Koriscenje razlicitih fontova

Web scena evolvira veoma brzo, a web dizajn pogotovo. U zadnje vreme se desilo mnogo promena i neke novine koje ćemo predstaviti će ubuduće kompletno promeniti dosadašnji izgled web sajtova. 

Evo nekih od brzorastućih trendova u web dizajnu:

1. Minimalistički dizajn

Kada pričamo o single page (web sajtovi sa jednom stranom), u poslednje vreme je većina stavljala veliki fokus na „trpanje“ (stuffing) mnoštvo informacija, i nakon toga proslediti korisnika na stranicu sa proizvodom. U današnje vreme stvari postaju jednostavnije, jer uz responsive web design i rastuću popularnost surfovanja preko mobilnih telefona, sada je fokus preneti informaciju posetiocu u kratkom tekstu i jednostavnim „pozivom na akciju“. Ipak, ko danas ima vremena za toliko čitanja ?

2. Parallax skrolovanje

Uz nove tenologije poput HTML5 i CSS3, web dizajneri su eksperimentisali sa raznim browser efektima. Na primer, možete imati pozadinsku sliku u pokretu sa normalnim fontom i imati 3d efekat za vreme čitanja.
Ako uradite stvar kako treba, možete obezbediti jedinstveno korisničko iskustvo i imati web sajt sjajnog izgleda koji će oduševiti vaše posetioce. Evo primera parallax web sajtova.

3. Izgled „Progresivnog Magazina“

Progresivni izgledi su veoma privlačni, i mnogo novih sajtova je u tom stilu. To je sveži trend današnjice.
Izgled „progresivnog magazina“ se koristi da bi prikazali serije sadržaja u unapred odredjenom rasporedu. Ovakav izgled je zamena za klasičan meni ili „navigation bar“ i omogućava posetiocima da se veoma lako snalaze na sajtovima sa mnogo informacija.
Jedina „začkoljica“ sa ovom vrstom dizajna je to što ova vrsta navigacije obično ide u samo jednom smeru.

4. Varijacija Tipografije (Fontova)

Postoji mnogo raznih tipova fontova, i naravno da možete naći savršen tip fonta za svoj sajt ako se potrudite. Ali ono što je trenutno postalo popularno kod web dizajnera je varijacija tipografije na sajtu.

Korišćenje raličitih fontova za glagole, prideve ili imenice može ostaviti daleko bolji utisak na ljude, a njihovo posebno naglašavanje u današnje vreme postaje trend. Takodje možete eksperimentisati sa više različitih fontova da bi kreirali jedinstveni stil.

Ispod je slika na kojoj je primer kako iskoristiti varijaciju tipografije da bi dobili jedinstveni dizajn.

Koriscenje razlicitih fontova
Varijacije u Tipografiji

5. Video stranice

Umesto standardnog dodavanja videa na stranice, sve je popularnije koristiti ih kao pozadinu neke strane, pogotovo homepage-a. Na ovaj način se brzo i efektivno prenese poruka posetiocima i zadobija njihovo poverenje. Ovo je naročito popularno kod kreiranja brendova. Vencanice Lilla je savršen primer homepage video stranice

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.