4 SEO taktike za uspeh u 2015

SEO je dugoročna strategija i da bi postigli dobre rezultate potrebano je uložiti dosta rada i vremena. Ukoliko budete dovoljno istrajni svaka investicija u ovaj tip marketinga će vam se višestruko isplatiti i ostvarićete dobar povrat na uložena sredstva (ROI).

U prošlosti su u ovoj oblasti korišćene razne strategije i taktike koje su podrazumevale ubacivanje ključne reči u svaki mogući elemenat stranice (naslov, meta decription, heading elelmente, alt tagove slika, menije na vrhu, sa strane i u footer delu sajta), ali sada imamo drugačiju situaciju.

Dobro došli u 2015. godinu u kojoj su se pravila pretrage totalno promenila. U ovoj godini treba da obratite pažnju na to da li je vaša ključna reč previše korišćena inače možete da zaradite negativne penale.

Postoji veliki broj različitih SEO strategija i taktika koje možete koristiti da unapredite vaš sajt, ali mi ćemo ovde navesti 4 osnovna načina koje mogu da koriste čak i apsolutni početnici.

Google Hummingbird algoritam je zauvek promenio pretragu

Sa Hummingbird algoritmom Google je pokazao da može da razume sadržaj stranice, njenu tematiku, unikatnost i kvalitet pisanja i time je završena klasična upotreba ključnih reči.

Mehaničko ubacivanje ključnih reči u cilju zavaravanja Google algoritma više nije dobra taktika. Google sada ceni što prirodnije napisan sadržaj koji je usmeren ka korisničkim potrebama i namerama.

4 SEO taktike za uspeh u 2015

Na osnovu ovog algoritma preporučujemo da prilagodite vaš sajt novom načinu funcionisanja pretraživača (search engines). Evo šta možete da uradite:

1) Izbegavajte meta ključne reči

Meta tag za ključne reči je u prošlosti bio jedan od faktora rangiranja, ali zbog njegove nepravilne upotrebe Google ga je skinuo sa liste faktora i deklarisao kao potencijalni signal spamovanja.

Pošto ovaj tag nema nikakvog uticaja na rangiranje i može biti protumačen kao spam, savetujemo da prestanete da ga koristite.

2) Nemojte puniti vaš sadržaj ključnim rečima

Ako se stavimo u ugao kranjeg korisnika, ne postoji ništa gore od sadržaja koji je prepunjen ključnim rečima koje su strateški pozicionirane na stranici. Ovaj tip sadržaja se može smatrati kao spam i uticati na povećanja stopa bounce rate (stopa napuštanja sajta odmah nakon otvaranja prve stranice).

Prema tome gustina ključnih reči više nije bitna i neće doprineti boljem pozicioniranju vašeg sadržaja u rezultatima pretrage.

Edukujte se o novim konceptima koji su važni za pisanje sadržaja poput TF-IDF (term frequency-inverse document frequencu). Uopšteno TD-IDF znači da treba da uključite u sadržaj različite fraze, a neke od njih treba da se pojavljuju češće u odnosu na druge.

Da bi vam ovaj koncept bio potpuno jasan preporučujemo da pročitete člank za sajta Moz, koji slikovito objašnjava koncept targetiranja ključnih reči.

Saveti za optimizaciju sadržaja za korisnike i rangiranje

  • Pronađite specifičnu temu koju želite da ciljate.
  • Detaljno istražite ciljanu oblast (istraživanje korisničkih potreba za tim tipom sadržaja).
  • Napišite sadržaj koje ima inikatnu vrednost za ciljane posetioce.
  • Dužina sadržaja treba da bude minimum 400 reči.
  • Organizujte sadržaj u kratke paragrafe od nekoliko rečenica ili u liste.
  • Svaki deo sadržaja treba da ima naslove koji će nagovestiti o čemu se piše.
  • Obogatite sadržaj unutrašnjim linkovima ka povezanom sadržaju (setite se da je cilj što više zadržati korisnike na sajtu).
  • Potrudite se oko pisanja naslova i meta description tagova kako bi privukli korisnike da izaberu vaš sajt.
  • Svaka vaša stranica treba da omogući lako deljenje na društvenim mrežama.
  • Prilagodite vaš sajt korisnicima sa mobilnih uređaja.

3) Meta description tag je važan i ne treba ga ignorisati…

Description tag je često zanemaren. Neki vlasnici sajtova ga nikako ne koriste, dok neki koriste dodatke ili alate za njegovo automatsko generisanje, što je još gora opcija.

Zašto je meta description toliko važan?

Odgovor je jednostavan – meta description utiče na konverzije preko stope učestaliosti klikova (CTR – click through rate).

Potrudite se da u 160 karaktera koji su vam na raspolaganju što bolje opišete sadržaj stranice i pozovete korisnike da dođu i vide vaš sadržaj.

Savetujemo da prilagodite ovaj tag na svim važnim stranicama sajta i da to isto bude urađeno za društvene mreže upotrebom Open graph i Twitter cards tehika.

4) Koristite formate za označavanje sadržaja poput Schema, RDF, JSON-LD

Sigurno ste primetili sajtove koji u rezultatima nude dodatne informacije i tipove sadržaja (informacije o cenama, review, adresa itd.). Te informacije se prikazuju jer HTML kod stranice sadrži određene oznake koje crawler-i mogu da pročitaju i interpretiraju u rezultatima pretrage.

Statistike pokazuju da rezultati koji sadrže dodatne informacije u SERP imaju za 25% veće stope klikova u odnosu na klasične rezultate.

Savetujemo da istražite tipove mikro podataka koje možete da koristite na vašem sajtu. Označite logoe, adrese, slike, adrese, brojeve telefona, poslovno ime, vrstu biznisa, cene, recenzije i sve drugo što može biti od koristi vašim posetiocima.

Zaključak

Taktike koje smo predstavili su samo osnova, ali ako ih sprovedete u delo sigurni smo da ćete imati mnogo bolje rezultate u rangiranju vašeg sajta. Ovde se priča ne završava, već upravo počinje. Samo konstantan rad na sajtu i njegovom unapređenju može vam doneti dugoročno dobre rezultate.

Kao što ste verovatno zaključili kompletana strategija online nastupa sajta treba da se zasniva na kvalitetu sadržaja sa korisnicima na prvom mestu uz poštovanje pravila pretraživača.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.