kako organizovati seo projekte

Započinjanjem projekata na web dizajnu, SEO optimizaciji ili bilo kojoj drugoj oblasti koja ima određeni nivo kompleksnosti, susrećemo se problemom organizacije.

Nestručno i neorganizovano upravljanje projektima može da dovede do prekoračenja rokova, izostavljanja bitnih elemenata, a čak može dovesti u pitanje i realizaciju čitavog projekta.

Iz tog razloga se javlja Project Management odnosno nauka o upravljanju projektima koja ima za cilj da edukuje vođe projekata kako bi bili efikasni i uspešni u svom cilju. U ovom članku nećemo se baviti čitavom naukom Project Management-a, već ćemo samo predstaviti način na koji mi vodimo organizaciju projekata.

U cilju lakše organizacije u poslu SEO optimizacije koristimo program Microsoft OneNote koji sa svojim širokim mogućnostima i fleksibilnim interfejsom omogućava lako skladištenje svih informacija vezanih za projekat.

Projekti se organizuju po sekcijama. Jedna sekcija odgovara jednom projektu, a unutar sekcija se kreiraju kartice koje služe za organizovano skladištenje svih relevanih informacija vezanih za projekat.

Na početku svake SEO kampanje otvaramo sekciju sa nazivom projekta gde informacije kategorizujemo u sledeće kartice:

Obavezne kartice:

Podaci

Ovde beležimo sve podatke vezane za klijenta kao što su na primer:

  • početak i završetak kampanje,
  • kontakt podaci,
  • podaci za pristup na sajt, server, razne servise (Webmaster tools, Analytics, Adwords…).

Stanje / pozicije

Neophodno je da prilikom započinjanja projekta evidentiramo stanje sajta na dan početka kampanje kako bismo što efikasnije pratili napredak sajta.

U stanje možemo uneti podatke kao što su:

  • pozicije za određene ključne reči,
  • prosečna mesečna posećenost sajta,
  • broj prikaza na pretraživačima,
  • ključni termini po kojima se sajt prikazuje,
  • pokazatelji: PageRank, autoritet domena, Alexa Rank, itd…

Keywords

Definisanje ključnih reči je najvažniji korak u svakoj SEO kampanji, zbog toga je neophodno da već od početka pravilno vodimo evidenciju:

  • ključnih reči dobijenih od klijenta,
  • ključnih reči za koje se konkurencija pozicionira,
  • predloga za ključne reči (dobijenih detaljnom analizom pomoću alata Adwords Keyword Planner).

Konkurencija

Vrlo značajan korak u SEO optimizaciji predstavlja i istraživanje konkurencije. Na osnovu konkurencije se možemo bolje upoznati sa potrebama klijenta. Ovde možemo čuvati informacije poput liste konkurenata, njihovih pozicija i povratnih linkova.

Ciljevi

Ciljeve može da određuje klijent u konsultaciji sa našim SEO ekspertom. Cilj mora da ispunjava princip SMART – odnosno da je specifičan, merljiv, realan, ostvarljiv i vremenski definisan.

Ciljevi SEO optimizacije mogu biti:

  • određena pozicija nakon određenog vremenskog perioda (naravno, nikome ne možemo obećati tačne pozicije, ali uvek možemo težiti ka tom cilju),
  • povećanje broja poseta,
  • ciljano oglašavanje,
  • ostvarivanje kvalitetnih povratnih linkova,
  • povećanje broja fanova na društvenim mrežama…

Strategija

Nakon saznanja o ciljevima sajta sledi izrada strategije SEO kampanje.

To-do

To-do liste predstavljaju listu aktivnosti koje treba izvršiti, organizovane su po sistemu čekliste i moraju biti u skladu sa strategijom.

To-do lista se vodi na 2 nivoa:

  • na nivou celokupnih aktivnosti – šta sve treba realizovati,
  • na nedeljenom nivou – aktivnosti koji su predviđene za datu nedelju.

U glavnoj kartici se određuju sve aktivnosti koje je neophodno uraditi, a kasnije se te aktivnosti raspoređuju po nedeljama. Na taj način se sprečava bilo kakvo gubljenje vremena i odmah se vidi šta je urađeno i šta treba da se uradi. Praktično, organizacija to-do liste izgleda ovako:

To-do

  • Sept/1 (prva nedelja septembra)
  • Sept/2 (druga nedelja septembra…)

Predlozi

Zaposleni koji rade na SEO optimizaciji će sigurno dobijati ideje koji mogu doprineti napretku sajta na bilo koji način, a za čiju realizaciju je neophodna dozvola od klijenta. Ideja se mora odmah zabeležiti, jer će se u suprotnom će izgubiti u masi svih obaveza i aktivnosti koje se rade.

Greške na sajtu

Isti slučaj kao i sa predlozima, čim se uoči neka greška, neophodno je zabeležiti odmah. O grešci je neophodno obavestiti klijenta i ispraviti je ili dostaviti webmasterima na ispravku.

Po potrebi

Stranice

Potreba za karticom sa stranicama se javlja u slučaju da se klijent odluči na kreiranje novih stranica. Ovde se beleže ideje o novim stranicama, ključne reči po kojima bi se radila optimizacija, struktura, ideje za sadržaj i slično.

Plan oglašavanja

Plan oglašavanja je neophodan u slučaju kada klijent ima budžet koji je predviđen za oglašavanje. U tom slučaju istražuju se oglasni sajtovi koji bi bili najefikasniji za plasiranje oglasa. Cilj jeste uz određeni budžet ostvariti maksimalnu posetu i konverziju u korist klijenta.

Link building plan

U ovoj kartici se definišu moguće tehnike za link building za sajt, kao i sajtovi gde se planira ostaviti link. Za bolju evidenciju o linkovima se koristi i program Excel.

Facebook

Facebook kartica se otvara u slučaju da klijent ima predviđeni budžet za reklamiranje na Facebook-u. Ovde beležimo:

  • detalje o svakoj kampanji,
  • detalje o oglasima,
  • plan i očekivani rezultat.

Na kraju organizacije, struktura izgleda ovako:

one note seo projekti

Program Microsoft OneNote možete preuzeti sa sajta www.onenote.com. Za korisnike koji nisu spremni da kupe desktop verziju programa postoji i mogućnost besplatnog korišćenja i vođenje projekata online putem cloud-a, logovanjem putem hotmail naloga.

OneNote nudi i opciju deljenja projekata sa saradnicima. Kada bilo koji korisnik uradi izmenu ona se trenutno sinhronizuje i vidljiva je za ostale učesnike projekta. Mi smo dali primer organizacije u OneNote za SEO projekte, ali ovaj program možete iskoristiti i za bilo koji drugi tip projekata na kojima radite.

Organizacija je ključ uspeha, nadamo se da ćete i vi na pravi način iskoristiti ove informacije i na neki način unaprediti svoj proces rada i rezultate.

 

Oskar Borbaš

Online marketing strategist.