edge-preview

Nekada je važilo pravilo, ako želite da kreirate animacije ili interaktivni interfejs za web sajt morate koristiti Flash. Moguće je napraviti neke jednostavnije animacije pomoću JavaScripta, ali ako ih napravite suviše komplikovanim, to može izazvati greške pri prikazu web stranica na računarima vaših posetilaca.

Plus što je JavaScript potencijalno komplikovaniji za korišćenje od Flash-a, barem za one koji nisu skloni kodiranju. Ali, naravno Flash ne radi uvek dobro (ili nekada nikako) na mobilnim uređajima, uključujući iPhone i iPad. Sada, uz Adobe Edge, kreiranje HTML5 animacija postaje lakše i kompatibilno sa različitim uređajima.

A šta je sa HTML5?

HTML5 radi na skoro svim mobilnim platformama. Sve što kreirate u Flash-u može biti kreirano i sa HTML5 (nekad je potrebno dodati JavaScript i CSS3): animacije, interaktivni elementi i još mnogo toga.

Ali ovo ponovo dovodi do problema sa kodiranjem za mnoge dizajnere, koji nisu oduševljeni idejom da se sve ručno kodira. Tu na scenu stupa Adobe Edge.

To je potpuno novi program (trenutno dostupan u vidu besplatne verzije za pregled) koji služi za kreiranje animiranog web sadržaja koristeći HTML5, CSS3 i JavaScript. Program sadrži i alate za crtanje i tekst za kreiranje novih kompozicija, omogućava vam da uvezete slike u različitim formatima (SVG, PNG, JPG i GIG) i upravljanje animacijama pomoću vremenski zasnovanog editora. Možete da animirate položaj, boju, oblik, veličinu, rotaciju i druge elemente.

Odlična stvar u vezi korišćenja HTML5, CSS3 i JavaScripta umesto Flash-a za kreiranje animiranog i interaktivnog sadržaja je u tome da vaš sajt ostaje prilagođen standardima. Ovime je sačuvan CSS raspored i sloj sadržaja ostaje odvojen od sloja prezentacije. Zbog toga vaš sajt će biti kompaktibilan  za širok opseg platformi i biće više prijateljski (friendly) za pretraživače sa manje rada.

Edge je trenutno dostupan u verziji za pregled, pa je sigurno da ima neke bagove ili ograničenja. Pored opcija koje smo do sada naveli, Edge uključuje 25 ugrađenjih easing efekata, kao i druge funkcije koje su vam dovoljne za početak. Nepoznato je koliko će  Edge koštati nakon što se završi promotivni period od 150 dana.

adobe-edge

Naravno, još uvek će vam biti potreban Flash za kreiranje desktop i mobilnih AIR aplikacija ili za korišćenje ActionScript-a.

Flash može biti pogodniji za upotrebu kod više virtuelnih (immersive – virtual relalitiy) interakcija i animacija gde kompaktibilnost sa mobilnim uređajima nije problem.

Ako želite da besplatno isprobate Adobe Edge radno okruženje za kreiranje interaktivnog sadržaja i animacija, iskoristite promotivni period. Više informacij o ovome proizvodu možete naći na zvaničnom veb sajtu Adobe Edge.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.