Od svoga osnivanja 1998. Google je u stalnom razvoju i svake godine donosi novi set algoritama koji unapređuju pretragu. Ali za one koji plove opasnim vodama SEO optimizacije, novi metodi pretrage mogu ostaviti sajt ili blog u mračnom delu internet okeana.

Učinite 2014 vašom godinom i budite pronađeni! Evo nekoliko saveta kako da ostanete u vrhu rezultata i ove godine.

seo-2014

Istina i personalnost će da vas održi u igri

Mislite da ćete postići da se vaš sajt pojavljuje u vrhu rezultata pretrage jednostavno popunjavajući ga popularnim ključnim rečima? Razmislite ponovo? Google je sve bolji u pronalaženju sajtova koji pokušavaju raznim trikovima da veštački utiču na rangiranje, zamenjujući ih sa renomiranim sajtovima koji zaista pružaju rešenje za traženi upit.

Kako da dokažete da je vaš sajt koristan za posetioce i da treba da zauzme dostojno mesto u Google pretrazi?

  • Ponudite sadržaj koji prati ove tri odrednice: robustan, pouzdan i realan. Pokušajte da kreirate vaš sadržaj na drugačiji način od ostalih metoda koje možete videti na internetu, ali držite ga istinitim za vašu kompaniju i korisnim za posetioce. Uvek je važniji kvalitet u odnosu na kvantitet sadržaja.
  • Konstantno se unapređujte sa rastom kompanije kako bi pokazali svoj poslovni smisao…
  • Povežite vaš sajt sa društvenim medijima da bi se povezali sa vašim klijentima.

Društveni mediji su ključ uspeha

Koji je bolji način da se reč proširi po internetu od učestvovanja u najvećim konverzacijama koje postoje. Google posvećuje sve više i više pažnje tome šta ljudi pričaju na Google+, Facebook, LinkedIn, Tumblr, Twitter i svakom drugom social media sajtu koji vam pada na pamet.

Ako želite da vaš biznis bude odgovor na često traženi upit, trebate druge ljude da pričaju o njemu u asocijaciji sa vašim sajtom. Kako možete biti sigurni da Google primećuje vašu aktivnost na društvenim medijima?

  • Shvatite ozbiljno društvene medije. To nije samo moda, to je novi metod komunikacije i reklamiranja.
  • Iskoristite ga za svoju dobrobit ili ostanite u prašini. Angažujte vaše korisnike potrebama društvenih medija, pokušajte da izvučete korist iz svih mogućih platformi i prepoznajte prednosti i mane svake svake od njih.
  • Neka vaši klijenti pričaju o vama. Ponudite specijalne promocije korisnicima koji lajkuju, retvituju ili rebloguju vaše postove.

I na kraju…

Mislite na sutra!

Tehnologije se menjaju sve brže i brže, a oni koji su u toku mogu ostvariti mnoge benefite. „Wearable“ tehnologija su sledeći veliki trend, ali šta dolazi posle toga? Razmislite o dugoročnom razvoju tehnologije.

Šta će biti za 5 godina? Android operativni sistem, App prodavnice i iPad su tek počeli da postaju dominantni. Šta će se promeniti u narednih pet godine u tehnologijama i što je još važnije kako ćete održati korak sa njima?

  • Ostanite u toku sa najnovijim tehnološkim vestima. Ako želite da budete na vrhu u ovoj SEO igri, potrebno je da budete na vrhu tehnoloških dostignuća.
  • Posmatrajte sada, planirajte za budućnost. Izrada vašeg web sajta i SEO planiranje za sada bi trebalo da bude u centru pažnje, ali bi trebalo i da razmotrite kako će se koraci koje preuzimate sada uklopiti u tehnologije budućnosti.
  • Usvojite novine. Oni koji odbijaju da se prilagode ostaju zaglavljeni u prošlosti. Jednostavno i jasno za zar ne?

Ukoliko ste još novi u ovoj oblasti u našem postu „Google preporuke za optimizaciju sajtova“ možete da naučite osnovne odrednice SEO optimizacije.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.