wordpress 3.9

WordPress 3.9 Beta verzija je objavljena pre nekoliko dana. U ovome postu ćemo prikazati nove mogućnosti koje nas očekuju u verziji 3.9 sa vizuelnim prikazom.

Ovo je beta verzija i neke od navedenih opcija možda neće biti ugrađene u konačnu verziju.

Pregled widžeta u Theme Customizer-u

U ovoj verziji ćete biti u mogućnost da uživo pregledate widžete u theme customizer-u. Sa opcijom za prilagođavanje widžeta, moći ćete da ih premeštate, menjate i da dodajete nove.

wordpress widzeti pregled

Zanimljivo je i to da ćete moći uživo da videte sve promene na panelu istog ekrana.U ranijim verzijama korisnici su imali mogućnost da izmene razne opcije u temi, ali nisu bili u mogućnosti da upravljaju widžetima. U novoj verziji i ova mogućnost je dostupna, pa theme customizer izgleda još moćnije.

U slučaju da se pitate šta će biti sa starim WordPress widžetima, ta opicija će biti i dalje dostupna i moći ćete da je koristite na dosadašnji način.

Audio i video plejliste

U novoj verziji 3.9, korisnici će moći da kreiraju audio/video plejliste. Ova opcija će raditi kao shortcode slično kao i sa galerijama slika. Bićete u mogućnosti da otpremate više audio i video fajlova i dodate ih kao plejliste preko WordPress media uploader-a.

wordpress plejliste

WordPress će takođe pokušati da preuzme zakačeni media omot i informacije o albumu koristeći ID3 tagove, ali ovo će zavisiti od mogućnosti teme. Ovo će biti veoma korisno za WordPress teme za bendove za svadbe i muzičare.

TinyMCE vizualni editor je ažuriran

Vizualni editor u WordPress-u je baziran na TinyMCE koji je još jedan open source softver. TinyMCE je nedavno ažurirano softver tako da će u ovoj verziji WordPress-a biti vidljive te promene. Ove promene su rezultovale mnogim unapređenjima vizuelnog editora.

U suštini mogli bi reći da je WordPress 3.9 fokusiran na unapređenje iskustva pri pisanju i editovanju. Neka od unapređenja su:

Moći ćete da uživo pregledate galerije direktno u vizuelnom editoru. Kada dodajete galeriju u svoje postove, slike će biti prikazane u odličnoj mreži direktno unutar editora posta.

live pregled wordpress galerija

Još ćete moći koristiti drag&drop fotografija direktno u editoru i one će biti automatski uploadovane.

drag & drop upload slika

Još mnoga unapređenja su dodata u proces dodavanja i editovanja slika prilikom pisanja postova. Na primer ako želite da isečete i izmenite sliku u toku pisanja posta, nema potrebe da otvarate drugi prozor za to. Možete to uraditi direktno klikom na sliku menjajući joj dimenzije jednostavnim vučenjem ručke koja se nalazi u uglu.

editovanje slika u wordpress-u

Kopiranje teksta direktno iz Microsoft Worda neće rezultovati čudnim karakterima. Nećete više morati koristiti opciju „paste from Word“. Sigurni smo da će mnogi početnici biti srećni kada saznaju za ovu opciju.

Unapređen ekran za dodavanje tema

Primetićete i dalja unapređenja ekrana za teme. To će biti novi pregledan i stilski UI dizajn za lako dodavanje tema u WordPress, sa prikazom screenshot-a instaliranih tema. Moći ćete i kliknuti na tabove za pregled popularnih tagova, filtera i pretragu najnovijih tema sa oficijalnog direktorijuma tema.

dodavanje wordpress tema

Za developere

Osim gore navedenih opcija, takođe imamo i nekoliko unapređenja „under-the-hood“ koje će biti korisne za developere. Navećemo dve koje su nama zanimljive.

  • Pozicija isečenih slika u WordPress-u – do sada je veličina slike sečena od centra horizontalno i vertikalno. U najnovijem izdanju, developeri će sami moći da biraju poziciju isečenog dela.
  • Automatsko čuvanje je unapređeno – ova opcija je imala dosta „pokretih delova“ i tokom godina na nju su zakačene mnoge funkcije. U ovom izdanju u fokusu će biti ušteda na post podacima kao što je to i prvobitno bilo planirano.
Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.