brisanje-naloga

Iz dana u dan sve je veći broj sajtova i internet usluga čiji smo članovi, tako da u jednom trenutku nismo u stanju sve to da ispratimo. S vremena na vreme donosimo odluku da izbrišemo članstvo na pojedinim sajtovima u nastojanju da pojednostavimo život ili samo zato što nam je neki sajt dosadio.

Prijavljivajući se na sve te sajtove često ne shvatamo koliko teško može biti trajno izbrisati naloge kada nam prestanu biti potrebni. Neki sajtovi zahtevaju više komplikovanih koraka koji mogu potrajati više dana ili nedelja, drugi zahtevaju manje vremena, ali više koraka od strane korisnika.

U nastavku ćemo da analiziramo procese brisanja naloga na popularnim web sajtovima i koliko je lako ili teško da se to uradi. Nakon toga ćemo objasniti zašto sajtovi toliko komplikuju stvari i otežavaju korisnicima da izbrišu naloge.

Brisanje Facebook profila

facebook-slika
Teškoća brisanja ( na skali 1-5, 5 je najteže): 5

Brisanje FB naloga je malo komplikovanije od ostalih servisa. Postoje dve opcije da izbrišete vaš FB nalog, jedna je trajno brisanje, a druga vam dozvoljava da se predomislite i da povratite nalog.

Ako želite da ugasite svoj nalog na neko vreme onda koristite opciju deaktiviranje naloga u podešavanjima. Nalog postaje nevidljiv svima ostalima na Fejsbuku, ali ako se odlučite uvek možete aktivirati nalog tako što ćete se ponovo ulogovati.

Ako želite trajno brisanje onda morate da podnesete zahtev Fejsbuku. Međutim, bitno je da znate da se nalog ne briše automatski već je potrebno da prođe dosta vremena da se to realizovalo. Nikako se nemojte posle toga logovati, jer će nalog biti automatski aktiviran, a zahtev poništen.

Za brisanje naloga možete koristiti formu na sledećem linku . Zapamtite da se ne logujete na nalog posle toga. Ne postoji pouzdan izveštaj koliko proces brisanja traje, ali prema nezvaničnim informacijama ne manje od 14 dana. Da bi bili sigurni bolje sačekajte mesec dana ili više da proverite da li je nalog izbrisan.

Twitter

twitter-slika
Težina brisanja: 2

Za razliku od brisanja Fejsbuk naloga, brisanje Twitter-a je relativno lako. Sve što treba da uradite je da u podešavanjima naloga kliknete na „deaktiviraj moj nalog“ link na dnu stranice. To je trajno brisanje, mada može potrajati i do mesec dana da nalog sa informacijama  nestane iz njihovog sistema.

Jedan savet, ako želite da koristite određenu e-mail adresu ili korisničko ime  na Twitteru u budućnosti treba da ih promenite pre nego što deaktivirate nalog.

Wikipedia

wikipedia-slika
Težina brisanja: nemoguće

Wikipedija je jedan od nekoliko web sajtova koji ne dozvoljavaju da izbrišete svoj nalog. Jednom kada napravite nalog na Wikipediji, dobili ste ga za stalno. U većini slučajeva nalog može biti preimenovan, ali dok potupno ne obrišete sve što ste pisali ne možete nestati sa sajta.

Razlozi zašto Wikipedija ovako postupa su jer svaki doprinos mora biti dodeljen nekome korisniku. Time se izbegavaju anonimni korisnici i doprinosi iz nepoznatih izbora koji bi mogli da naruše prirodu sajta.

Flickr/Yahoo!

flickr-slika
Težina brisanja: 2

Brisanje Flickr-a je relativno lako. Kada se ulogujete na nalog idete na podešavanja, zatim na lične informacije gde se nalazi opcija brisanja. Nakon toga dobijamo obaveštenje da se brišu sve slike i video zapisi vezani za naš nalog i da je brisanje trajno.

Brisanje Yahoo naloga je odvojen korak. Potrebno je da se ulogujete i odete na stranicu za brisanje koja sadrži sva potrebna upustva. Korisničke informacije se čuvaju oko 90 dana na Yahoo serveru, a nakon toga se trajno brišu.

Stumbleupon

stumbleupon-slika
Težina brisanja: 1

StumbleUpon je jedan od servisa na kome je najlakše izbrisati nalog. Samo odete na njihovu stranicu za brisanje naloga, odaberete željenu opciju i to je to. Brisanje naloga je trajno pa dobro razmislite pre nego se odlučite na taj korak.

Zašto je toliko komplikovano?

U gore navedenim primerima videli smo da je brisanje naloga proces koji se obično sastoji od više koraka, na nekim sajtovima je teže, a na nekim lakše da se to uradi. Definitivno to nije tehničko pitanje, jer za administratore sajta to ne predstavlja nikakav problem.

Pa zašto onda neki sajtovi toliko komplikuju?

Odgovor je zadržavanje korisnika. Oni ne žele da izbrišete svoj nalog, nadaju se ako imate nalog da ćete ga bar povremeno koristiti, ako ništa čisto iz radoznalosti. Jer kada jednom izbrišete nalog teško da ćete se ponovo vratiti, pa je odugovlačenje i otežen proces brisanja samo način na koji žele da vas odvrate od te namere.

Još jedan veoma dobar razlog zašto se komplikuje brisanje naloga je slučaj kada se korisnici pokaju zbog brisanja. Nije neuobičajno da korisnik ima loš dan, naljuti se zbog dešavanja unutar društvene mreže i odluči da izbriše nalog.

Ono što se posle dešava je da nakon nekog vremena korisnici shvate da su voleli da koriste tu društvenu mrežu i hteli bi da povrate svoj nalog. Sa politikom brisanja kakvu ima Fejsbuk omogućen je povratak bez gubljenja informacija, dok će na drugim sajtovima  korisnik verovatno morati da krene sve ispočetka.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.