graficki-dizajn

Vi vidite stvari drugačije, zato ste prvenstveno i postali grafički dizajner. Imate sposobnost da iskoristite prazan prostor i pretvorite ga u efektivano i kreativno umetničko delo. Čak i flajer za poslovanje je oblik umetnosti i sa svojim talentom možete ga učiniti privlačnim i dopadljivim.

Naravno, sav vaš talent može ostati skriven ukoliko se ne proda. Kao grafički dizajner morate da mislite o sebi ravnopravno i kao umetnicima i prodavcima.

Prvo, morate dovesti svoj portolio u red. To će se najverovatnije sastojati od dve veoma važne komponente: vaš sajt i vizit karta. Zbog toga što sebe prodajete kao grafičkog dizajnera, oba prodajna alata moraju biti izuzetna. Oni moraju da pokažu vaš rad u pozitivnom svetlu koje će uliti poverenje potencijalnim klijentima.

Razmislite malo. Ako je neko došao kod vas da proda nešto – šta bi ste zahtevali od te osobe da bi ste je angažovali za posao? Dobar portfolio, neke sjajne reference, profesionalan web sajt i veoma dobro razumevanje problema sa kojima se susrećete.

Ovo znači da vaš sajt mora biti lak za navigaciju i da istakne vaše najbolje radove. Možete takođe uključiti blog i komentare klijenata. Ako ciljate na specifičnu industriju, tada treba da imate studije slučaja koje pokazuju kako je vaš rad rešio određene probleme u industriji.

Što se tiče vizit karte, ona mora da bude takva da naglasi vaše talente. Pre nego što krenete u realizaciju ovih alata, proverite vašu konkurenciju. Uverite se da saznate koja strategija funkcioniše, a koja ne.

Jednom kada pripremite portfolio alate, spremni ste da krenete u potragu za potencijalnim klijentima. Evo kako:

Pozivanje telefonom

Jedan od najefikasnijih prodajnih alata u vašem arsenalu je upravo na vašem pametnom telefonu: mape. Počnite sa vašim najbližim okruženjem i proverite sve prodavnice, restorane, uslužne delatnosti u krugu od nekoliko kilometara. Svako od tih preduzeća bi trebalo da ima svoj web sajt. Oni verovatno koriste i flajere, direktne reklame putem mejlova i širok spektar drugih stvari koje zahtevaju grafičkog dizajnera.

Kako možete pomoći njihovim poslovnim organizacijama da unaprede svoj brend? To je ono što vi prodajete. Upoznajte posao kojim se bave i njihovo online prisustvo, pozovite ih i pitajte da razgovarate sa menadžerom.

Imajte na umu da ne počinjete priču rečenicom „Vaš sajt je užasan!“. Nikada se ne zna, možda su ga oni sami dizajnirali. Umesto toga ponudite besplatne konsultacije da bi diskutovali o njihovim potrebama za grafičkom umetnošću.

Fokusirajte se na njihove „bolne tačke“. Šta je to sa čime trenutno imaju probleme? Da li vaše usluge mogu da im pomognu da reše te probleme? Kako?

Ako uspete da dogovorite sastanak već ste na pola puta da ostvarite vaš cilj. Polako širite krug na mapi i gledajte da steknete što više klijenata.

Online marketing

Slično kao kod poziva, online marketing zahteva određeno vreme i morate mu posvetiti više pažnje. Morate da isplanirate vaš dan tako da definišete vreme koje je posvećeno samo prodaji. Bilo da je to samo nekoliko sati ujutru ili popodne to je plan kojeg bi trebalo da se držite. Online marketing vam omogućava da imate mnogo veći domet.

Ono što se ne menja je da i dalje treba da identifikujete potencijalne poslovne klijente prema područjima, s tim da se koncentrišemo na šire okruženje. Pametno bi bilo da ciljate manje preduzetnike u početku.

Možete početi sa kreiranjem e-mail pozivnice na vaš web sajt i telefonom za besplatne konsultacije. Pratite sve firme kojima šaljete mejlove i potrudite se da imate evidenciju o njima posle određenog perioda vremena. Ako nema odgovora to ne mora da znači da neće biti saradnje.

SEM (Search Engine Marketing)

Posmatrajte na SEM kao obrnut proces od vašeg pozivanja u tome smislu da firme sada mogu da traže vas i žele da vas angažuju za usluge. Ako neki lokalni bravar ili bilo ko drugi treba usluge grafičkog dizajna njihova polazna tačka može da bude i vrlo često jeste Google pretraga. Da li se vaš sajt pojavljuje u vrhu rezultata pretrage?

Možete poboljšati svoje šanse dodavanjem originalnog sadržaja na vas sajt. Ovo se prvenstveno odnosi na sadržaj kao što su blogovi ili članci.

Niste sigurni da li je ovo efektivno? Uradite istraživanje u potrazi za grafičkim dizajnerima u vašem području i proverite kakvo je stanje. Možda se iznenadite ukoliko otkrijete da je vaš sajt jedan od najbolje pozicioniranih.

Planirajte niz blog postova na svom sajtu koji su usmereni ka potencijalnim klijentima. Možete početi i sa pisanjem na drugim blogovima slične delatnosti ili čak razmisliti o pisanju članka koji će biti objavljeni na drugim publikacijama koje će pročitati vaši potencijalni klijenti.

Ne dozvolite da vaš talent propadne i potrudite se da iskoristite vaše znanje na pravi način.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.