Bliži se kraj 2014. godine i pravo je vreme da vidimo kakva su predviđanja za SEO u narednih 12 meseci.

SEO industrija u 2014. se mnogo promenila u odnosu na period iz 2011. godine i ranije, a u 2015 nas očekuje još zanimljivih promena.

Brendovi i kompanije koji žele da ostanu u koraku sa konkurencijom, moraće da prilagode svoje strategije i taktike kako bi bili imali napredak u organskoj pretrazi.

Ovo je kratak pregled najvažnijih promena koje nas očekuju i na koje treba obratiti pažnju.

 • Rast mobilne pretrage
 • SEO će biti fokusiran na tehničke elemente, content marketing će donositi rangiranja u pretrazi
 • Social – spominjanja brenda i citati će postati moćni kao i linkovi
 • Negativni SEO će biti jači nego ikad
 • SEO optimizacija više neće biti izolovani sektor
 • Multimedijalni sadržaj
 • Semantički web – porast znanja mašina
 • Oslanjanje na druge pretraživače, ne samo na Google
 • Latent semantic indexing
 • Кnowladege graph
 • Promena upotrebe ključnih reči

Rast mobilne pretrage

Sajtovi koji nisu optimizovani prvenstveno za korisnike i mobilne uređaje mogu očekivati pad u rezultatima pretrage. U 2014. je postalo kristalno jasno da Google posvećuje veliku pažnju mobilnoj korisnosti.

Videli smo da je Google testirao mobile-friendly ikonicu u rezultatima pretrage, a zatim se u Google Webmaster tools pojavila nova opcija za praćenje performansi na mobilnim uređajima. Takođe znamo da je Google penalizirao neke sajtove koji generišu greške u prikazu za mobilne uređaje.

Procene govore da će u 2015. mobilna pretraga nadmašiti desktop pretragu, pa ovome faktoru treba posvetiti veliku pažnju.

SEO će biti fokusiran na tehničke elemente, content marketing će donositi rangiranja u pretrazi

SEO i content marketing (marketing sadržaja) su u bliskoj prošlosti smatrani za sinonime, što i ne čudi s obzirom na veliko preklapanje između njih.

Međutim u 2015. SEO će biti više fokusiran na tehničke komponente online marketinga, dok će content marketing biti ključ za generisanje posećenosti i rangiranja na pretraživačima.

Kompanije koje se budu fokusirale samo na SEO bez dobrog plana sadržaja će imati pad. Kreiranje i distribucija visoko kvalitetnog sadržaja će biti neophodna za postizanje dobre vidljivosti u pretraživačima.

Social – spominjanja brenda i citati postaju važni kao i linkovi

Google je počeo da daje veliku važnost samom spominanju brenda ili web sajta bez stvarnog linkovanja ka sajtu. Zbog zloupotrebe link building tehnika Google stavlja naglasak na spominanja i citiranja brenda, koji su teži za manipulaciju u svrhu postizanja boljeg rangiranja na pretraživačima.

U 2015 očekujemo da će spominanja brenda i nofollow linkovi postati važni kao i dofollow linkovi. Ovo znači da se automatski povećava vrednost socijalnih mreža koji su glavni alat za ovaj tip komunikacije.

Negativni SEO će biti jači nego ikad

Negativni SEO je tehnika postavljanja velikog broja spam linkova usmerenih ka konkurenciji kako bi se oslabile njihove pozicije u pretrazi.

Ovo je ozbiljan problem sa kojim se suočavaju web masteri u prethodnih nekoliko godina, a u 2015. se očekuje da će negativni SEO postati još veća pretnja za vlasnike biznisa. Na Google-u ostaje da pronađe načine sprečavanje ovog tipa problema da bi se održao integritet u rezultatima pretrage.

SEO više neće biti izolovani sektor

Do sada je bilo uobičajno da su mnoge kompanije imale ili i dalje imaju izolovan SEO sektor. SEO, social medija i content marketing zajedno rade na postizanju istoga cilja, pa treba da budu potpuno integrisani da bi se postigao uspeh.

S obzirom da se u SEO dešavaju promene, stručnjaci za content marketing i društvene mreže će morati da poseduju SEO znanja i veštine da bi bili uspešni. Isto važi i za SEO eksperte koji treba da budu u potpunosti integrisani u kreiranje i promociju sadržaja.

Multimedijalni sadržaj

Sve je veći fokus na multimedijalni sadržaj – video sadržaj, kreativne fotografije, infografike. Kvalitet i relevantnost slika i videa će doći do izražaja, jer je sve više vidljiv tehnološki napredak u ovom pravcu.

Semantički web – porast znanja mašina

Moći ćemo da vidimo sve više i više inteligentosti pretraživača u budućnosti. Mogućnost Google-a da prepoznaje prirodni jezik se razvija i brže nego što se moglo očekivati.

Ovo donosi nove mogućnosti za prilagođavanja sajtova na ovaj način i može da donese prednosti u odnosu na klasične rezultate pretrage.

semantic-web

Oslanjanje na druge pretraživače

2015. godina bi mogla da donese i promene u dominantnosti pretraživača. Udeo na tržištu za Yahoo se povećava nakon sklapanja ugovora sa Firefox kompanijom kojim Yahoo postaje podrazumevani pretraživač. Takođe postoje i neke spekulacije oko pojave novog Apple pretraživača, tako da dolazimo do tačke kada marketari neće moći da ignorišu druge servere za pretragu.

Latent semantic indexing

Sa Hummingbird algoritmom SEO je otišao još jedan korak dalje. Latent semantic indexing (LSI) se oslanja na sinonime koji su povezani sa naslovom vaše stranice u odnosu na prethodni način skeniranja sajtova koji je bio fokusiran na jednu ključnu reč.

Ovim unapređenjem su završena vremena kada se koristilo pretrpavanje stranice ključnim rečima u cilju manipulisanja rezultatima pretrage.

Kada kreirate sadržaj potrebno je da korisnike stavite u prvi plan i bićete nagrađeni od strane pretraživača.

LSI je prirodan korak koji se desio sa evolucijom algoritama i on je moguća priprema za pretragu koja se zasniva na glasu.

Кnowladege graph

Uskoro bi mogli da očekujemo veći fokus na Knowledge graph integraciju i schema.

Ovo će se desiti i na tehničkoj strani biznisa, ali će imati uticaja i na korisničko iskustovo i interfejse.

Promena upotrebe ključnih reči

Očekuje se da će se pretraga sve manje zasnivati na ključnim rečima, a više na pretragama vezanim za temu, konverzaciji i odgovorima na pitanja. Google se sve više fokusira da odvrati sajtove od starog principa optimizacije i fokusiranja na određene ključne reči.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.