devojka sedi i piše laptop kafa vektorska grafika

Internet je medij koji pored mnoštva informativnog i zabavnog sadržaja, nudi širok spektar opcija za promociju vašeg biznisa - proizvoda ili usluga. Neke od opštih oblasti u internet marketingu su web marketing, social media marketing i email marketing iz kojih se izvode sve ostale vrste marketinga.

Jedna vrsta marketinga se naročito ističe po sposobnosti da na brz način doprinese širenju određene komunikacione poruke široj publici i poveća popularnost određenog brenda. Radi se o tehnici pod nazivom viralni marketing.

Šta je viralni marketing?

Viralni ili virusni marketing je efikasan način da privučete interesovanje i pažnju na vaš biznis. Obuhvata bilo koju strategiju koja podstiče individualca da proširi poruku do drugih dajući joj potencijal za rast i priliku da se proširi na više hiljada ili miliona ljudi.

Uspešno sprovedena strategija viralnog marketinga bi trebalo da rezultuje stvarnim uvećanjem profita i većom prodajom vaših proizvoda ili usluga.

Ukoliko koristite viralni marketing za promociju vašeg brenda ili u cilju lične promocije najvažniji uslov je da kreirate neverovatno zanimljiv sadržaj (zanimljivu priču) koji će korisnici biti spremni da prošire dalje sa drugima.

Neki od dobrih strategija promocije u viralnom marketingu su: promocija putem videa (dokumentarci, kratki filmovi),vizuelizacija podataka, sadržaj baziran na istraživanjima, medijska dosupnost, social outreach itd.

Da bi vam bolje objasnili princip viralnog marketinga navešćemo neke primere uspešnih kampanja ovoga tipa.

Goat 4 Sale – Doritos

Goat 4 Sale video na zanimljiv i pozitivan način promoviše brend stavljajući priču u prvi plan i ne gurajući proizvod direktno u lice ciljane publike. Odličan način da brend dobije željeni publicitet.

Paranormal Activity

Paranormal-Activity

Sa samo $15,000 uloženih u produkciju, ovaj film je postao jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena. Uspeh ovog projekta je zasnovan na veoma uspešno sprovedenoj kampanji viralnog marketinga.

Dangerous: Don’t try this at home

Prema podacima Unruly Media, kompanije koja je specijalizovana za kreiranje brendiranih videa, DS Shoes je verovatno jedan od najuspešnijih videa svih vremena. Pogledajte i uverite se i sami.

HubSpot April Fools

Sa tolikom poupularnosti Google glass naorčara, nije ni čudo što se HubSpot inbound marketing kompanija, takođe odlučila na promoviše svoj tip kompjuterizovanih naočara ove vrste. HubSpot verzija naočara pokazuje koji ljudi u vašem okruženju bi bili dobri za marketinšku saradnju. Poenta videa je da HubSpot provodi većinu vremena na pružanje realnih rešenja, a ne imaginaciju.

Volkswagen: The Fun Theory

Volkswagen’s The Fun Theory – brend koristi niz eksperimenata, čiji je cilj da se okruženje učini zdravijim i sigurnijim za život ljudi, brend takođe poziva kreativne ljude da svojim idejama učine svakodnevni život zanimljivijim.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.