seo friendly wordpress site

WordPress je jedan od najboljih CMS-ova za SEO. Iako izrada sajta u WordPress-u ima najbolje mogućnosti za rangiranje u SERP-s, to ne znači da ne treba da radite na njihovoj optimizaciji.

Kao i svi drugi sajtovi na web-u, WordPress sajtovi zahtevaju određena podešavanja da bi bili SEO friendly. Uz veliki broj WordPress tema, plugina i trikova na koji postoje možete ovo postići u veoma kratkom vremenu.

Bilo da ste ste ozbiljan WordPress izdavač ili samo želite da pokrenete sopstveni blog, svima je cilj dobro rangiranje na pretraživačima. Ovaj članak će biti vaš vodič kako da napravite SEO prilagođen WordPress sajt.

Za SEO optimizaciju WordPress sajta neophodno je imamo znanje o sledećim ključnim parametrima:

  • SEO prilagođene WordPress teme
  • Ključni SEO plugin-ovi za WordPress
  • Saveti za SEO podešavanja WordPress-a

 

1. SEO prilagođene WordPress teme

Prvi korak pre objavljivanja WordPress sajta je odabir odgovarajuće teme. Ovo je veoma važan faktor i neophodno je da je tema razvijena u skladu sa SEO zahtevima.

Mnoge WordPress teme se deklarišu kao „SEO-friendly“, ali ukoliko niste developer ili SEO stručnjak, teško je da odredite da li je tema zaista takva kakvu je opisuju.

Preporuka je da se konsultujete sa SEO stručnjakom pre odabira WordPress teme bilo da je u pitanju besplatna ili premijum verzija.

Ukoliko i sami posedujete potrebna znanja, pročitajte preporuke od najboljih SEO eksperta za WordPress i sami uradite proveru teme.

Izbegavati sledeće greške:

  • Postavljanje naziva sajta na prvo mesto u title tag-u.
  • Dodavanje statičnog meta description tag-a koji se pojavljuje na svim stranicama.
  • Upotreba statičnih robots meta tagova – tagovi poput „index, follow“ koji otežavaju posao pretraživačima. Ukoliko želimo da napravimo neke stranice da budu noindex uz pomoć plugina, to neće biti moguće zbog ovog tag-a.
    Primer stranice na kojoj je onemogućeno indeksiranje i praćenje sadržaja:[code]<meta name=“robots“ content=“noindex, nofollow“ >[/code]
  • Upotreba H1 tag-a za logo na svakoj stranici – ovaj tag najvišeg prioriteta isključivo treba koristiti za naslove stranica. Google preporučuje samo jedan H1 tag po stranici, nikako ga nemojte potrošiti na logo.
  • Postavljanje skrivenih linkova u temi – dovoljan je samo jedan link koji se nalazi u footer delu i on pripada kreatoru teme.
  • Sidebar ispod sadržaja stranice – u HTML kodu prioritet ima sadržaj stranice i u zavisnosti od tipa stranice treba da postoji
    sidebar koji ne sme da bude ispod sadržaja.

Tema treba da omogući:

  • Prikaz opisa taksonomija – većinom taksonomije arhiva prikazuju samo poslednje postove za specifičnu kategoriju i
    nemaju nimalo unikatnog sadržaja. WordPress ima ovu funkciju ugrađenu i tema bi trebala da prikazuje opis, sa naslovom
    taksonomije u H1.
  • Prikaz odlomaka (excerpts) na arhivama – Stranice arhiva sa postovima prikazanim u celosti nisu uopšte dobre za SEO. Ovo može imati smisla ukoliko se uradi za nekoliko postova na naslovnoj stranici, ali za arhive se ne preporučuje.
  • Breadcrumbs – odličan način da se napravi dobra struktura unutrašnjih linkova i omogući lakše snalaženje za korisnike i pretraživače. Potrebno je da oni funkcionišu i za taksonomije takođe.
  • Koristiti naslov posta kao prvi anchor tekst – ne preporučuje se upotreba „read more“ teksta kao prvog anchor tekst za post.
  • Preglednost koda – kod teme treba da bude što je više moguće uređeniji i da omogućava brzo učitavanje i lako skeniranje stranice od strane pretraživača.

