
  • Obezbedite da tekst bude dovoljno čitljiv: činjenica je da su ekrani mobilnih uređaja mnogo manji od ekrana kompjutera, pa obezbedite da veličina teksta bude odgovarajuća. Zumiranje može zbuniti korisnike i otežati im čitanje.
  • Razmak između linkova: budite svesni će da korisnici koji imaju malo deblje prste imati problema pri odabiru linkova koji su blizu jedni drugima, kao što su meniji ili linkovi u okviru teksta. Savetujemo da napravite malo veći razmak između linkova.
  • Sadržaj ne sme da bude širi od ekrana uređaja: Ako imate prikaz koji je širi u odnosu na ciljani mobilni ekran i zahteva od korisnika da skroluju levo i desno to nije dobro mobilno iskustvo. Iz ugla dizajnera, dizajn web sajta treba da bude urađen na osnovu sadržaja, a ne obrnuto.
  • Zadržite vizuelnu doslednost sajta na svim uređajima: najlakši način da ovo postignete je upotreba responsive web dizajna koji podrazumeva da korisnici istoj URL adresi mogu da pristupe sa desktopa, tableta ili mobilnog telefona i prikaz se prilagođava u zavisnosti od veličine ekrana.

Da li koristiti responsive dizajn ili kreirati posebnu mobilnu verziju sajta?

Google preporučuje upotrebu responsive web dizajna u odnosu na druge dizajn modele. Jedna od glavnih prednosti ovoga pristupa je u tome što treba da održavate jednu verziju sajta umesto dve (npr. nećete morati da održavate dva sajta na adresama www.primer.com i na m.primer.com već samo jedan koji je prilagođen za sve tipove uređaja).

Održavanjem samo jedne verzije svi marketinški napori će biti usmereni na samo jednu adresu i to će doprineti boljim online rezultatima za vaš biznis.

Kako prilagoditi sajt za mobilne?

Da bi prilagodili vaš sajt za mobilne potrebno je da posedujete dobro poznavanje HTML-a, CSS-a i osnovnih odrednica responsive web dizajna.

U zavisnosti od tipa projekta možete da se odlučite da pišete kompletan kod skroz od početka ili da ubrzate proces upotrebom nekog od popularnih responsive framework rešenja (Bootstrap, Foundation itd.). U nekim situacijama će vam biti potreban već gotov HTML templejt sa predefinisanim dizajnom. Na sledećem linku možete videti odličnu kolekciju templejta prikupljenih iz različitih izvora.

Ukoliko vam ni jedna od pomenutih opcija ne odgovara predlažemo da angažujete profesionalnu web dizajn agenciju koja će uraditi kompletno rešenje prilagođeno potrebama vašeg biznisa.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.