Svake godine animacija dobija sve uticajniju i dominantniju poziciju; web programeri obavljaju različite eksperimente sa njima, počevši sa kreiranjem osnovnih efekata i na kraju stvarajući naprednije i inovativne.

Bez sumnje, veliki broj projekata koji se zasniva na animacijama je prouzrokovan napretkom web tehnologija i nezasitom željom web programera da podignu kvalitet sajta na potpuno novi nivo. Polako ali sigurno, internet postaje prijatnije, sofisticiranije i dinamičnije mesto za posetioce.

Kako i priliči svakoj komponenti sajta, anamacija takođe prolazi kroz promene i podleže trendovima, postajući sve više poželjan i opcioni element. Iako nekada prolaze gotovo nezapaženo, bez odgovarajućeg izražaja i dalje se mogu uočiti.

Dakle, ove godine animacije koje se aktiviraju skrolovanjem u kombinaciji sa blagim animacijama će biti aktuelne. One daju svoj pečat sadržaju sajta pružajući korisnicima lakše, pažljivije i mirnije istraživanje.

Ovaj pristup je naravno više tipičan za dugačke sajtove koji se sastoje od jedne stranice i koji teže prikazivanju svoje vizuelne priče na dinamičniji i nadahnutiji način. Međutim, ova nije jedina sfera upotrebe, efekat se takođe koristi na različitim korporativnim sajtovima i online portfolijima koji su po pravilu u potupnosti ilustrovani.

Dakle u celosti, animacije aktivirane skrolovanjem mogu biti zasluženo nazvane novim trendom 2014. godine.

Hajde da pogledamo nekoliko impresivnih primera dizajna sajtova koji na vešt način koriste ovo popularno rešenje.

animacije-web-dizajn-07

animacije-web-dizajn-05

animacije-web-dizajn-06

animacije-web-dizajn-08

animacije-web-dizajn-04

animacije-web-dizajn-03

animacije-web-dizajn-02

animacije-web-dizajn-01

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.