sadrzaj-je-najbitniji

Kreiranje kvalitetnog i korisnog sadržaja će uticati na vaš sajt više nego svi o ostali faktori koje smo do sada razmatrali. Korisnici prepoznaju dobar sadržaj čim ga vide i rado će ga podeliti sa drugim korisnicima, preko blog posta, društvenih mreža, e-maila, foruma ili drugih sredstava.

Pre pisanja sadržaja dobro istražite ključne reči koje ćete upotrebljavati u vašem sadržaju, jer će preko njih korisnici da vas pronalaze. Koristite različite kombinacije ključnih reći i fraza, a da bi postigli bolje rezultate možete se poslužiti Google Adwords-ovim alatom Keyword Tool koji će vam pomoći da nadjete varijacije ključnih reči i dati ideju za nove.

Takođe možete iskoristiti Google Webmaster Tools opciju za prikaz najčešćih upita za koje se vaš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage. Razmotrite uvođenje novog korisnog servisa ili usluge koje drugi sajtovi ne nude. Najbitnije je da se diferencirate i ponudite više nego što nudi vaša konkurencija.

Pišite tekst jednostavan za čitanje

Korisnici vole sadržaj koji je čitko napisan i jednostavan za shvatanje.
Izbegavati:

 • pisanje teksta sa mnogim gramatičkim i pravopisnim greškama i ubacivanje tekstualnog sadržaja na slike
 • korisnici mogu poželeti da kopiraju tekst, a pretraživači ga ne mogu pročitati

Budite ogranizovani u okviru teme

Uvek je dobro organizovati sadržaj tako da posetioci imaju osećaj gde jedna tema završava, a druga počinje. Podelite vaš sadržaj u logičke celine da bi korisnici lakše našli sadržaj koji žele.
Izbegavati:

 • pisanje opširnih tekstova o različitim temama bez paragrafa, podnaslova ili razdvajanja celina.

Kreirajte ažuran i unikatan sadržaj

Novi sadržaj neće samo zadržati vaše postojeće posetioce, već će vam doneti nove.
Izbegavati:

 • dupliranje (ili kopiranje) postojećeg sadržaja na više mesta u okviru vašega sajta.

Kreirajte sadržaj prvenstveno za korisnike, a ne za pretraživače

Dizajniranje sajta u skladu sa korisničkim potrebama pomaže da sajt bude lako pristupačan pretraživačima što donosi pozitivne rezultate.
Izbegavati:

 • ubacivanje nepotrebnih ključnih reči u sadržaj namenjenih pretraživačima koje su besmislene i nemaju svrhu za korisnike,
 • tekstove koji su skriveni od korisnika, ali vidljivi sa pretraživače.

Pišite bolje tekstualne linkove (anchor text)

linkovi-na-stranici

Teksualni link (anchor tekst) je tekst na koji korisnici mogu kliknuti i on vodi na adresu koja je definisana u linku. Anchor tekst se nalazi unutar <a href=“…“></a> tagova.

Linkovi na stranicama mogu biti unutrašnji (koji vode na stranice unutar sajta) i spoljašnji (koji vode na druge sajtove). U oba slučaja što bolji tekst linka imate omogućavate lakšu navigaciju za korisnike i olakšavate Googlu da sazna više o stranici na koju link vodi.

Izaberite deskriptivan tekst

Tekst linka treba da je povezan sa sadržajem stranice na koju linkuje da bi zainteresovao korisnike  da kliknu na njega.
Izbegavati:

 • pisanje generičkih linkova kao sto su „stranica“,  „članak“ ili „kliknite ovde“,
 • korišćenje teksta koji je nepovezan sa temom ili sadržajem stranice na koju linkuje,
 • korišćenje URL-a stranice kao teksta linka u većini slučajeva (jedino se preporučuje kada referenciramo i promovišemo novu adresu sajta).

Pišite sažet (koncizan) tekst

Koristite kratak, ali deskriptivan tekst koji se sastoji od nekoliko reči ili fraza.
Izbegavati:

 • pisanje dugačkih tekstualnih linkova, kao što su duge rečenice ili pasusi.

Formatirajte linkove da budu lako uočljivi

Olakšajte korisnicima da prepoznaju razliku između regularnog teksta i linkova. Vaš sadržaj postaje manje koristan ukoliko korisnici ne uoče linkove ili slučajno kliknu na njih.
Izbegavati:

 • upotrebu CSS-a i tekstualnih stilova koji formatiraju linkove da izgledaju poput redovnog teksta.

Razmislite o upotrebi tekstualnih linkova i za unutrašnje linkovanje

Obično se linkovanjem smatra povezivanje sa spoljnim sajtovima, ali je od velikog značaja obratiti pažnju i na linkove unutar stranica sajta. Unutrašnji linkovi su korisni kako korisnicima tako i Googlu za lakšu navigaciju.
Izbegavati:

 • prekomerno korišćenje linkova sa ključnim rečima samo da bi privukli pretraživače,
 • kreiranje nepotrebnih linkova koji ne pomažu korisnicima u lakšoj navigaciji sajta.

