ghost-blogging

Za sve koji nisu upoznati, Ghost je prvi put osmišljen pre godinu dana od strane John O'Nolan-a, WordPress specijalista iz Austrije.

Cilj projekta je da se stvori platforma koja je samo za blogovanje. Inspirisan rastom i povećanjem broja funkcionalnosti WordPress-a, Ghost je dizajniran da smanji sve suvišne funkcije i vrati se na suštinu blogovanja: pisanje odličnog sadržaja.

Ghost je inovativan u nekoliko ključnih oblasti: prvo, potpuno je responsive, što znači da će svaki njegov deo raditi na vašem telefonu, desktopu, tabletu, a uskoro i na satu (ako je verovati tehnološkim glasinama).

Drugo, navigacija je strukturirana neposredno oko vašeg sadržaja. Treće, predivno dizajnirana kontrolna tabla prikazuje informacije samo o vašem sadržaju, a ne niz zbunjujućih statistika o svakom pluginu koji ste instalirali.

U suštini, Ghost je takođe open source i ima sve mogućnosti konfigurisanja. Instaliranje tema i plugin-ova je takođe moguće, a imate i mogućnosti da samostalno vršite izmene.

ghost-platforma-za-blogovanje

U početku, moraćete da preuzmete izvorni kod i hostujete ga na svom serveru. Međutim u nekoliko narednih nedelja očekuje se da će Ghost ponuditi usluge hostinga – čak koristeći svoje sopstveno ime domena – ovo je preporučena opcija zbog toga što će pomoći da plaforma dalje raste.

Da bi započeli sa upotrebom Ghost-a, potrebno je da se registrujete kako bi preuzeli izvorni kod. Sve informacije možete pronaći na oficijalnom sajtu ghost.org.

Čini se da će ghost.org sledeća velika inovacija što se tiče blogovanja, nezavisno od toga da li ste zainteresovani za pravljenje tema, funkcionalnosti ili samo za korišćenje, sada je pravo vreme da se uključite.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.