responsive-dizajn-prednosti

U današnjem mobilnom svetu koji je u najvećoj ekspaniziji, nemoguće je biti u toku ako ne uradite svoj sajt u responsive dizajnu.

responsive-dizajn

Responsive dizajn, koji omogućava da se web stranica otvara i funkcioniše bez obzira na kome je uređaju otvorena, važan je ako želite da korisnici budu u mogućnostida pristupe vašem sajtu ili posluju sa vama u pokretu.

Ako pokušavate da donesete odluku o tome da li da dizajnirate novi sajt koristeći responsive, proverite listu ispod. Ona sadrži 7 razloga koje će vam pomoći da shvatite zašto je dizajniranje responsive sajta važno za vaš biznis.

1. Responzivni dizajn nudi bolje korisničko iskustvo (UX)

Ovo je jedna od najočiglednijih prednosti responsive dizajna. Dizajniranje sajta na ovaj način omogućava najbolje moguće iskustvo za korisnike, bez obzira da li koristite tablet, moblni telefon ili kompjuter.

Na primer naš blog je urađen po ovom principu i omogućava korisnicima da vide estetski i funkcionalno prilagođenu verziju sajta u zavisnosti od uređaja sa koga pristupaju.

Ako koristite WordPress platformu možete naći veliki broj tema koje su urađene po responsive principu.

2. Responzivni dizajn smanjuje vreme potrebno za upravljanje

Ako vaš sajt nije responsive, moraćete da imate više verzija koje će raditi na mobilnim telefonima, tabletima, destop račurarima, itd.

Moraćete da upravljate (ili angažovati nekoga ko upravlja) svakom verzijom vašeg sajta, raditi ažuriranja više puta za više verzija. Dizajniranje jednog sajta sa responsive dizajnom će omogućiti da napravite izmene za sve verzije odjednom.

3.Responzivni dizajn omogućava da pratite ko posećuje vaš sajt

Ako imate jedan responsive sajt, možete pratiti ko ga posećuje na osnovu broja klikova koje dobija. Ako imate više verzija vašeg sajta, mnogo je teže pratiti statistike, jer će posetioci biti podeljeni između mobilne i ne-mobilne verzije.

4. Responzivni dizajn poboljšava Vaš SEO

Upotreba responsive dizajna pomaže da poboljšate vaš SEO jer obezbeđuje da ne delite klikove na više sajtova. Takođe, ako Google pronađe da je sadržaj sa vašeg sajta dupliran na više mesta, to će negativno uticati na vaše SEO rangiranje, tako da će biti manje verovatno da se pojavite u prvih nekoliko stranica rezultata pretrage.

5. Responzivni dizajn pomaže da inkorporirate fleksibilnost za budućnost

Tehnologije se stalno menjaju. Koristeći responsive dizajn imate mogućnost da planirate u tom smeru i prilagođavate sajt novim uređajima koji će se pojavljivati u budućnosti.

6. Responzivni dizajn štedi vaš novac

Komplikovani responsive dizajn može biti inicijalno malo skuplji, ali vi ćete uštedeti jer nećete morati da plaćate nekoga da održava više verzija sajta istovremno. Jednom kada je dizajn kreiran, samo jedna ispravka je potrebna, što je više isplativo gledano na duže staze.

7. Resonzivni dizajn Pay-Per-Click benefiti

Google AdWords je sada dosta unapređen što znači da je jednako ciljanje uređaja, bez obzira da li je korisnik na tabletu ili laptop/deskpop uređaju.

Ovo znači da sajt koj je dizajniran responsive može koristiti istu odredišnu stranicu i za tablete kao i za ostale ne-mobilne verzije, što olakšava upravljanje vašim PPC kampanjama.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.