Optimizujte slike

google-pretraga-slika

Slike možda izgledaju kao jednostavna komponeta vašega sajta. Da li ste razmišljali o njihovoj važnosti za optimizaciju? Evo par saveta i u vezi toga. Sve slike na sajtu treba da imaju jedinstven naziv fajla i „alt“ atribut. Alt atribut omogućava da definišete alternativni tekst za sliku, u slučaju da slika ne može da se prikaže iz nekoga razloga.

Zašto koristiti ovaj atribut? Ako korisnik pregleda vaš sajt u browser-u koji ne podžava slike ili koristi alternativne tehnologije kao što su čitači ekrana (screan readers), sadržaj alt atributa pruža informacije o slici.

Drugi razlog je da ako koristite sliku kao link, alt tekst te slike će biti tretiran slično kao anchor tekst za teksualne linkove. Međutim ne preporučujemo preterano korišćenje slika kao linkova u navigaciji sajta kada tekstualni linkovi mogu da posluže istoj svrsi. Na kraju, optimizovanje naziva slike i alt teksta olakšava projektima za pretragu kao što je Google pretraga slika da bolje protumače značenje slika.

Skladištite fajlove u spacijalizovanim diretorijumima koristeći standardne formate

Umesto da su slike razbacane po različitim direktorijumima u okviru sajta, razmotrite organizovanje slika u jedan direktorijum (npr. nazivsajta.com/images/). Ovo pojednostavljuje putanju do slika. Koristite opšte podržane vrste fajlova. Većina pregledača podržava JPEG, GIF, PNG i BMP format slika.

Koristite kratke, ali deskriptivne nazive fajlova i alt tagove

Kao i kod  drugih segmenata optimizacije najbolje je kada imamo imena fajlova i alt tekst koji je kratak, ali i deskriptivan.
Izbegavati:

 • korišćenje generičknih imena fajlova kao što su „image1.jpg“, „pic.gif“, „1.jpg“ – sajtovi koji imaju hiljade slika treba da razmotre automatsko imenovanje slika,
 • ekstremno dugačke nazive fajlova,
 • punjenje alt teksta ključnim rečima ili kopiranje celih rečenica.

 Upotrebljavati alt tekst kada koristimo slike kao linkove

Ako se odlučite za koristite sliku kao link, ispunite alt tekst da bi pomogli pretraživačima da shvate više o stranici na koju linkujete. Zamislite da pišete anchor tekst za tekstualni link.
Izbegavati:

 • pisanje preterano dugačkog alt teksta koji se može protumačiti kao spam,
 • upotrebu slika sa linkovima u navigaciji sajta.

Napravite mapu sajta specijalno za slike

Struktura ove mape je slična strukturi XML mape sajta. Kao što XML mapa pruža više informacija o stranicama sajta, mapa sajta za slike omugućava Google robotima da vide strukturu slika na sajtu i saznaju više informacija o njima.

Koristite heading tagove na odgovarajući način

heading-tagovi

Heading tagovi su HTML oznake za naslove (nemojte ih pomešati sa head tagovima ili sa HTTP hederima) koje se koriste da prezentuju strukturu stranica korisnicima. Postoji 6 veličina heading tagova, počevši od <h1> najvažnije, do <h6> najmanje važnosti.

Pošto heading tagovi obično sadrže tekst koji je veći od normalnog teksta na stranici, to je vizuelni signal korisnicima da je taj tekst važan i može im pomoći da razumeju koji je tip sadržaja ispod naslova teksta.

Naslovi različitih veličina se koriste u cilju stvaranja hijerarhijske strukture sadržaja, što olakšava korisnicima da se kreću kroz dokument.

Zamislite da pišete kratak pregled sadržaja

Slično kao kada pišete pregled sadržaja na papiru, stavite neke od tih teza u naslove, a neke u podnaslove da bi lakše odredili gde treba da ih koristite.
Izbegavati:

 • ubacivanje teksta u heading oznake koji neće biti od pomoći pri definisanju strukture stranice,
 • upotrebu heading oznaka na mestima gde bi logično trebalo da bude <em> ili <strong> oznaka,
 • nasumično prebacivanje sa jedne veličine naslova na drugu.

Umereno koristite naslove na stranici

Koristite naslove samo tamo gde ima smisla. Previše naslova na stranici mogu zbuniti korisnike i otežati im snalaženje na stranici.
Izbegavati:

 • preterano korišćenje heading tagova na stranici,
 • ubacivanje celokupnog teksta stranice u heading tagove,
 • upotrebu heading oznaka koje samo stilizuju tekst, a ne predstavljaju sturkturu.

Da bi imali potpuniju sliku o SEO optimizaciji, takođe možete pogledati i prvi deo tutorijala SEO osnove i drugi nastavak koji opisuje kako struktura sajta utiče na SEO.

 

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.