WordPress blogovanje

Kada počinjete svoj online nastup putem bloga bombardovani ste sa mnogim opcijama raznih platformi za blogovanje, kao što su BlogSpot, WordPress, Tumblr i mnoge druge. Svaka platforma za blogovanje ima svoje prednosti i mane.

Na primer BlogSpot je besplatna platforma od Googla, ali dolazi sa mnogim ograničenjima. Ne dobijate mogućnost da uradite naprednije izmene na svom blogu i Google može u svakom trenutku da izbriše vaš blog. Ali kada je u pitanju WordPress blog sa vašim hostom, vi ste pravi vlasnik i vaša je odgovornost da se brinete o svom blogu.

WordPress je besplatan open source alat za blogovanje i sistem za upravljanje sadržajem (content management system) zasnovan na PHP-u i MySql-u, kreirao ga je Matt Mullenweg 2003.godine i od tada WordPress je rastao i postao najbolja platforma za blogovanje u blogosferi. WordPress ima odličan izgled, performanse i sigurnosne opcije koje privlače mnoge blogere da ga koriste.

 

Prednosti WordPress-a u u odnosu na ostale blog platforme

Pored tolikog izbora platformi za blogovanje kao što su blogger.com, typepad, tumblr itd. koji su onda razlozi da izaberete WordPress? U nastavku čemo navesti neke od razloga zašto treba da izaberete WordPress za svoju blog platformu.

 

WordPress dodaci (pluginovi)

Postoje na hiljade WordPress dodataka sa raznim korisnim opcijama. Dodaci sa raznim funkcionalnostima su tu da se prilagode vašim specifičnim potrebama blogovanja. Mogućnost upotrebe dodataka je jedna od glavnih prednosti WordPress-a i razlog za blogere da baš njega izaberu. Svi dodaci imaju odličnu podršku, funkcionalnost i rezultate što čini WordPress boljom platformom od ostalih.

 

Besplatne i premium teme

WordPress vam nudi ogroman broj besplatnih tema koje možete da koristite. To znači da ako niste zadovoljni sa postojećom temom u svakom trenutku možete da je promenite sa drugom koja vam se više sviđa. Možete koristiti i premium teme kao što su Thesis, Genesis, Elegant itd. da napravite dizajn vašeg bloga još privlačnijim. Sve premium teme su veoma prilagodljive i nude odličnu podršku za svoje korisnike.

Teme su optimizovane za pretraživače, tako da ne morate da se brinete što se tiče toga. Mnogo je lakše da dobijete posećenost sa pretraživača kad već imate temu koja je prilagođena tim potrebama.

 

Lakoća ažuriranja

WordPress ima česta ažuriranja verzija kako bi popravio probleme i greške koje su se pojavili u predhodnim verzijama. Trenutna WordPress verzija 6.4, veoma jednostavna za podešavanje,  fleksibilna  za rukovanje čak i za ljude koji nisu upućeni u tehničke detalje funkcionisanja sajta.

WordPress će vas uvek obavestiti ako postoji nova verzija za ažuriranje, potrebno je samo da napravite rezervnu kopiju svojih datoteka pre nego uradite ažuriranje.

 

Većina profesionalnih blogera koristi WordPress

90% profesionalnih blogera koristi WP kao svoju platformu za blogovanje. Zašto? Zato što znaju koliko je stvarno dobar, znaju vrednosti koje nudi, koliko je jednostavan za upotrebu i prilagođen korisnicima, a pored toga je i besplatan. Ako razmišljate da napravite bolji blog ili možda želite da živite od svojih blogova, onda morate da razmotrite mogućnosti WordPress-a .

 

Bezbednost

WordPress je poznat po svojoj bezbednosti. Ako imate WP blog, mnogo su manje šanse da on bude hakovan (hakeri imaju dosta problema sa hakovanjem WP blog-ova, pogotovo ukoliko se preduzmu neke mere bezbednosti na vašim sajtovima). Možete praviti izmene u bazi podataka ili menjati PHP fajlove vašeg bloga i to neće ugroziti bezbednost.

Takođe možete da naučite kako obezbediti svoje WP sajtove iz tutorijala (postoji mnogo saveta i tutorijala koji su dostupni online da bi se vasi blogovi bili sigurniji). Pored toga, možete napraviti WordPress backup podataka koji će vam pomoći da brzo popravite svoj blog u najgorim situacijama.

WordPress poseduje i odlične dodatke za sigurnost, tako da sa jednog mesta možete preduzeti sve sigurnosne mere. Jedan od takvih dodataka je Better WP Security koji nudi mnoštvo opcija za zaštitu vašeg bloga.

 

Podrška

WordPress ima jednu od najvećih društvenih zajednica oko sebe. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u  vezi sa vašim WordPress blogom, možete potražiti pomoć od WordPress podrške foruma. Šta više, postoji puno saveta, tutorijala i resursa dostupnih na mreži, koji će biti od pomoći, ukoliko imate problem. Ne morate mnogo da brinete o svom blogu kada je potrebna podrška, pošto WordPress zajednica ona ima rešenja za skoro svaki problem sa kojim ste suočeni.

 

SEO prednosti

SEO optimizacija za pretraživače je ključ za izgradnju vrhunskih blogova. Ako vaš blog trenutno nije vidljiv na pretraživačima i nema posećenost to se može brzo promeniti. Možete se popeti na vrh rezultata pretrage koristeći WordPress platformu koja nudi veliku podršku za SEO optimizaciju.

Kada koristite teme koje su prilagođene pretrazivačima, kao sto su Thesis i Genesis na WP platformi, možete dobiti odlične rezultate na duži period.

Za razliku od drugih popularnih blog platformi, WordPress nudi veliku vrednost korisnicima za optimizaciju bloga za pretrazivače.

 

Zaključak

Uvek možemo ići dalje sa prednostima Word Press-a, pošto ga i mi koristimo našem blogu. Ako ste u potrazi za blog platformom koja ima odličnu podršku, stalno se ažurira sa novim funkcijama, WordPress je definitivno najbolji izbor.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.