Kako Indentifikovati Google Penale i Oporaviti se od Njih

Google penali su jedan od najgorih mogućih scenarija koji se mogu desiti sajtu. U ovom članku ćemo objasniti kako da prepoznate da vaš sajt ima ovakve probleme i kako nakon toga popraviti stanje u rezultatima pretrage.

Ovaj proces može da Vam oduzme dosta vremena, ali uz strpljenje možete povratiti izgubljenu posetu i postići još bolje razultate.

Kako prepoznati problem?

Glavni indikator na osnovu kojega možete prepoznati da je sajt penaliziran je nagli pad pozicija u rezultatima pretrage i pad posećenosti. Razlog tome mogu biti dve stvari, Google ručne mere (penali) ili ažuriranja algoritma.

1. Proveriti Google ručne mere (manual actions)

Da bi otkrili da li vaš sajt ima ovu vrstu penala, ulogujte se u Google Webmaster Tools, u meniju sa leve strane odaberite „Saobraćaj pretrage“,  zatim opciju „Ručne mere“. Ukoliko je vaš sajt ručno pregledan od strane Googla tu će biti ispisana poruka o razlozima zašto je kažnjen i koje akcije treba preduzeti da bi se to promenilo.

Najćešći uzrok ove vrste penala je backlink profil sajta koji ne izgleda prirodno. Ovo se može desiti ukoliko postoji previše dolaznih linkova ka sajtu sa istim anchor tekstom i zbog neravnomerne raspodele linkova.

2. Da li je sajt pogođen novim verzijama Google algoritama?

google panda, penguin, hummingbird

U ovom slučaju nećete dobiti nikakvo obaveštenje u Google Webmaster alatima. Jedini indikator na osnovu kojeg možete znati da nešto nije u redu je nagli pad u pozicioniranju za ključne reči i pad posećenosti.

Dobar resurs gde možete proveriti najnovije Google algoritme i njihovu istoriju sa detaljnim objašnjenjima svakog od njih je sajt Moz.

Najpre treba razmotriti dva glavna algoritma:

  1. Google Penguin koji cilja sajtove sa previše optimizovanim anchor tekstovima.
  2. Google Panda koji ima uticaj na sajtove sa lošim kvalitetom i dupliranim sadržajem.

Kako se oporaviti od Google Penguin algoritma?

Kao što smo i napomenuli Penguin algoritam je usmeren ka povratnim linkovima prema sajtu. Najnovije verzije Google Penguin algoritma su naročito imale uticaj na sajtove sa neprirodnom distribucijom linkova i linkova lošeg kvaliteta.

Ovaj algoritam je bio veliki udararac za sajtove koji su koristili jedan isti anchor tekst u većini povratnih linkova, što je bio jasan signal za Google da su u pitanju neprirodni linkovi. Kada gradite linkove ka vašem sajtu, potrudite se da imate raznoliku distribuciju anchor teksta i što manji broj komercijalni ključnih reči (ispod 50% ili manje).

Vodite evidenciju o raspodeli linkova i ukoliko utvrdite da neka ključna reč dominira u odnosu na ostale i da može izazvati Google penale, potrudite se da uklonite što je više moguće suvišnih linkova koristeći Google Disavow alat.

Primeri loših linkova

Vreme kada su svi linkovi smatrani za dobre je odavno završeno. Sada svi linkovi treba da imaju odgovarajuću vrednost i moraju biti tematski povezani sa sajtom. Sledeći tipovi linkova mogu izazvati penale:

  • linkovi sa sajtova iz različitih niša,
  • kockarski ili porno sajtovi,
  • blog komentari i potpisi na formumima koji imaju spam karakter,
  • linkovi od sajtova koji su penalizirani od strane Googla i koji imaju duplirani sadržaj,
  • linkovi sa previše optimizovanim anchor tekstom,
  • linkovi sa blog mreža.

Još jedna važna stvar koju treba razmotriti je preterana optimizacija naslovne stranice u odnosu na druge stranice sajta. Ukoliko su linkovi usmereni samo ka naslovnoj stranici (što je čest slučaj) to uopšte nije prirodno i postoji velika verovatnoća da će Google kazniti takvo ponašanje. Rešenje je postavljanje linkova ka svim stranicama sajta, a ne samo ka jednoj.

Kako se oporaviti od Google Panda algoritma?

Kvalitet sadržaja je uvek bio prioritet za Google (ali i za ostale pretraživače) pa je sa tom namerom nastao i Google Panda algoritam. Ovaj algoritam ima za cilj prepoznavanje sajtova sa lošim kvalitetom, sa malom količinom sadržaja i koji imaju određene on page probleme.

Prvo treba da proverite da li vaš sajt ima duplirani sadržaj ili stranice lošeg kvaliteta. Dobar način da to uradite je provera u Google Webmaster alatima. Kliknite na „Izgled pretrage“  i „HTML poboljšanja“. Ovde možete proveriti da li imate duplirane naslove, meta opise ili stranice. Ako nađete ovakve stranice, preduzmite potrebne mere da rešite pomenute probleme.

Druga stvar koju treba da proverite je broj indeksiranih stranica na Google. Idite na „Google Index“ i kliknite na „Status indeksa“ i ukoliko vidite da imate broj indeksiranih stranica veći u odnosu na onaj koji se nalazi u xml mapi sajta, postoji problem sa dupliranim sadržajem.

Broj indeksiranih stranica Googla možete videti i ako ukucate termin site:nazivsajta.com u polje za pretragu.

Zadnja stvar koja je važna jeste kvalitet i dužina članaka i stranica na vašem sajtu. Uvek se trudite da ponudite vašim čitaocima koristan i interesantan sadržaj. Duži članci koji pružaju korisne informacije i resurse će se uvek bolje rangirati u odnosu na one kratke i nedovoljno detaljne. Ne postoji nikakvo pravilo kolika treba da bude količina sadržaja, ali bi bilo poželjno da je iznad 500 reči za svaki post. Sajtovi koji imaju veliki broj članaka sa malo sadržaja imaju veliku šansu da budu penalizirani.

Ukoliko rešite sve pomenute on page probleme, sigurno ćete biti nagrađeni sa boljim rangiranjem i većom posećenošću.

Zaključak

Da bi zaštitili vaš sajt od ovakvog scenarija, redovno pratite stanje u Google Webmaster alatima i potrudite se da pratite najnovije Google algoritme i usaglasite se sa njima. Takođe, uvek pišite dugačak i koristan sadržaj, rešite probleme sa dupliranim sadržajem, koristite različit anchor tekst u linkovima i nikad ne gradite linkove samo ka naslovnoj strani.

Savetujemo svima da pročitaju odličan resurs od Googla sa upustvima za Webmastere, koji nudi savete koji vam mogu pomoći da prilagodite vaš sajt za bolje pronalaženje i konverziju.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.