5 Saveta za Bolju Konverziju na Sajtu

Sajt koji jednostavno izgleda dobro i privlači posetioce nije dovoljan. Možda ste zaboravili na jedan vitalni element efektivnog web sajta, a to su konverzije.

Dobre vesti su da čak i male promene na vašem sajtu mogu da se isplate u vidu velikih poboljšanja i to veoma brzo. Evo 5 saveta kako da postignete da vaš sajt ima bolju konverziju posetilaca.

1. Jednostavnost

Imate pretrpanu grafiku, sadržaj i svi ostali mogući elementi se nalaze na naslovnoj stranici, nadajući se da je informisan posetilac istovremeno i motivisan. Činjenica je da će vaša mnogobrojna publika vrlo verovatno napustiti stranicu nego pokušati probiti se kroz svu tu gužvu. Držite sajt čistim i fokusiranim. Naglasite šta vaši posetioci treba da znaju sa nekoliko dobro postavljenih tačaka informacija. Još je važno da sve forme za popunjavanje budu što jednostavnije – niko ne voli da popunjava predugačke formulare.

convert01

2. Objavljujte kvalitetan sadržaj

Možda ste mišljenja da je vaš proizvod tako dobar da praktično prodaje sam sebe, a možda je to i istina. Ali ako niko ne zna za vašu kompaniju, niko neće obraćati pažnju na ono što prodajete. Dobar sadržaj privlači posetioce. Dobro napisani opisi proizvoda, skrojeni prema vašoj ciljanoj publici će pružiti više podsticaja za konverziju nego stranica ispunjena sa statistikama proizvoda. Objavljivanje članaka na vašem sajtu koji su povezani sa brendom će takođe angažovati posetioce i privući ih da se vrate ponovo, kao i povećati vaš autoritet i poboljšati online prisustvo. Više ciljanog sadržaja, povećanje poverenja kupaca i svesnosti o brendu znači više konverzije.

konverzija posetilaca

3. Dodajte angažujuće elemente

Grafika koja odskače dizajnom nije angažujuća, to je više trn u oku. Dodajte jednostavne i jasne elemente koji stavljaju fokus na vaš brend i privlače publiku. Uključite fotografije i video snimke koji se povezuju sa korisnicima na više personalnijem nivou. Koristite tehnologije poput parallax skrolovanja da bi poboljšali iskustvo posetiaca. Što više vaše publike bude uživalo na vašem sajtu, rezultat će biti više konverzije.

4. Jasan poziv na akciju

Ovo se možda čini besmislenim, ali mnoge kompanije postavljaju svoj poziv na akciju ispod konfuznih, ometajućih ili čak obmanjujućih informacija. Poziv na akciju vašeg sajta treba da bude očigledan, propisno prikazan i naglašen sa vizualnim obeležjima. Vodite posetioce brzo i jasno do željene akcije i bićete zadovoljni sa većim brojem konverzija.

creative market primer konverzije

5. Testiranje

Niste sigurni da li nešto na vašem sajtu funkcioniše dobro? Testirajte ga! A/B testiranje omogućava da testirate svaki aspekt sajta, od boja do grafike i sadržaja da bi dobili bolji uvid u ponašanje posetioca i odredili šta vodi do najboljih rezultata.

Sajt koji dobro izgleda je važan, ali konverzija je pravi ključ uspeha. Inkorporirajte ovih pet elemenata i imaćete benefite poput većeg broja ljudi koji vas prate, veće prepoznatljivosti brenda i ozbiljnim povećanjem broja  konverzija i to su dobre vesti za svaki biznis.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.