drvo od papira

Kada razmisljamo o odnosu drveta i papira, uglavnom vidimo drvo kao izvor, a papir kao završni rezultat. Šta bi se desilo kada bi obrnuli ovo razmišljanje naopako i počeli da razmišljamo o drvetu kao završnom proizvodu?

Ovo je bio koncept iza Mieke Meijer-ovog projekta na akademiji dizajna u Eindhovenu. Razmišljati o papiru kao završnom rezultatu je ograničavajuće. Sa toliko beskorisnog papira, koji je rezultat neprestanog pravljenja novina, Mieke je zamislio i sproveo svoju ideju da ponovo napravi drvo.

drvo-od-novina

Kada je bio student, Mieke je tražio najpraktičniji način da sprovede ovaj proces tako što je lepio stranice lepkom jednu po jednu. Zavijanjem papira što je čvršće moguće proizvod je počeo da se formira. Ovaj eksperimentalni materijal se ispostavio veoma sličan drvetu čak toliko da može da se šmirgla. Kao što se inače dešava sa studentskim projektima, projekat je dobio ocenu i onda je ostavljen sa strane. Tek 4 godine kasnije Mieke je upoznao dvojicu ljudi iz dizajn kompanije Vij5 koja se bavi sličnim rešenjima dizajna enterijera.

Praviti drvo od novina je bio spor i mukotrpan proces kada je zamišljen. Posle mnogo proba i grešaka tim Vij5 je našao način da od ovog eksperimenta napravi proizvod koji može biti konkurentan na tržištu. Ovo nije zamena za drvo nego način da se produži život i korisnost starih novina.

drvo-od-novina drvo-od-novina

drvo-od-novina

Drvo od novina je bilo predstavljeno javnosti na manifestaciji „Nedelja Dizajna u Milanu“ 2011. u oronuloj garaži koja je dodala atmosferi ovog eksperimenta dizajna.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.