google glass naocare

Google Glass je pokušaj da se napravi prenosivi računar koji se nalazi u posebnim naočarama sa HDM (head-mounted display) displejem koji je razvijen u sklopu projekta Glass.

To je korak dalje ka sveprisutnom računarstvu, ideji da Internet i računari budu dostupni bilo gde i u bilo koje vreme, bez potrebe da koristite ruke. Google Glass prikazuje informacije u smarphone formatu putem prirodnih jezičkih govornih komandi I koristi google-ov Android operativni sistem. Takođe, Google razmišlja  o partnerstvu sa proizvodjačima naočara za sunce Ray-Ban ili Warby Parker, i može se desiti da otvore maloprodajne objekte da bi omogućili kupcima da isprobaju ovu spravu.

Google Glass razvija ogranak google-a “Google X Lab”, koji su radili i na drugim futurističkim projektima kao što su automobili bez vozača. Projekat je bio najavljen na socijalnoj mrezi Google+ od strane Google-vog inžinjera i vodje Glass projekta Babaka Parviza, inženjera koji je radio na ugradnji displeja u kontaktna sočiva.

Prema navodima nekih Google-ovih zaposlenih Glass je originalno bio predvidjen da bude pusten u javnu prodaju  po ceni standardnog smart telefona. Narudžbina Explorer edicije ovih naočara dostupna je testerima i developerima u SAD po ceni od 1,500$ i biće dostavljena početkom 2013, dok će potrošačka verzija biti dostupna kupcima do kraja 2013. godine po značajno povoljnijoj ceni.

Ideja Glass projekta je zaista zanimljiva, samo je pitanje gde će naći svoju primenu i koliko će steći popularanost među širim narodnim masama.

Pogledajte zanimljiv snimak urađen pomoću Google naočara, koji pokazuje neke od njihovih funkiconalnosti.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.