seo promene u 2014

Dve glavne SEO promene koje su očigledne u 2014. su da je Google uradio radikalne promene u načinu kako njihov pretraživač obrađuje upite, trenutno ukidajući mnoštvo SEO tehnika. Drugo, mobilno pretraživanje je postalo relevantno skoro kao i desktop pretraživanje.

Pa gde ovo vodi online marketing u 2014? Evo pet saveta!

Mobilno je obavezno

Ovo je godina kada mobilno preuzima inicijativu nad desktop pretraživanjem u pogledu broja pregledanih strana i u svim ostalim segmentima e-trgovine. Imati online sisteme koji se odlično prikazuju na pametnim telefonima je obavezno.

Dakle, zaboravite mobilne domene tipa „m.websajt.com“ zbog toga što oni jedino dele vaš SEO na dva dela. Jedna platforma web sajta sa interfejsom koji se prilagođava različitim veličinama ekrana će obezbediti da vaša optimizacija za pretragu ostane u toku sa vremenom.

Sadržaj postaje novi kralj?

Porast mobilnog trenda postavio je novi izazov, a to je prilagođavanje sadržaja uređaju i okruženju korisnika. Kako ljudi nose svoje telefone svugde, vaše poruke takođe treba da budu svuda dostupne.

Na primer, ako imate restoran, bilo bi odlično da imate sajt koji će se pojaviti na upit korisnika koji se nalazi u automobilu i traži restorane u blizini. Kompanije koje su najefikasnije u ovome će imati najviše benefita.

Ključne reči su prevaziđene

Iako još uvek postoje valjani načini upotrebe ključnih reči, poput PPC kampanja, one postaju sve manje značajne za SEO u svom prvobitnom obliku.

Google je sada, a tako će verovatno biti i u budućnosti fokusiran na reči iz stvarnog jezika koje pokušavaju parsiraju stvarne upite, u odnosu na jednostavno oslanjanje na relevantne ključne reči. Upiti zasnovani na pretragama poput „Koji je najbliži bioskop u blizini?“ i sl. su sada u fokusu.

Google je takođe postao još osetljiviji na spamovanje ključnim rečima, pa stare SEO tehnike preterivanja sa ključnim rečima mogu samo da naškode. Potrebno je posvetiti pažnju dužim i specifičnijim ključnim rečima i kreirati sadržaj koji će dati najbolji odgovor na njih.

Dodajte još sadržaja

Da bi dobili puni efekat online sadržaja, potrebno ga je dodatno obogaćivati, pa je dobra investicija imati kreativne pisce sadržaja koji će konstantno raditi na tome.

Mogu se koristiti razne tehnike reformulisanja sadržaja da bi mu dodali novu vrednost, a verovatno najbolji primer toga su infografike. Kada neko posveti svoje vreme da gomilu statističkih podataka pretvori u grafiku čitljivu ljudima, dodaje ogromnu vrednost sadržaju i povećava sanse da bude podeljen na društvenim mrežama.

Društvene mreže su takođe SEO

Svima je verovatno jasno da su društvene mreže i SEO usko povezani. Visoke stope angažovanja Google+, Facebook i Twitter korisnika su u direktnoj vezi sa visokim SEO stopama. Jak nastup na društvenim mrežama i jak SEO idu zajedno. Korisnici društvenih mreža su najbolji signal na osnovu koga Google može zaključiti da li je sadržaj koji ste postavili vredan ili ne.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.