Kako Indeksirati web sajt

Tutorijal za početnike – 5 koraka kako da indeksirate web sajt na Google.

Ovaj tutorijal je namenjen svima koji nistu imali priliku da se upoznaju sa administriranjem web sajta, verifikacijom na Google webmasters tools i generisanju sitemap.xml za indeksiranje web sajta u Google pretraživaču.

Pored osnovnih 5 koraka, tu su još neki veoma korisni saveti koji će Vam pomoći da nakon indeksiranja web sajta imate zadovoljavajuće efekte u rangiranju. Nakon procesa indeksiranja Vaš posao se tu ne završava već upravo počinje. Pređimo na stvar…

Indeksiranje web sajta, samo po sebi, može delovati kompleksno i suviše komplikovano za početnike. Proces indeksiranja traje 2-3 dana i pre nego što pređemo na osnovnih 5 koraka možete da uštedite sebi dragoceno vreme i proverite validnost koda sajta kojeg želite da indeksirate. Možete koristiti alat W3C validator i proveriti ispravnost koda.

Nakon što ste uspešno izvršili validaciju koda stranica, proverite da li imate neispravne linkove (error 404), ukoliko ih imate potrudite se da ih ispravite.

Kako Indeksirati web sajt

 

Proverite Meta title

Kada upisujemo meta tagove u web sajt, time zapravo poručujemo Google pretraživaču koja je delatnost kojom se bavimo i kako da web sajt bude kategorizovan. Da li je u pitanju lični blog, lokalni biznis, direktorijum za listing drugih web sajtova, državna institucija ili sadržaj edukativnog karaktera.

Primer:

Ukoliko upišemo u Google “prodaja namestaja” dobićemo sledeći rezultat:

meta podaci

 

Plavom bojom obeležen je meta title stranica koje su već indeksirane i kategorizovane na Google pretraživaču.

Prvi web sajt na slici služi za postavljanje oglasa za prodaju nameštaja (direktorijum sa kategorizacijom), drugi je direktno vezan za ovu delatnost (proizvodnja i prodaja) i lokalizovan (kompanija iz Tutina) na pretraživaču.

Dakle, više je nego jasno da ako npr. prodajete dečiju garderobu ili proizvodite vino, ne treba da pišete u meta title da servisirate automobile, takođe samo ime grada zajedno sa imenom kompanije ne znači mnogo, ali ako uz to dodamo i ključnu reč stvari će se promeniti.

Primer: Prodaja dečije garderobe – Ime kompanije – Grad

Meta title bi trebalo da ima između 60-70 karaktera.

Meta description služi za opis sadržaja stranice i trebalo bi da ima između 150 – 160 karaktera.

Na gornjoj slici meta description se nalazi obeležen sivom bojom ispod imena domena (www.nekidomen.com).

 

Proverite ključne reči (keywords)

Ključne reči su takođe važna stavka koja služi da Google pretraživaču saopštimo detaljnije koje usluge pružamo korisnicima na različitim stranicama i one treba da su usko vezane za vašu delatnost. Potrebno je pre početka sajta uraditi detaljno istraživanje ključnih reči i konkurencije i na osnovu toga napraviti plan web stranica sa odgovarajućim sadržajem koji će dati najbolji mogući odgovor na upit korisnika (ključnu reč koju upisuju u pretragu).

Da bi se vaš sajt pojavio u rezultatima pretrage za određene ključne reči one treba da se pojave u tekstu, navigaciji (slika ispod) i ostalim važnim elementima stranice.

blog-article

Najvažnije pravilo je da ponudite vašim korisnicima što relevantniji i korisniji sadržaj i samim tim smanjite mogućnost da napuste vašu stranicu i odu na druge (konkurenske) sajtove ponuđene u rezultatima pretrage.

 

Uploadujte web sajt na server

Uz pomoć FTP klijenta uploadujte web sajt na server kod Vašeg hosting provajdera. Početna stranica (index) treba da se nalazi u samom root folderu, ukoliko koristite WordPress savetujemo da pročitate veoma korisno uputstvo kako zaštititi WordPress sajt.

 

Kreiranje XML mape web sajta

XML mapa sajta je namenjena pretraživačima (search engines) da bi im olakšala proces indeksiranja i dala uvid u strukturu sajta i broj stranica. Ukoliko imate statični web sajt, najlakši način da kreirate XML mapu sajta je upotrebom besplatnog alata pod nazivom XML Sitemap Generator.

Sve što treba da uradite je da unesete adresu vašeg sajta u polje za generisanje mape sajta i kliknete na dugme Get free XML sitemap. XML mapa će biti veoma brzo kreirana u zavisnosti od broja stranica na vašem sajtu i moći ćete da je preuzmete i postavite u glavni direktorijum vašeg web sajta. Pored xml mape sajta ovaj alat će vam ponuditi i dokument sa neispravnim linkovima (broken links) ukoliko oni postoje na vašem sajtu.

Ako je vaš web sajt dinamički sa CMS sistemom u pozadini, onda se mapa sajta može generisati pomoću odgovarajućih dodataka ili ekstenzija.

 

Otvorite novi Google nalog

Ukoliko nemate, otvorite jedan Google nalog koji će vam poslužiti za administraciju i analizu posećenosti web sajta.

Sve poruke o problemima vezanim za web sajt (greške 404, povratne linkove, indeksiranje stranice…) moći ćete da vidite u vašem Google webmasters nalogu koji može da posluži i za administraciju ostalih web sajtova, blogova koje već posedujete, novih sajtova koje planirate da kreirate ili jednostavno vodite evidenciju i administrirate sajtove Vaših klijenata.

Sledeći korak je da se ulogujete u Google webmasters tools nalog.

 

Google Webmaster Tools

Nakon logovanja u nalog potrebno je da u polje za unos web sajta upišete ime domena: (www.nekidomen.com).

google webmaster tools

Zatim će biti dostupna opcija da preuzmete HTML verifikacioni dokument i kroz FTP klijent uload-ujte ga u root folder na serveru gde se već nalaze stranice web sajta. Važno za napomenu je i da ovaj dokument ne smete da brišete.

Postoji takođe alternativna metoda verifikacije – potrebno je da editujete index stranicu i da unutar head dela sajta pored ostalih meta elemenata unesete sledeći kod:

[html]<meta name=“google-site-verification“ content=“Vas alfanumericki verifikacioni kod“ />[/html]

Nakon toga u Google webmasters nalogu kliknite na dugme Verify. Ukoliko je procedura verifikacije web sajta bila uspešna na desnoj strani postaće dostupna opcija Sitemaps.

Nakon toga ćete moći da klikom na dugme ADD/TEST SITEMAP upisete sitemap.xml i Google pretraživač ce indeksirati web sajt i obavestiti Vas o broju stranica koje su generisane kroz dokument mape sajta.

U periodu od 2-3 dana vaš sajt će biti indeksiran u rezultatima pretrage Google pretraživača.

Da bi proverili koje su sve stranice indeksirane upištite sledeću naredbu u polje za pretragu: site:www.imevašegsajta.com

Dodatni resursi:

 

Igor Boskovic

SEO Consultant at PopArt Studio.