seo-ranking

Vaša naslovna stranica je obično najbolje rangirana stranica vašega bloga (sajta), ali pogledajte malo bolje o čemu se tu radi. Obično možete videti  listu blog postova sa nekoliko isečaka teksta.

Mnogi blogeri su mišljenja da se sa povećanjem rangiranja naslovne stranice povećava i rangiranje unutrašnjih strana takođe. Međutim stvari se odvijaju malo drugačije. U suštini ako vaši dolazni linkovi ciljaju samo na naslovnu stranicu, ostale unutrašnje stranice neće napredovati.

Poboljšavanje ranga vaše naslovne stranice je važno, ali i unutrašnje stranice su takođe bitne. Te stranice sadrže dragocen sadržaj i treba da teže rangiranju koje ima index stranica. Povećavanje ranga naslovne stranice nimalo ne doprinosi povećanju ranga individualnih unutrašnjih stranica. Ali i nasumično linkovanje ka unutrašnjim stranama takođe neće doneti benefite.  Evo šta treba da uradite:

Linkujte ka relevantnom sadržaju

Uvek linkujte ka relevantnom sadržaju. Na primer, ako pišete članak o jednoj temi, link treba da vodi ka drugom postu koji  daje čitaocu još više informacija  o datoj temi. Najvažnije je da teme budu povezane i da se sadržaj nadopunjuje.

Ukoliko link sa unutrašnje ide na naslovnu stranu posetilac neće baš da vidi nešto zanimljivo, isto će biti i u situaciji ako ga usmerite na neku nepovezanu stranu. Ovo može biti presudan faktor da zadržite posetioca duže na vašem sajtu.

Postavlja se pitanje kako će to poboljšati rangiranje na pretraživačima? Serveri za pretragu vide posetioce koji se zadržavaju na sajtu, što im govori da nudite kvalitetno iskustvo za vaše posetioce pa će vas nagraditi malim poboljšanjem u rangiranju.

Napravite različite varijante tekstualnih linkova

Imajte na umu da pretraživači postaju sve pametniji iz dana u dan. Izgradnja linkova je veoma važna, ali izgradnja velikog broja linkova sa istim tekstom sa iste lokacije daje signal pretraživačima da nešto nije uredu. Koristite različite varijacije teksta i ključnih reči u anchor tekstu i raširite ih na nekoliko lokacija. U suštini, raširite ih na više različitih platformi – direktorijume članaka, blog komentare, linkovi sa drugih blogova, itd. Više o ovoj temi možete pročitati u postu o Google Penguin algoritamu  i njegovom uticaju na sajtove.

Linkujte prvo na glavne postove

Odaberite 4 najvažnije ključne reči za glavne postove i počnite graditi linkove za njih prvo. Zatim počnite da radite i sa unutrašnjim stranicama koje se nalaze dublje u unutrašnjoj strukturi bloga. Obavezno koristite unutrašnje linkove unutar sajta, povezivanjem glavnih postova sa ostalim relevantnim da bi povečali autoritet i snagu bloga.

Počnite generisati posećenost unutrašnjih stranica

Veliki broj blogera razmišlja samo o izgradnji linkova, ali posećenost ima presudnu ulogu. Posetioci  često dele vaše linkove – i ovo je najbolja vrsta linkova. Pretraživači daju još veću vrednost ovakvim prirodnim linkovima zato što znaju da posetioci dele ove linkove zbog toga što ih smatraju korisnim i kvalitetnim.

Tako dok radite na izgradnji linkova, posvetite pažnju i deljenju sadržaja tih unutrašnjih stranica na društvenim mrežama da bi dobili dodatni saobraćaj na sajtu. Podelite sadržaj, promovišite ga, izgradite neke prirodne linkove i uskoro neće samo naslovna strana biti ona koja se pojavljuje u rezultatima pretrage. Uskoro ćete biti dominantni za sve ključne reči na svom blogu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.