React.js

U današnjem postu ćemo objasniti pojam JavaScript framework-a i predstaviti neka od najpopularnijih i najkorisnijih rešenja ove vrste.

Šta je JavaScript framework?

Napredno JavaScript programiranje (naročito ako ono obuhvata prilagođavanje razlikama browser-a), može često biti težak i dugotrajan proces. Da bi se lakše suočili sa ovim zahtevima, razvijena su rešenja u vidu JavaScript biblioteka koje se često nazivaju okruženjima (framework).

JavaScript framework je biblioteka predefinisanih JavaScript kodova koji omogućavaju lakši i brži razvoj za web developere. Ova okruženja pružaju mnogo mogućnosti i olakšavaju implementaciju različitih funkcionalnosti savremenih web sajtova.

Kako se koristi framework?

Pre nego donesete odluku o korišćenju JavaScript framework-a za vaš web sajt, preporučujemo da najpre uradite njegovo testiranje.

JavaScript okruženja su veoma jednostavna za testiranje. Ne morate da ih instalirate na vaš računar, ne postoje nikakvi setup programi. Sve što treba je da preuzmete fajlove i postavite referencu (link) ka njima u okviru web stanice.

Neki od najpopularnijih JavaScript frameworka u 2014.

Mogućnosti organizacije JavaScript-a gotovo neograničene, predstavićemo samo neke od alata koji su stekli veliku popularnost među web developerima.

Angular.js

Angular.js

Angular je struktuirani framework za dinamičke web aplikacije. Omogućava vam da koristite HTML kao jezik šablona i unapredite njegovu sintaksu da bi na što bolji način predstavili komponente vaše aplikacije.

Backbone.js

Backbone.js

Backbone je framework koji se zasniva na MVC principu. Ovo je neverovatno mala biblioteka za količinu funkcionalnosti i strukture koje nudi. Zasniva se na samo jednoj JavaScript biblioteci i omogućava da svi elementi aplikacije budu sinhronizovani.

Ember.js

Ember.js

Ember je JavaScript framework za web aplikacije zasnovan na MVC principu. Omogućava developerima da kreiraju skalabilne single page aplikacije. Iz samog slogana ovog frameworka se vidi da on nije namenjen za tradicionalne sajtove, već za ambiciozne web aplikacije.

React

React.js

React je JavaScipt biblioteka za razvoj korisničkih intefejsa. React je kreiran sa ciljem rešavanja jednog problema: kreiranje velikih aplikacija sa podacima koji se menjaju u toku vremena.

Polymer

polymer

Polymer je novi tip biblioteke na web-u dizajniran da bolje iskoristi infrastrukturu browser-a pružajući enkapsulaciju i ekstenzivnost. Polymer omogućava brzo li lako kreiranje različitih web komponenti od dugmića do kompletnih web i mobilnih aplikacija.

Kakva su vaša iskustva sa upotrebom JavaScript framework-a? Podelite ih sa nama u komentarima.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.