css-alati

Kada razvijate web sajt ili web aplikaciju i imate prave alate, to vam definitivno može pomoći da  uštedite dosta vremena. U ovome članku, sastavili smo listu svežih i izuzetno korisnih alatki za CSS kodiranje.

Pure CSS

pure-css

Razvijen od strane Yahoo-a, Pure je set CSS modula koje možete koristiti kao osnovu u svakom web projektu. Čini CSS razvoj lakšim i celi framework izgleda pregledno i profesionalno. Obavezno ga iskušajte, ako već niste.

CSS only responsive navigation

responsive-navigation

Responsive okviri su trenutno veoma popularni na web-u. Ovo je responsive navigacioni meni koji možete preuzeti i iskoristiti u svoje svrhe, kreiran je u samo u CSS-u.

CSS Trashman

css-trashman

Veoma je teško da održite vaše CSS fajlove čistim i kompaktnim kada kodirate za veliki projekat. Ne brinite, CSS Trahsman je tu da pomogne. Ovaj koristan online alat ispituje vaš sajt, sažima stilove i na kraju omogućava da preuzmete super čistu verziju CSS-a.

Glue

glue

Umesto učitavanja više slika, bolje rešenje je učitati jednu veliku sliku upotrebom tehnike zvane CSS sprites. Glue je jednostavan alat za transformisanje seta slika u jedan fajl, nakon čega ste u mogućnosti da koristite CSS sprites na vašem sajtu. Super koristan alat.

Helium CSS

helium

Na velikom CSS fajlu, nije redak slučaj da nekolicina stilova nije u upotrebi. Nažalost, nije jednostavno pronaći ih. Helium je JavaScript baziran alat koji se pokreće u vašem browser-u i otkriva nepotrebne stilove u vašem CSS fajlu.

Topcoat

topcoat

Topcat je veoma pregledna i čista biblioteteka CSS klasa specijalizovana za elemente formi: dugmiće, ček boksove itd. Super lak način da vaš web sajt ili aplikacija izgleda sjajno za kratko vreme.

.Fitgrd

fitgrd

.Fitgrd je solidna osnova koju možete koristiti da izgradite responsive web sajt. Sve je prilagođeno za korisnika i daje vam mogućnost da uštedite mnogo linija dragocenog koda.

Normalize.css

normalize

Normalize.css je alternativa za CSS reset prilagođena HTML5. Olakšava browser-ima da učitavaju elemente sa više konzistentnosti i u skladu sa modernim standardima. Koriste ga mnogi popularni sajtovi kao što je Twitter Bootstrap, Soundcloud, TweetDeck…

Bear CSS

bear

Bear CSS je odličan web sajt, ali takođe i super koristan alat. Jednostavno kreirajte HTML dokument i pošaljite ga putem dugmeta upload. Bear CSS će automatski generisati CSS fajl koji možete preuzeti, zasnovan na HTML elementima koje ste koristili. Ovaj alat može da vam uštedi dosta vremena.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.