Nema potrebe za dodavanjem nepotrebnih funkcionalnosti u temu poput unošenja naslova i opisa, jer postoji nekoliko dobrih plugina koji su predviđeni za to.

Pre konačne odluke o odabiru teme takođe proverite i sledeće stavke:

  • brzina učitavanja teme (neke teme imaju veliki broj JS koji ih usporavaju),
  • responsive dizajn (prikaz teme na različitim veličinam ekrana),
  • korisničko iskustvo i arhitektura sajta (važan faktor koji Google uzima u obzir),
  • kompaktibilnost sa društvenim mrežama (social medija je važan faktor za SEO – omogućiti lako povezivanje sa social medija satjovima).

 

2. Ključni SEO plugin-ovi za WordPress

Kada kreirate WordPress sajtove, podrazumevana instalacija ne nudi kompletan set mogućnosti (SEO plugini, bekap, Google Analytics, itd).

U nastavku pogledajte WordPress plugin-e koji će vam pomoći u opitimizaciji vašeg sajta.

All in one SEO

all-in-one-seo-pack-wordpress-plugin

Ovo je vodeći SEO plugin za WordPress. Ima podršku za XML mape sajta, Google analytics, robots.txt, Twitter cards, Open Graph i još mnogo opcija koje su neophodne za dobar SEO. All in One SEO zaista opravdava svoje ime i objedinjuje u sebi skoro sve što vam je potrebno za SEO. Plugin se redovno unapređuje novim mogućnostima.

WordPress SEO by Yoast

wordpress-seo-by-yoast

Glavni konkurent All in one SEO plugina koji nudi slične funkcionalnosti. Nudi sve opcije neophodne za tehničku optimizaciju i za pisanje dobrog sadržaja. Možete da odaberete željenu ključnu reč u toku pisanja članaka i da proverite koliko ste je dobro optimizovali.

Google Analytics

Google-Analytics

Kada imate sajt, želite da pratite koliko posetilaca imate, odakle dolaze, šta rade na vašem sajtu, merite efekte vaših marketinških kampanja i još mnogo toga, a ovaj plugin nudu upravo to. Web analitika je alat od neprocenljive važnosti za postizanje dobrih rezultata vašeg online biznisa.

Broken Link Checker

broken-links

Ovaj plugin vrši proveru vaših postova, komentara i drugog sadržaja u potrazi za neispravnim (broken) linkovima. Ovo je korisna opcija kada imate veliki broj tekstova i želite da omogućite da sajt radi bez grešaka koje mogu da naškode vašem rangiranju.

W3 Total Cache

w3cache

Ovaj plugin je kreiran da unapredi korisničko iskustvo i brzinu učitavanja sajta upotrebom naprednih metoda keširanja: browser-a, stranica, objekata, baze podataka, minimizovanja skripti i nudi podršku za CDN (content delivery network).

 

3. Saveti za SEO podešavanja WordPress-a

Nakon instalacije WordPress-a dobijate podrazumevanu URL strukturu koja će prikazivati linkove tipa: www.vassajt.com/?p=123

Ovaj tip url-a nema smisla ni za ljude ni za pretraživače. Podesite URL strukturu u Settings->Permalink tako da bude smislena i za pretraživace i korisnike sajta. Najčešće se korisiti opcija Post name.

Pored URL strukture treba obratiti pažnju na odabir relevantnih ključnih reči, pravilno definisanje title i description i heading tagova, unutrašnje linkovanje unutar sajta, upotrebu ALT teksta na slikama, integraciju sa društevnim mrežama i što je najvažnije kreirati kvalitetan sadržaj bez kojeg je SEO nemoguć.

Od ove tačke za SEO optimizaciju WordPress sajta važe ista pravila kao i za sve ostale sajtove.

Preporučujemo i sledeće povezane članke:

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.