Adobe-Fireworks-CS6

Nedavno je Adobe odlučio da zaustavi razvoj Fireworks-a, popularnog alata koji se koristi za izradu web sajtova. Photoshop je bez sumlje najbolji softver za obradu fotografija, ali upotreba Fireworks-a ima više smisla u web dizajnu.

Istorija Adobe Fireworks-a

Fireworks je vektorski program za uređivanje grafike, predstavljen svetu 1998. godine od strane kompanije Macromedia . Od tada pa do danas je objavljeno 12 iteracija, ali nikada nije stekao takvu popularnost kao Photoshop. Fireworks nikada i nije bio zamišljen kao alat za sve, nego samo za pomoć u dizajniranju web sajtova ili korisničkog interfejsa u celini i bez sumnje taj deo posla je radio veoma dobro.

Fireworks nije puno unapređivan što se tiče mogućnosti od 2007. godine, kada je Adobe kupio firmu Macromedia, ali su ga napravili da radi dobro u sinhronizaciji sa drugim Adobe softverom kao što je Photoshop & Illustrator, koji su bili od velike pomoći i ostalim dizajnerima koji ne koriste Fireworks.

Budućnost Adobe Fireworks-a

Adobe je na Adobe MAX konfereniji izdao obaveštenje da više neće objavljivati nove verzije Fireworks-a. Pod tim se podrazumeva sledeće:

  • Adobe neće nastaviti dalji razvoj Fireworks-a, ali će korisnici biti u mogućnosti da naruče Fireworks CS6 kao stabilan softwer ili putem Creative cloud pretplate.
  • Adobe se obavezao da će omogućiti sigurnosna ažuriranja za Fireworks.
  • Adobe će i dalje raditi na rešavanju preostalih bugova, kao što je „File not found“ na Mac OS 10.8.
  • Adobe planira da ažurira Fireworks da bude kompaktibilan sa budućim glavnim izdanjima MAC OS X i Windows, ali ovi  planovi se mogu promeniti.

Razlog zašto je Adobe zatvorio development Fireworks-a

U toku zadnjih nekoliko godina, došlo je do povećanja preklapanja u funkcionalnostima između Fireworks-a i postojećih i novih programa kao što su Photoshop, Illustrator i Edge Reflow. U isto vreme inžinjerski timovi su se fokusirali na izgradnju manjih, više modularnih, alata i servisa za specifične zahteve u web dizajnu. Upravo zbog ovog preklapanja i promena u fokusu razvoja proizvoda, odlučili smo se da ne ažuriramo Fireworks i umesto toga fokusiramo na razvoj novih alata koji će bolje zadovoljiti potrebe naših kupaca.

– The Web Platform and Authoring team

Kako dalje?

Korisnici koji su navikli na Fireworks i žele da nastave da ga koriste, moći će bez problema da ga upotrebljavaju najmanje  u naredne 2 godine, ako ne i više.  Ako više volite da planirate unapred, onda bi bilo pravo vreme za učenje i savladavanje novih alata poput Photoshop-a ili Illustrator-a. Korisnici koji ne žele da uče ova dva programa i koriste ih u svojim web dizajn projektima, bolje da počnu da traže alternative.

Iako ne postoje  realne alternative za Fireworks, koje imaju sve njegove mogućnosti, jedina opcija koju korisnici imaju je da koriste Photoshop i Illustrator ili da pokušaju sa drugim rešenjima poput:

Sketch

sketch

Sketch je profesionalna aplikacija za vektorsku grafiku sa impresivnim interfejsom i alatima. Kompanija koja stoji iza ovog programa i imala je cilj da stvori bolju aplikaciju za grafičke dizajnere. Nažalost u ovom trenutku, Sketch je jedino dostupan za MAC korisnike.

Adobe je u zadnje dve godine kreirao neke specijalizovane alate za potrebe web developmenta:

Adobe Muse CC

adobe-muse

Adobe Muse CC je softwer fokusiran na davanje mogućnosti dizajnerima da kreiraju HTML web sajtove bez pisanja bilo kakvog koda.

Adobe Edge Reflow CC

adobe-edge-reflow

Adobe Edge Reflow CC zvuči kao dobra zamena za Fireworks.  To je vizualni alat sa odličnim mogućnostima za dizajnere, za brzo kreiranje responsive web sajtova uz mogućnost pristupa najnovijim CSS opcijama i sposobnosti pregleda dizajna u realnom vremenu. Jednom kada je dizajn kreiran, dizajneri mogu izvući generisani CSS kod koji može biti korišten i u drugim editorima za modifikaciju i development.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.