sta-je-tumblr

U ogromnom moru interneta, postoji bezbroj mogućnosti za samoizražavanje. Glavna poteškoća je odabrati metod koji najbolje ispunjava nečije potrebe i tehničke mogućnosti. Da li želimo da izrazimo naše kratke misli putem Twittera?

da li su Facebook statusi dovoljni, da li želimo podeliti mnogo više od statusa veze ili fotografija sa žurke?

U poslednjih nekoliko godina platforma za blogovanje Tumblr je postala jedan od najpopularnijih metoda za ljude da se izraze na mreži. Za one koji nisu upoznati sa Tumblr-om spremili smo kratak sažet glavnih funkcionalnosti.

Objasnićemo korisnost ove platforme, šta ga izdvaja od njegovih rivala i da li je to pravi izbor za nekoga (kao što si ti!) zainteresovanog za blogovanje.

O čemu se radi?

tumblr-mikroblog
Tumblr je mikro-bloging platforma, slična na neki način Twitter-u. Za razliku od blogova kreiranih korišćenjem platformi kao što su Blogger i WordPress, mikro blogovi predstavljaju sadržaj u malim delićima koji se ažuriraju lako, redovno  i u pokretu.

Gledajući nazad u istoriju prvi sajt koji je bio zasnovan na principu mikro blogovanja je bio blog Anarchaia (by Christian Neukirchen). Anarchaia je jedan od prvih blogova nazvan “tumbelog”  zasnovan na  raznolikosti kombinovanja sadržaja. Umesto samo tekstom sadržaj se kombinuje sa fotografijama, linkovima, citatima i chat log-ovima.  Ovaj blog je bio šablon na osnovu koga je izgrađen Tumblr. Anarchaia se povukao sa mreže 2005 godine, a nedugo zatim 2007. pojavio se Tumblr.

Tumblr je pojednostavljen kako u prezentaciji tako i u radu. Ovo ga čini idealnom platformom za one koji žele da se izraze i budu neposredni. Posebno pogodan za deljenje medija, tipičan tumblelog je mešavina fotografija, audio i drugih medija.

Može se posmatrati kao lična galerija, lični prostor kreatora , mesto da izrazi estetske i intelektualne interese. Dok tipičan bloger može napisati dugačku tezu od 600 reči zašto voli nekoga umetnika na primer, tumbloger može postaviti 10 slika od tog umetnika i dopustiti da delo govori samo za sebe.

Društveni aspekti Tumblr su takođe važni za ovu platformu. Ovi aspekti su svojstveni Tumbrl-u više nego drugim platformama za blogovanje, omogućavaju  veću povezanost korisnika.

Tumblogeri mogu da prate jedni druge i budu automatski obavešteni o novostima, odluče se za “like“ određenih postova i što je najvažnije  lako mogu re-postovati sadržaj  od drugih korisnika na svoj sopstveni.

Ova zajednica je postala toliko važna pa je Tumblr  objavio jednu od glavnih funkcija „Tumblarity“ (tumblanje-kako bi ga mogli prevesti na srpski) agregaciju rezultata baziranu na pratiocima (eng. fallowers), re-postovima i lajkovima. Tumblr je preuzeo najbolje od svih i napravio odličnu kombinaciju – deo Facebook-a (sa lajkovima i komentarima), deo Twitter-a (re-post i pratioci) i deo bloga (urednički medij).

Upotreba Tumblr-a

tumblr-kontrolna-tabla

Tumblr prezentacija nije jednina stvar koja je pojednostavljena, ceo proces prijavljivanja i stvarnanja Tumbloga, kao i redovno održavanje je jednostavno i brzo.Podešavanje naloga sastoji se samo od unošenja email adrese i korisničkog imena. Odmah nakon otvaranja naloga, korisnici mogu kreirati postove ili menjati izgled platforme sa unapred ugrađenim alatima.

Postoji ogroman broj šablona tema od kojih možete da napravite personalizovan izgled. Osim već urađenih tema, Tumblr nema opcija nema opcije za njihovo prilagođavanje za one koji nisu upoznati sa HTML-om.

Tumblr kontrolna tabla je mesto gde se održavanje i upravljanje odvija. Velike lake za upotrebu ikonice koriste se za kreiranje postova koji sadrže tekst, slike, citate, linkove, chat transkripte, audio ili video.

Postovanje  je ekstremno lako, ne zahteva formatiranje ni poznavanje HTML-a.  Slike i video mogu se direktno uploadovati na Tumblr, eliminišući potrebu za eksternim hosting sajtovima. Za one koji ne žele da ručno ažuriraju svoje tumblogove svakodnevno, postoji opcija automatizovanog ažuriranja. Tumblr kontrolna tabla se ponaša kao RSS feed, prikazivajući obaveštenja o aktivnostima korisnika.

Kada niste ulogovani na Tumblr i surfujete webom preporučujemo upotrebu zvaničnog bookmark obeleživača za brzo dodavanje sadržaja na svoj tumblog. Korisna prečica koja se nalazi na mnogim sajtovima omogućava da kada se klikne na nju otvaranjem dodatnog prozorčića automatski skenira vašu trenutnu stranicu, slike, video i druge medije, a potom i da izmenite i objavite sadržaj bez potrebe da idete na Tumblr.

Aplikacije

tumblr-mobilne-aplikacije

Tumblr ima mnoštvo opcija i aplikacija za povezivanje uključujuči i prilagodljive RSS feed-ove, Facebook i Twetter integraciju, integraciju za Vimeo. Za one koji žele da objavljuju u pokretu, iPhone i Blackberry aplikacije su dostupne, ali postovi jedino mogu biti postavljeni putem tekstualnih poruka, ili čak preko besplatnog broja.

Zaključak

Za one koji traže načine da izraze svoje misli i interesovanja bez toga da pišu dugačke tekstove Tumblr je idealan izbor između mnogih platforma za blogovanje. Zahteva malo ili nimalo tehničke stručnosti, potrebna je samo volja da delimo svoje misli sa svetom. Društvene mreže su idealan način da se povežete sa ljudima i da promovišete Vaš biznis, samo treba biti efektivan i iskoristiti njihove mogućnosti na pravi način.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.