jquery-2.0

Odmah posle jQuery Mobile 1.3 stiže nam jQuery 2.0. Sasvim nova verzija popularnog jQuery-a.

Velika novost, za koju smo znali već neko vreme,  je da je jQuery, rešio da prekine podršku za Internet Explorer 6, 7 i 8. Ovi stari browser-i se izgleda kreću ka dugo isčekivanoj penziji, pored činjenice da mali broj korisnika koristi Internet Explorer 6 i dalje postoji određena količina klijenata koji će zahtevati podršku za Internet Explorer 7+.

Benefit za odustajanje od ovih starih Explorer verzija je u manjem core fajlu (8kb) sa dosta bržim performansama.

Programeri jQuery-a kažu da je verzija 2.0 namenjena za moderni web. Međutim jedan od glavnih aspekata modernog web dizajna, iako jedan od onih o kojim se nerado priča je da korisnici i dalje koriste stare verzije Internet Explorera pogotovo u delovima sveta koji su još u razvoju. U stvari ima toliko korisnika koji se odlučuju za Internet Explorer 8 da je čak malo besmisleno zvati ga starim browser-om. Naravno bilo bi lepo da web dizajn može biti fokusiran samo na najnovije tehnologije, ali ovaj potez programera jQuery-a je možda preuranjen.

slika_104
Statistike upotrebe browsera za Mart 2013. – preuzeto sa sajta netmarketshare.com

Ako ste vi jedan od nesrećne većine koja se koristi jednom od ovih verzija i kojima je potrebna podrška za IE 7, 8, 9, preporuka je da se držite jQuery verzije 1.9 i da se nadate da će verzija 1.10 koja uskoro izlazi koja će podržavati “zastarele browser-e“ odgovarati vašim potrebama.

Razilaženje jQuery 2.0 i 1.10 će skoro zasigurno dovesti do konfuzije. Veliko pitanje je koju će od ove dve verzije koristiti web developeri? jQuery 2.0 je nov i zanimljiv, ali je pitanje da li cena koja se plaća prevelika? jQuery 1.9  je relativno nov i većina ključnih promena su se desile već u ovoj verziji.

U stvari moguće je su nove verzije jQuery-a samo nove po imenu i da su sve veće promene već odrađene u 1.9 verziji kada su mnoge neefikasne metode isključene. Tako da je moguće da su jQuery  2.0 i 1.10 samo priprema za promene koje će se implementirati u daljem razvoju.

Za sada se čini da je jQuery 1.9 najodgovorniji izbor, da li će se to menjati ili ne pokazaće samo vreme.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.