Evernote

Iako cloud tehnologije i aplikacije postoje od početka Interneta, one su ušle na velika vrata u proteklih nekoliko godina. Cloud zasnovane aplikacije za skladištenje, computing i kolaboraciju dosta olakšavaju život prosečnog web korisnika.

Web dizajneri posebno imaju velike koristi od rasta cloud aplikacija za dizajn, modifikovanje i otklanjanje grešaka u layout-u. Cloud aplikacije su od velike koristi kada se radi o poboljšnju efikasnosti i produktivnosti za web stučnjake u različitim sektorima. U nastavku pogledajte 10 vrhunskih cloud servisa koje svaki web dizajner može koristiti kako bi sebi olakšao posao.

Cloud aplikacije

Codeanywhere

Codeanywhere

Online IDE za kodiranje i brainstorming ideje u hodu, daje mogućnost dizajnerima da rade sa bilo koje lokacije. Codeanywhere je browser zasnovan alat koji pruža odlično okruženje za kreiranje prototipa rasporeda elemenata kod tableta, mobilnih telefona ili laptopa.

Pokreće se u potpunosti u browser-u, ima i FTP klijent, Dropbox integraciju i mnoštvo mobilnih aplikacija za različite uređaje poput iPhone i BlackBerry. Aplikacija takođe ima i opciju naglašavanja sintakse za HTML, PHP, JavaScript, CSS i XML, kao i Sandbox sa MySQL podrškom.

Dropbox

DropBox

Prebacivanje fajlova nikada nije bilo lakše zahvaljujući Dropbox-u koji omogućava korisnicima 2GB prostora za početak i postoji mogućnost da dobijete dodatnih 500MB za svaku osobu koja se registruje preko vas (do 16GB).

Dropbox je aplikacija pogodna kako za obične korisnike, tako i za timove web dizajnera koji rade na zajedničkom projektu. Dropbox nudi dodatnu opciju kontrole verzije fajlova – moguće je povratiti fajlove od predhodih 30 dana.

GridFox

GridFox

Kreiranje layout-a koji se prikazuju pravilno na različitim veličinama ekrana može biti zahtevan posao. GridFox je besplatna ekstenzija za Firefox browser koja omoguća prikazivanje polu-transparentne mreže preko bilo koje web stranice samo sa jednim klikom miša. Takođe omogućava korisnicima da rade modifikacije na mreži i njihovo čuvanje na cloud za kasniju upotrebu u drugim layout-ima i dizajnu.

Adobe Kuler

Kuler

Osim tipografije, palete boja su jedan od važnijih aspekata web dizajna. Adobe Kuler aplikacija dozvoljava dizajnerima kreiranje različitih paleta boja i nijansi za dizajniranje tema za web sajt. Možete eksportovati vaše palete boja kreirane u Kuleru u Fireworks, InDesign, Illustrator i Photoshop.

Pixlr

Pixlr

Kao cloud zasnovana verzija Photoshop-a, Pixlr je editor slika koji se pokreće u prozoru browser-a. Pixlr nudi sve osnovne opcije koje možete očekivati od programa za editovanje slika uključujući mogućnost isecanja, crtanja, ali i naprednih opcija poput filtera i efekata. Pixlr je takođe dostupan i kao mobilna aplikacija za iOS i Android.

Evernote

Evernote

Evernote je veoma napredna digitalna beležnica, koja omogućava da sačuvate resurse na koje ste naišli pretraživajući Internet. Može biti zgodan kada radite istraživanje o određenoj tehnici web dizajna ili samo tražite inspiraciju. Evernote može sačuvati cele web sajtove, fotografije, video fajlove ili samo screenshot-ove zanimljivih stranica. U svakom slučaju veoma koristan alat ukoliko trebate da se bolje organizujete.

GitHub

GitHub

Iako je najčešče povezan sa back-end kodiranjem, GitHub se odlično uklapa u potrebe dizajnera. Nezavisni web dizajn profesionalci mogu postavljati CSS resete, front-end framework-e, ikonice i još mnogo toga. Ako tražite framework da bi dizajn proces učinili lakšim, verovatno ćete ga naći na GitHub-u.

Typetester

Typetester

Ključni faktor da bi dizajn bio unkatan je upadljiva tipografija. Izbor fonta je delikatan proces, pošto i najsuptilnija promena može imati veliki uticaj na opšti izgled i utisak web dizajna. Typetester alat omogućava poređenje tri različite varijacije fontova da bi ste videli koja najbolje odgovara vašim potrebama.

CSSDesk – Online CSS Sandbox

CSSDesk

CSSDesk je koristan alat za testiranje CSS koda koji omogućava da vidite kako uživo izgledaju izmene.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.