PHP framework (okruženja) su super korisni alati kada je u pitanju organizovan i struktuiran web development, zbog toga što oni ubrzavaju kreiranje i održavanje vaših PHP web aplikacija.

Mnogi koji počinju sa web programiranjem, ali i oni iskusniji sigurno žele da saznaju odgovor na pitanje – koji je najbolji PHP framework?

Mi smo napravli istraživanje i u ovom postu ćemo predstaviti 10 najpopularnijih PHP framework-a za 2014.

Laravel

laravel

Verovatno najpopularniji PHP framework trenutno. Laravel je moćan i elegantan dok je istovremeno jednostavan i lak za učenje. Definitivno ga vredi iskušati.

Flight

flight

Flight je brz, jednostavan i proširiv mikro framework za PHP koji omogućava da brzo i lako izgradite RESTful web aplikacije. Lak za korišćenje i učenje, jednostavan ali moćan.

Yii

yii

Yii je PHP framework visokih performansi za razvoj Web 2.0 aplikacija. Yii dolazi sa mnoštvom karakteristika: MVC, DAO/ActiveRecord, I18N/L10N, keširanje, autentifikacija, kontrola pristupa zasnovana na ulogama, testiranje itd.

Medoo

medoo

Medoo je „najlakša“ PHP baza podataka, sastoji se samo od jednog fajla 10,9kb. Sjajan mikro framework za male i jednostavne aplikacije.

PHPixie

PHPixie je PHP MVC framework dizajniran za ubrzan develelopment, odlične performanse i jednostavnost. Izbegavanjem što je više moguće ponavljajućeg koda fokusirajući se na to što framework ustvari radi i neverovatne performanse.

CodeIgniter

ci

Iako je već dugo zastupljen i možda došao do kraja svog ciklusa, ovo je definitivno sjajno MVC okruženje. Mi smo ga takođe koristili na mnogim projektima i nismo se razočarali.

Kohana

kohana

Kohana je open source, objektno orjentisan MVC web framefork izgrađen korišćenjem PHP5 od strane tima volontera sa fokusom na brzinu i bezbednost.

Symfony

symfony

Kreiran 2005. godine, Symfony je veoma moćan  i popularan MVC framework. U velikoj meri je inspirsan drugim okruženjima za web aplikacije kao što su Ruby On Rails, Django i Spring. Simfony je verovatno jedan od najkompletnijih PHP framework-a.

Pop PHP

pop

Dok su neka PHP okruženja prilično složena i intenzivna, Pop je izgrađen tako da bude prilagođen svim nivoima iskustva programera.Pop omogućava i početnicima lako snalaženje pomažući im u učenju, ali takođe nudi i rubusne i moćne opcije za naprednije PHP developere.

Phalcon

phalcon

Phalcon je open source okruženje za PHP 5 kreirano kao C-ekstenzija, optimizovano za visoke performanse. Ne morate da naučite ili koristite C jezik, pošto je funkcionalnost izložena putem PHP klasa spremnih za korišćenje. Phalcon omogućava upotrebu objekata kao komponenti zavisno od potreba vaše aplikacije.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.