5 predvidjanja za moderni web dizajn

Industrija web i grafičkog dizajna se razvija u skokovima i izvan granica. Međutim, svake godine donosi svoja jedinstvena iznenađenja. Predviđamo mnogo trendova u nastajanju sa više fokusa na kreiranje jednostavnog i više sofisticiranog dizajna.

Iako, smo primetili da mnogi najnoviji trendovi nestaju i ponovo se pojavljuju, možemo napraviti neka predviđanja o trendovima modernog dizajna koji će biti zastupljeni u dizajn industriji budućnosti.

1. Evolucija flat dizajna

Davno su prošla vremena kada su kompanije želele da njihovi logoi i ikonice iskaču na njihovim sajtovima da bi privukli pažnju korisnika. Kako su prenosivi računari sve više i više u upotrebi, dizajneri su spremni da kreiraju elemente dizajna koji se prikazuju lako na flat ekranima.

Tako da su flat dizajn elementi najtraženiji u web dizajnu, ali ova industrija retko ima tendenciju stagniranja. Konstantna progresija flat dizajna znači da će slojeviti dizajn biti više zastupljen u budućnosti. Međutim, flat dizajn u svojoj najosnovnijoj formi je tu da bi ostao neko vreme.

moderni web-dizajn trendovi

2. Responsive će nadmašiti mobilni dizajn

Za 2015 godinu se predviđa da će broj korisnika Interneta putem mobilnih uređaja premašiti upotrebu konvecionalnih laptop i desktop računara. Do sada ovaj izazov je rešavan sa kreiranjem posebnog mobilnog sajta. Međutim, mobilni sajt zajedno sa redovnim znači da treba voditi računa o dve odvojene online kampanje.

Čini se da buduća Google unapređenja ne ostavljaju prostora za kreiranje dva odvojena sajta. Vreme je novac i cilj je pronaći načine kako uštedeti vreme i kreirati smislen dizajn, koji ne samo da je impresivan već takođe obezbeđuje da se ispuni smisao kreiranja online prisustva.

moderni web-dizajn trendovi

3. Više skrolovanja i manje klikova

Web sajtovi koji se sastoje od nekoliko desetina stranica na kojima nude proizvode i usluge više nisu popularni. Ne samo da mogu biti iritirajući, nekada su oni razlog zašto vaši korisnici napuste sajt i nikada se više ne vrate. U budućnosti, skrolovanje će biti popularnije od klika, kako korisnici sve više žele da vide sve ono što nudite na jednoj stranici radije nego da pregledaju svaku pojedinu stranicu.

Iako se čini da sajtovi sa više stranica imaju više SEO benefita, evolucija dizajna će verovatno preusmeriti fokus više ka pružanju sadržaja u formi jednostraničnog web sajta. Razlog tome je što su pametni telefoni napravljeni da bi se ljudi što više zaljubili u skrolovanje.

Kada govorimo o skrolovanju, nikako ne smemo zaboraviti sajtove sa parallax skrolovanjem. Dobar web dizajn je onaj koji se pamti i o kome se govori. Jedan od najsvežijih trendova jeste upravo parallax skrolovanje. Mnogi uspešni brendovi su već prešli na parallax pomeranje zbog toga što dodaje novi impresivni efekat njihovom nastupu. Parallax je savršen za sajtove koji treba da ispričaju neku priču, koriste se da prikažu objekte ili pozadine koje se pomeraju u različitim brzinama i tako naprave impresivan vizuelni efekat na korisnike.

4. Inkorporiranje HTML5 videa

Pod videom ne mislimo na promotivne video oglase, nego HTML5 video snimke koji se mogu pokrenuti u pozadini vaših web stranica. Kako naš mozak brže obrađuje vizuelno od drugih oblika informisanja, ova tehnika može da bolje istakne vaše prednosti i usluge i postigne bolji efekat u kratkom roku. Postoji mnogo načina na koji video zapisi mogu biti ugrađeni u HTML stranice i mnogi brendovi su ih već uključili u svoj web dizajn.

5. Less is more

less is more

Iznenađujuće, sa evolucijom mnogih dizajn elemenata i development tehnologija, potreba za osmišljavanjem dizajna koji je minimalan je uvek glavni motiv dizajnera. Sa tako mnogo sajtova dizajniranih sa inovativnim i dizajn metodima koji su u trendu, korisnici će radije izabrati dizajn koji ima lepe veličine slika sa delićima sadržaja koji ne opterećuju korisnike sa previše informacija i vizuelno.

Budućnost se ne može predvideti sa sigurnošću, međutim stopa po kojoj se web development i dizajn razvija, omogućava nam da vidimo kakve nas inventivne i izuzetne dizajnerske ideje očekuju u budućnosti.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.