besplatne stock fotografije

Često možemo videti sajtove ili blogove sa predivno ilustrovanom grafikom i fotografijama koji nam privuku pažnju. Bilo da ste web dizajner, developer tema/templejta ili jednostavno bloger, sve se svodi na potrebu za dobrom ilustracijom - umetničkih dela, tema ili blog postova sa impresivnim fotografijama.

Skupe komercijalne biblioteke poput Bigstock, su uvek tu i možete računati na njih. Ipak vaš novčanik se možda neće složiti sa tim. Ukoliko imate ograničen budžet i ne želite da imate problema sa autorskim pravima odabir besplatnih servisa ne može da škodi. Ovi Stock Photo resursi nude besplatne fotografije koje možete koristiti u lične ili komercijalne svrhe, ali to ne znači da možete da ih preprodajete.

Postoji mnogo ovakvih resursa, međutim cilj je odabrati one besplatne koji pri tome nude dobar kvalitet – drugim rečima treba pronaći dijamant u pesku. U pokušaju da vam uštedimo vreme i trud, uradili smo istraživanje i pronašli 8 najboljih mesta koja nude besplatne fotografije. A pod „najboljim“, mislimo na fotografije visokog kvaliteta u punoj rezoluciji.

Fotografije vrede sto reči, samo im posvetite istu pažnju kao i ostatku sadržaja i sigurno će te izvući maksimum iz svojih projekata.

Picjumbo

picjumbo

Unsplash

unsplash

Death to the stock photo

death-to-the-stock-shoto

Flickr

flickr

Ovaj sajt je dosta popularan. Ima mnogo komercijalnih i nekomercijalnih autorskih prava. Potrudite se da pronađete odgovarajuću sekciju, pretražite Creative Commons licencirani sadržaj da bi pronašli ono što želite. U svakom slučaju ovde možete pronaći mnogo fotografija koje možete iskoristiti, a ako imate nedoumica najbolje da direktno kontaktirate autora u vezi autorskih prava.

Gratisography

gratisography

Public Domain Archive

publicdomainarchive

500px

500px

Iako drugačiji od svih predhodnih servisa, 500px je mesto gde možete uploadovati i prodavati svoje fotografije. Na ovome sajtu postoji i posebna besplatna sekcija Creative Commons koja nudi različite tipove licenci.

Superfamous

superfamous

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.