SEO optimizacija za pocetnike

Kvalitet i relevantni sadržaj za korisnike su ključ za Vaš online uspeh, ali možda jedna od najvažnijih stavki o kojoj treba da povedete računa je konstantna SEO optimizacija i borba za udeo u saobraćaju koji dolazi putem pretraživača. Osnove On-page SEO optimizacije su da optimizujete svoj sadržaj kako bi Vas pretraživači kategorizovali i rangirali dobro.

Svakodnevno se u Google pretraživaču ukucaju milioni ključnih reči uz pomoć kojih korisnici dolaze do relevantnih informacija i pretraživač kao rezultat toga vraćaju korisnicima milione informacija, odnosno indeksiranih stranica kao rezultate pretrage.

Dakle, SEO optimizaciju možemo da podelimo na dva osnovna segmenta:

  • On page SEO
  • Off page SEO i link building kampanje (Backlinks)

➥ Off page SEO optimizacija obuhvata promociju Vašeg web sajta na drugim web sajtovima, koji trebaju biti relevantnog (sličnog) sadržaja poput onog na Vašim stranicama, odnosno proces u kojem je potrebno da dobijete povratni link (backlink) ka Vašem web sajtu u kojem bi bila linkovana ključna reč (keyword).
➥ On page SEO optimizacija zahteva konstantno unapređivanje sadržaja, kako biste ga učinili što relevantnijim za pretraživače i što je moguće više korisnijim i edukativnijim za korisnike.

Mi ćemo se detaljno baviti sa ova dva najvažnija procesa ( On page i Off page SEO) u narednim člancima u kojima ćemo detaljno i opširno objasniti osnove i proceduru za svaki pojedinačno.

Danas ćemo se ukratko osvrnuti na neke segmente koji su veoma važni:

  • SEO za relevantne ključne reči: Veoma važno je da prepoznate koje su to ključne reči po kojima bi Vas korisnici tražili i pronalazili u pretraživačima. Čitav napor može biti uzaludan ukoliko se fokusirate na pogrešne ključne reči. Alatke kao što su Google keyword tool ili Keyword Tool mogu Vam pomoći da istražite i uvidite koje su ključne reči koje se procentualno najviše unose u polje za pretragu i šta korisnici kucaju u pretraživačima kako bi pronašli usluge i proizvode slične Vašim.
  • SEO za relevantan sadržaj: Relevantan, kvalitetan sadržaj Vaših stranica sviđa se i pretraživačima kao i korisnicima, odnosno posetiocima web sajta. Većina webmastera unosi sadržaj od nule i posao u koji ulažu najveće napore je unos relevantnog sadržaja, obogaćenog ključnim rečima. Ovakav sadržaj je još poznat kao SEO sadržaj (SEO content). SEO sadržaj oslanja se na Organsku SEO optimizaciju, koja podrazumeva što veću i relevantniju količinu sadržaja koji posetiocima daje prave informacije.
  • SEO markup HTML koda: Vaš markup ( kod koji sadrže web stranice) trebao bi biti sa što je moguće manje grešaka u kodu. Praksa validnog kodiranja stranica pomaže kako bi Vaš web sajt dobro izgledao u različitim web browserima. Najvažnije od svih navedenih stvari je da stranica sadrži H1, H2, H3, Meta i Alt tagove, linkove ka unutrašnjim stranicama web sajta linkovane ključnim rečima koje se nalaze u naslovu (H1) tih web stranica, boldovane ključne reči u tekstu i td.
  • SEO vrednost linka: Sadržaj Vašeg web sajta trebao bi da podstakne druge webmastere da linkuju ka Vama ili da citiraju i prenose delove Vašeg sadržaja. Ovo su neki osnovni parametri po kojima pretraživači vrednuju Vaše web stranice i procenjuju njihov značaj.

Ovo su samo neke osnovne stvari koje bi trebalo znati kada govorimo o kvalitetnoj SEO optimizaciji za početnike i koje će vam biti od velike koristi kako bi bolje optimizovali i pozicionirali web sajt na pretraživačima.

Igor Boskovic

SEO Consultant at PopArt Studio.