Prvo WordPress 3.8 beta izdanje je nedavno objavljeno i donosi značajna unapređenja.

Trenutna verzija 3.7 je donela neka sjajna unapređenja što se tiče sigurnosti, a sada WordPress 3.8 donosi svež izgled popularnog CMS-a.

Redizajn Kontrolne Table

wordpress-3-8-new-dashboard1

Jedna od prvih stvari koje ćete uočiti kod nove verzije je preuređena kontrolna tabla. Naslovna strana sada ima manji broj widžeta, ali ništa previše različito od onoga što ste navikli da koristite.

Zapazićete da je sve tamnije, elegantnije, u flat stilu i mnogo lakše za oči. Ako ste ikada koristili MP6 WordPress plugin onda ćete se osećati kao kod kuće u 3.8. Dodatna opcija je odabir između 4 kolor šeme u kontrolnoj tabli.

wordpress-3-8-new-color-schemes

Mobilna unapređenja

Jedno od glavnih unapređenja je responzivnost menija i različitih stranica u njemu.Pogledajte poređenje ispod:

responisive-menu

Sve nove mogućnositi u kontrolnoj tabli su mnogo više prilagođene korisnicima, sa padajućim menijima, brzim linkovima ka važnim stranama  kao i unapređeni responsive prikaz za svaku stranicu (postove, widžete, menije, itd.). Sve se savršeno prilagođava onima koji imaju ograničen prostor na ekranu.

Widžeti

wordpress-3-8-new-widgets-menu

Widžet meni je takođe pojednostavljen. Umesto jedne kolone widžeta, sada postoje dve kolone za oblasti  koje podržava tema i dve kolone sa dostupnim widžetima. Oni su i dalje drag & drop, ali je mnogo lakše upravljati sa sidebar područjima u novom dizajnu okvira.

Upravljanje temama

wordpress-3-8-new-themes-menu

Odabir tema je još uvek operaciono isti, ali je meni glavne teme znatno ulepšan. THN WordPress plugin daje odličan pregled izgleda teme i konzistentanost sa stvarnim izgledom i funkcijama.

Vaša trenutna tema se prikazuje na prvom mestu sa ostalim instaliranim temama sortirano po alfabet redosledu. Sličica sa prikazom teme je mnogo veća, lakše je videti šta instaliramo i da li se to uklapa sa onim što tražimo.

wordpress-3-8-new-themes-info

Nova podrazumevana WordPress tema: Twenty Fourteen

Uobičajno je da WordPress objavljuje tradicionalni blog tip teme sa svakim novim izdanjem, ali ove godine su otišli u malo drugačijem pravcu sa Twenty Fourteen temom.

Tema je u stilu magazina, sa više navigacionih menija, šablona stranica (podrazumevani, puna širina i autorska stranica) i veliki broj post formata (standard, image, gallery, aside, quote, video i audio). Plus unapređeni sistem za tagovanje koji omogućava da lako istaknete odabrane postove na naslovnoj stranici.

twenty-fourteen-wordpress-theme

Jedina zamerka Twenty Fourteen teme je ta da ne izgleda baš najbolje na velikim monitorima. Jeste da je tema levo poravnata, ali na ekranima od 27 inča prikaz izgleda malo neujednačeno.

Osim toga ovo je sololidna tema sa kojom će veliki broj korisnika biti zadovoljan.

Celokupni utisak nove verzije je veoma dobar i sigurno će oduševiti sve ljubitelje WordPress-a. Finalna verzija se očekuje 12.decembra.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.