Google plus local business

Kao vlasnik malog preduzeća verovatno ste se zapitali kako da olakšate korisnicima da Vas što lakše pronađu, kako da lokalizujete svoj biznis u Google pretraživaču? Kako da se prijavite na Google Maps?

Ne tako davno, kompanija Google je zamenila Google Places novim servisom, Google Local Business, koji služi upravo da pojednostavi proceduru prijavljivanja firmi za optimizaciju za lokalnu pretragu, kao deo nove Google Plus usluge, koja je objedinjuje korisnički profil kompanije zajedno sa lokalizovanjem na mapi.

Google plus

Kako napraviti Google Plus stranicu?  Kako se prijaviti na Local Business Google Maps?

Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da otvorite nalog i prijavite svoju kompaniju na Google Plus socijalnu mrežu,  na adresi plus.google.com.
Veoma je bitno da napravite jasnu prezentaciju kompanije sa što bogatijom opisom usluga i servisa koje priža Vaša firma.
Nakon kreiranja stranice sa svim opisima, u donjem levom uglu je potrebno klinuti na dugme „More“, zatim na „Create new page“, „Local Business or Place“.

Zatim potrebno je da unesete glavni broj telefona Vaše kompanije, po pozivnom broju Google će pronaći lokaciju za područje (+381) posle kojeg će Vam biti omogućeno da editujete, odnosno da dodajete informacije o kompaniji i na kraju da kreirate samu stranicu na Google Maps.

Ukoliko je prvi put da se prijavljuje kompanija na određenoj lokaciji, potrebno je da kliknete „Add your business to Google“.
Sam naziv kompanije na Google Maps je veoma bitan za što lakše pronalaženje od strane korisnika, te bi Vaša kompanija trebala pored imena da sadrži i neku ključnu reč usluge ili sl.

Google plus stranica

Takođe, veoma je važno da pažljivo odaberete odgovarajuću kategoriju za Vašu firmu, i složite se sa uslovima korišćenja štikliranjem polja „Page terms“.

Nakon procesa prijave, potrebno je malo vremena da bi Google indeksirao Vašu kompaniju na Google Maps, ukoliko kompanija ima više lokacija u različitim gradovima, bilo bi poželjno da ovaj proces ponovite za svaki grad pojedinačno, odnosno jedna glavna adresa po gradu.

Jovan Ivezic

E-business and internet marketing specialist.