Starbucks: najbolji logotipi za brendove

Prvi utisak je veoma važan. Kreiranje jakih impresija donosi mnoge benefite za svaku kompaniju. Prepoznatljivost će vam pomoći da povećate popularnost i identitet brenda. Kompanijski logo je primarni element koji izražava personalnost brenda - glavno oružje uspešnog brenda.

Logotipi su najvidljiviji deo kompanije, pa bi kompanija trebala imati jednostvan logo za efikasno komuniciranje sa ciljanim tržištom.

Atributi kompanije će se razlikovati od jednog do drugog. Proizvodi ili usluge koji se nude i marketinške strategije igraju vitalnu ulogu u određivanju specifičnog logo dizajna. Identifikujte ko je vaša kompanija pre nego što kreirate vaš logo na najbolji način.

logo dizajn

Ciljana publika

Koje su karakteristike ciljanog tržišta i kulturološki atributi koji će uticati na celokupan logo dizajn? Logo predstavlja  vašu komaniju celom svetu, on nije samo marketinški alat, to lice vaše kompanije. Koliko god da ste savršeni u poslovanju, ako nemate profesionalan dizajn da privuče kupce, vaš posao će početi da trpi.

Jednostavnost

Jednostavnost je najvažnija osobina logoa. Kompleksni simboli i fontovi mogu izazvati pretrpanost. Pogledajte na svetske najpoznatije brendove poput Nike, Google i Apple. Jednostavnost je zajednička karakteristika logotipa ovih preduzeća.

Kompanijski logotipi treba da budu istaknuti na bilbordima, lokaciji kompanije i newsletter-ima. To znači da će oni pojavljivati u različitim veličinama na različitim mestima.

Ukoliko dodate previše elemenata i fontova, to znatno otežava skaliranje. Kvalitetan logo će vam omogućiti komunikaciju sa ciljanom publikom, dok onaj manje kvalitetan može narušiti opšti imidž kompanije. Uvek se trudite da budete jednostavni i kreativni.

Prenošenje određene poruke je veoma važno i dizajn će da zavisi od njene kompleksnosti. Osim toga unikatan logo je cilj svake kompanije i treba da se razlikuje i bude bolji od loga konkurencije.

Boja

Boja je najjače oružje logoa. Različite boje ostavljaju različiti utiske. Na primer crna, zlatna i srebrena boja daju skupocenu notu logou. Ako želite da prenesete korporativni izgled najidealnija boja bi bila prava. Crvena je simbol snažnih emocija, snage i topline. Ako pogledate poznate modne brendove videćete da su koristili crvenu boju da poboljšaju taj osećaj.

Simboli

Još jedan efikasan, ali ne toliko često korišćen alat su skriveni simboli. Da li ste ikada primetili znak strelice u negativu FedEx logoa? Pogledajte pažljivije i pronađite je. Uobičajno, skriveni simboli se ne mogu lako uočiti, ali imate slobodu da unapredite vaš logotip ovim skrivenim znacima, ali zapamtite da to treba da doda vrednost temi logoa.

fedex

Većina dizajnera dodaje simbole kako bi istakli atribute proizvoda kompanije, ali to ograničava kreativnost.

Druga ideja na koju treba obratiti pažnju su slogani brenda. Uvek je bolje imati slogan odvojeno, jer ako koristite slogan u okviru logoa možete ga učiniti previše kompleksnim.

Logo je osnovni alat koji gradi most između kompanije i ciljanog tržišta i olakšava komunikaciju u marketingu. Ukoliko niste u mogućnosti da izgradite taj most čvrstim, to može biti prepreka u igradnji brenda. Najbolji Logotip nije samo simbol, on stvara korporativni identitet.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.