jQueru 2.0 Bez Podrške za Internet Explorer


jQueru 2.0 Bez Podrške za Internet Explorer

Odmah posle jQuery Mobile 1.3 stiže nam jQuery 2.0. Sasvim nova verzija popularnog jQuery-a.

Velika novost, za koju smo znali već neko vreme,  je da je jQuery, rešio da prekine podršku za Internet Explorer 6, 7 i 8. Ovi stari browser-i se izgleda kreću ka dugo isčekivanoj penziji, pored činjenice da mali broj korisnika koristi Internet Explorer 6 i dalje postoji određena količina klijenata koji će zahtevati podršku za Internet Explorer 7+.

Benefit za odustajanje od ovih starih Explorer verzija je u manjem core fajlu (8kb) sa dosta bržim performansama.

Programeri jQuery-a kažu da je verzija 2.0 namenjena za moderni web. Međutim jedan od glavnih aspekata modernog web dizajna, iako jedan od onih o kojim se nerado priča je da korisnici i dalje koriste stare verzije Internet Explorera pogotovo u delovima sveta koji su još u razvoju. U stvari ima toliko korisnika koji se odlučuju za Internet Explorer 8 da je čak malo besmisleno zvati ga starim browser-om. Naravno bilo bi lepo da web dizajn može biti fokusiran samo na najnovije tehnologije, ali ovaj potez programera jQuery-a je možda preuranjen.

slika_104

Statistike upotrebe browsera za Mart 2013. – preuzeto sa sajta netmarketshare.com

Ako ste vi jedan od nesrećne većine koja se koristi jednom od ovih verzija i kojima je potrebna podrška za IE 7, 8, 9, preporuka je da se držite jQuery verzije 1.9 i da se nadate da će verzija 1.10 koja uskoro izlazi koja će podržavati “zastarele browser-e“ odgovarati vašim potrebama.

Razilaženje jQuery 2.0 i 1.10 će skoro zasigurno dovesti do konfuzije. Veliko pitanje je koju će od ove dve verzije koristiti web developeri? jQuery 2.0 je nov i zanimljiv, ali je pitanje da li cena koja se plaća prevelika? jQuery 1.9  je relativno nov i većina ključnih promena su se desile već u ovoj verziji.

U stvari moguće je su nove verzije jQuery-a samo nove po imenu i da su sve veće promene već odrađene u 1.9 verziji kada su mnoge neefikasne metode isključene. Tako da je moguće da su jQuery  2.0 i 1.10 samo priprema za promene koje će se implementirati u daljem razvoju.

Za sada se čini da je jQuery 1.9 najodgovorniji izbor, da li će se to menjati ili ne pokazaće samo vreme.

Latest posts by Jovan Ivezic (see all)
facebook
twitter
google
pinterest