Besplatni Wireframe alati za web dizajnere

Kreiranje wireframe-ova je jedan od ključnih koraka u web dizajnu i web razvoju, jer omogućava da se više prebaci fokus na funkcionalnost i interakciju sa korisnicima.

Dizajn web sajta nije ograničen samo na to kakav će biti raspored elemenata na na naslovnoj stranici i na odabir boja ili fotografija koje će biti povezane sa tematikom sajta. Naravno dobar vizuelni dizajn je bitan da bi privukao pažnju posetilaca i da bi se postiglo dobro korisničko iskustvo.

Iako wireframe ne sadrži previše detalja njegov cilj je da stvori jasnu prezentaciju finalnog dizajna sa bitnim elementima, koja će biti vodilja svim ostalim članovima tima koji učestvuju u projektu (developeri, vizualni dizajneri, kreatori sadržaja, projekt menadžeri).

Wireframe treba da se kreira brzo i kompletno vreme njegove izrade treba biti potrošeno na kreativno razmišljanje i komunikaciju sa članovima tima. Preko wireframe-a možete lako da objasnite klijentima verbalno ili tekstualno osnovnu ideju sajta ostavljajući većinu funkcionalnosti u njihovoj mašti.

Važnost wireframe modela za uspeh i efikasnost projekta

Veoma važna stvar, ukoliko radite za klijente je da oni budu involvirani u tok projekta. Klijenti treba da znaju šta dobijaju, kako će se to da izgleda i funkcioniše, da bi se minimizovale šanse za nezadovoljstvo na samom kraju projekta (što nije redak slučaj).

Svi koji se bave web dizajnom i developmentom su sigurno bar nekada došli u situaciju da imaju nezadovoljnog klijenta. To je normalna stvar, ali ukoliko se ista situacija ponavlja više puta to je znak da nešto treba menjati.

Rešenje je u unapređenju toka realizacije projekta, počevši od kreiranja wireframe-a, a kasnije u izradi prototipa ili statičnih mockup-a.

Sada kada znamo da wireframe olakšava komunikaciju idejama, određuje jasnu putanju projekta, smanjuje troškove, poboljšava upotrebljivost i testiranje funkcionalnosti, sigurno je da zaslužuje prvo mesto u vašem radnom procesu.

Besplatni wireframe alati

U predhodnom postu smo predstavili neka od premium rešenja za kreiranje wireframe-ova i prototipa među kojima se izdvaja alat UXpin sa odličnim funkcionalnostima, a sada ćemo da vam predstavimo neke od najboljih besplatnih alata koje mozete koristiti.

InVision

InVision

InVision je alat za kreiranje mokapa i prototipa koji se zasniva na cloud-u. Pored naprednih opcija za kreiranje prototipa članovi tima koji rade na projektu imaju odlične mogućnosti kolaboracije gde su promene vidljive u realnom vremenu. Alat je besplatan za upotrebu.

Moqups

Moqups

Moqups je jednostavna HTML5 aplikacija za kreiranje mokapa, prototipa, wireframe modela i UX dizajna uopšte. Pored predefinisanih elemenata korisničkog interfejsa alat omogućava upload fotografija, eksportovanje završenih radova u pdf i png formatu. Jednostavnost i funkcionalnost je ono što odlikuje ovaj alat.

Cacoo

cacoo

Cacoo je user friendly alat za online crtanje koji omogućava da kreirate različite tipove dijagrama, mapa sajta, wireframe modela, UML dijagrama, mrežnih dijagrama itd. Cacco nudi osnovne funkcionalnosti u besplatnoj verziji, a takođe postoji i premium verzija.

Gliffy

Gliffy

Gliffy je alat koji objedinjuje više različitih alata za kreiranje različitih tipova dijagrama, od dijagrama toka, UML dijagrama, organizacionih grafikona i wireframe modela. U besplatnoj verziji programa možete da kreirate 5 dijagrama što je sasvim dovoljno za manje projekte.

MockFlow

mockflow

MockFlow dizajn cloud omogućava online opcije za planiranje, kreiranje i deljenje posla za dizajnere. Alat je maksimalno interaktivan i nudi mnoštvo opcija koje možete da koristite. Besplatan verzija programa nudi mogućnost kreiranja samo jednog projekta i jednu licencu za dizajn.

Wireframe cc

wireframe.cc

Wireframe.cc je jednostavan alat za kreiranje wireframe-ova za web sajtove i mobilne aplikacije. Nudu intuitinvne opcije za upravljanje elementima dizajna, jednostavno editovanje, šerovanje i ograničenu paletu opcija sa ciljem da se osnovna ideja dizajna ne izgubi upotrebom raznih dekoracija i stilova.

Ukoliko Vi znate još neke dobre alate ove vrste, podelite ih sa nama u komentarima.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.