2013. godina je bila godina koju su obeležili mnogi značajni web dizajn trendovi, ništa manje ne očekujemo ni od 2014.

Ukoliko želite da saznate šta će biti aktuelno u web dizajnu ove godine, pogledajte nastavak teksta, koji opisuje 4 najvažnija trenda koja nas očekuju.

Fiksirani header bar

Dobar UX je najvažniji u poslednje vreme, posebno zbog toga što postoji veliki broj sajtova na Internetu i ako vaš sajt nije lak i ugodan za korišćenje, korisnici će pronaći neki drugi sajt koji im više odgovara.

Dakle, u cilju postizanja što jednostavnije navigacije sajtovi će biti usmereni ka fiksnim header barovima u 2014. Očekuje se rast popularnosti ovoga trenda, a stručnjaci predviđaju da će ga koristiti sve veći broj sajtova.

Fiksni header bar omogućava da se navigacija nalazi na vrhu bez obzira gde se nalazite na stranici – što olakšava i ubrzava pristup meniju kad god je potrebno. Ovaj tip zaglavlja je takođe dobar motivator za korisnike da istražuju više od onoga što sajt ima da ponudi.

Pogledajte primere sajtova koji koriste ovakvu navigaciju:

Interaktivna infografika

Infografika je jedan od najpopularnijih načina da se prikažu informacije i statistike. Ali, u ovoj godini očekujemo da infografika preuzme novu dimenziju – interaktivnost.

Interaktivna infografika (kao i ne-interaktivna) će nastaviti da omogućava vizuelizaciju velikog broja predmeta. Međutim, njome će se moći manipulisati od strane korisnika, dozvoljavajući im da izaberu šta žele da vide u infografici, istražuju dublje (ili manje duboko) u zavisnosti od toga koliko su zainteresovani.

Interaktivna infografika će pomoći da se maksimizuje vreme i enegija utrošena u njeno pregledanje, a kao rezultat dobijamo mogućnost boljeg razumevanja podataka od strane korisnika.

Pogledajte kreativne primere interaktivnih infografika:

„Single Page“ sajtovi

U prošlosti, većina web sajtova se sastojala velikog broja stranica dostupnih sa glavne strane. Međutim, u 2014, se očekuje da će biti aktuelan trend dizajna sajtova koji sadrže jednu stranicu – ili web sajtova koji se sastoje od jedne glavne, ali dosta dugačke stranice.

Single page sajtovi zahtevaju od korisnika više skrolovanja – koje se koristi zbog sve više rasprostranjenosti upotrebe mobilnih uređaja, kao i dugačkih feed-ova na društvenim mrežama poput Facebook-a i Twitter-a. Ova vrsta sajtova omogućava korisnicima unos i pretraživanje informacija bez potrebe za prebacivanjem na druge stranice.

Pogledajte najbolje primere single page sajtova na sajtu Awwwards.

Flat dizajn

Ovo je već jedan od najvećih trendova na web-u, ali njegova popularnost će nastaviti da raste i u 2014.godini. Dok su nekada popularni sajtovi praktikovali 3-d efekte i skeumorfizam dizajn, danas većina najboljih sajtova koristi flat princip, jednostavnu grafiku koja je moderna i minimalistička.

Nakon što su najbolje i najpopularnije  internet kompanije izbacile iz upotrebe senke i „heavy“ teksture i prešle na flat dizajn (Microsoft, Twitter, Apple), sve više sajtova  je bilo inspirisano da koristi ovu pojednostavljenu tehniku.

Saznajte više o flat dizajnu:

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.