drupal-8-za-mobilne

Nova verzija popularnog CMS-a, Drupala 8 je najavljena za kraj godine, a već su počela nagađanja koje će mogućnosti biti uključene u novo izdanje.

Jedna od ključnih karakteristika kojoj se svi raduju je visok nivo usklađenosti sa mobilnim uređajima, a na iskusnom timu Drupal developera je da ispune ta očekivanja.

Istorija sistema za upravljanje sadržajem na mobilnim uređajima pokazuje da nikada nije postignutog značajan i potpun uspeh u toj oblasti,  kao što je to uspelo WordPress-u na desktop uređajima. Drupal 8 će se fokusirati na ovo područje sa ciljem da postane lider u ovom veoma važnom i rastućem polju.

Šta podrazumeva Drupal mobilna inicijativa?

Prema različitim izvorima Drupal 8 će imati određeni broj promena u odnosu na predhodnu verziju koje će unaprediti mogućnosti za upotrebu na mobilnim uređajima. Drupal 7 se nije proslavio sa mobilnom podrškom, iako je bilo pokušaja razvoja nekoliko modula koji su trebali da reše ovaj zahtev, ali nisu uspeli da obuhvate sve moguće slučajeve.

Integracija sa aplikacijama, obavezni HTML5 elementi, sveobuhvatna podrška za responsive dizajn i administraciju na mobilnim uređajima su na putu da se ostvare. Iako se u ovom trenutku može samo spekulisati o specifičnim detaljima inplementacije i kompatibilnosti.

Responsive Drupal

Responsive dizajn je postao ne samo zahtev, već i standardna opcija za većinu web dizajnera. U suštini, jednostavno bi mogli da skratimo naziv „responsive web dizajn“ na „web dizajn“.

Programeri koji stoje iza Drupala 8 su svesni promena koje su nastale na web-u i planiraju da prilagode podrazumevane teme kao Bartik, Stark i Seven da budu potpuno responsive.

Mobile-friendly administracija

U skladu sa brzim razvojem različitih radnih okruženja, očigledno je da postoji potreba za objavljivanjem sadržaja ne samo sa deskop i lapop uređaja, već i sa tablet i mobilnih telefona, tako da će Drupal 8 imati mogućnost mobilne administracije.

Drupal 7 nije uspeo da omogući nesmetano korišćenje ove opcije tako da je Drupal izgubio značajan udeo na tržištu. Uspeh Drupala 8 će možda više zavisiti od ovog jednog poboljšanja, nego od svih ostalih opcija zajedno.

Front-end performnse

Brzina front-end-a je jedan od najvažnijih faktora web dizajna. Ne samo da spori sajtovi gube posetioce, već takođe gube pozicije na serverima za pretragu. Još jedan razlog zašto je važna brzina front-end-a je porast pretrage putem mobilnih uređaja, uzimajući u obzir spor rast uvođenja 4G tehnologije.

Poboljšanja brzine učivatavanja stranica, brzine downloada i performanisi koje se odnose na JavaSript su vitalne za Drupal 8 da bi održao korak sa konkurencijom.

Datum objavljivanja verzije

Okvirni datum objavljivanja koji je definisao Drupal je 13.septembar 2013, međutim beta testeri će dobiti pristup mnogo ranije. Ovo je odlična prilika mnogima da se uključe u razvoj sledeće generacije jednog od vodećih svetskih sistema za upravljanje sadržajem.

Od Drupal 8 razvojnog tima zavisi i budućnost ovog projekta, vreme će pokazati da li će se Drupal utopiti u moru okruženja prilagođenih za mobilne uređaje ili će isplivati na vrh i postati najbolje rešenje ovoga tipa.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.